Сърбия запазва военен неутралитет

Нападайки НАТО, сърбите нападат България, Гърция заяви министър
Обновена: 15 юни 2011 14:57 | 15 юни 2011 11:00, Елка Василева
66
Сърбия запазва военен неутралитет
Снимка: Reuters

Когато квазипатриоти нападат НАТО, те забравят, че нападат една Гърция, Румъния, България, Норвегия, както и че по този начин се вреди в двустранен план на отношенията на Сърбия с тези страни, заяви за сръбския вестник „Блиц“ Драган Шутановац, министър на отбраната на Сърбия.
 
След седем дни или след няколко месеца, след края на провеждащата се в Белград военна конференция, ще се види пълното безсмислие на нападенията и обвиненията, че това е крачка от страна на Сърбия към членството й в НАТО, е убеден Шутановац.

„Тогава ще стане ясно, че всичко, което се говори от противниците на провеждането на конференцията, е абсолютно невярно и че в отношенията на Сърбия и НАТО нищо драматично не се е променило. И че Сърбия остава военно неутрална“, е категоричен сръбският министър.

Освен Шутановац и генерал Стефан Абриал, командващ съюзническото командване за трансформация на НАТО, потвърди тезата, че никой няма да изисква от Сърбия да бъде член на НАТО.

„НАТО е открит за сътрудничество и приема и подкрепя решението на всяка суверенна държава. Ние желаем сътрудничеството, което Сърбия желае и което й отговаря, а решението за членство е решение само на Сърбия“, заяви френският генерал.

В ръководството на НАТО съзнават, че сръбската общественост не е благосклонна към  НАТО. Генерал Абриал обаче казва, че макар и да съзнаваме какво се е случило в миналото, трябва да се обърнем към бъдещето, пише вестникът.

„Днес сме изправени пред едни и същи заплахи и кризи и никой не е достатъчно голям, за да ги разрешава сам. Ще правим по-добре това заедно“, заяви генерал Абриал.

Той припомни, че Сърбия е член на програмата на НАТО „Партньорство за мир“ от 2006 г. и оттогава датира сътрудничеството между НАТО и Сърбия.

Сръбският патриарх Ириней заяви, че провеждащата се в Белград военна конференция е неприемлива, защото „раните, които НАТО нанесе на сръбския народ, все още не са излекувани“.

„Да се приеме нещо, което до вчера ни беше върл враг, който ни остави тежки рани, на народа, на нашата икономика. Ако това може да се лекува и да се излекува, е добре, но не знам дали този лек не е мръсен за нашите рани“, каза главата на Сръбската православна църква.

Най-голямата военна конференция в света с 200 участници от 60 страни тази година се провежда в Белград, като е организирана от Съюзническото командване на трансформация на НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
16
 
8
 
! Отговори
НАТО преди 12 години
А бе Найденов,мислиш ли че България щеше да просперира ако не бе член на НАТО?По-силна ли щеше да е армията ни? По-добре е да си със силните а не срещу тях. За първи път България е на по-силната страна!Не мога да разбера как може да плюете военен съюз,към когото България принадлежи и да искате неговото унищожение?Това е все едно да плюеш по България и да искаш тя да се разпадне! Разпадне ли се НАТО с България е свършено.Не милейте за онези пробити руснаци,те са от другата страна на барикадата!
36
6
 
22
 
! Отговори
Найденов преди 12 години
Сърбите поне имат смелостта и патриотичния дух да кажат НЕ на НАТО! А нас не ни питаха изобщо дали искаме или не! Някакви си там платени продажници и ***,лапачи на хамерикански долари и други по твърди работи,ни вкараха напук! Да живее демокрацията и цивилизования избор! На един референдум 70% биха гласували ПРОТИВ и това го сочеха някакви проучвания! Управляващата тогава клика се уплаши,че САЩ ще ни се разсърдят и айде,видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак!
35
2
 
15
 
! Отговори
rA преди 12 години
бургерите от оня форум за бавноразвиващи се "de zorata" няма ли да престанат да *** срещу Русия на всяка новина!?На хората в онази държавица им е през оная работа за комплексарщината Ви от 500г. насам.Онази ми ти държавица за 100 години е БУТАНА 3 пъти на колене ... и хората стават и продължават без да реват на никой за нищо.Вие тука се оплаквате от комунизъм 50 години,сега демокрация 20 години,после от какво??Целия свят се смее на овчия манталитет и на голия *** дето го подавате на всеки
34
2
 
9
 
! Отговори
REDI преди 12 години
HEI, RUSIA NEE DARJAVA A KONTINENT
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция, Румъния, България, Норвегия----Тоя изредил част от съседните на Велика Сърбия държави
32
20
 
11
 
! Отговори
Логика преди 12 години
Сръбската армия е абсолютна дантелка.Даже и албанците са способни да ги развенчаят само с пара-военни формирования...Колкото и демонизирано да е НАТО за сърбия ще е по-добре да бъде членка на алианса!
31
3
 
21
 
! Отговори
Тито до 29 преди 12 години
никой не говори за Русия (освен редовните швепсове, дето само комунисти и руснаци им пречат в живота), говорим за Сърбия. Русия си плете паяжинката от газопроводи, трупа оръжийце, за да може да държи на дистанция по-нахалните клюнове и не закача никого. И тя, и сърбите обаче си другаруват с китайците и са научили тяхната мъдрост: "Ако достатъчно дълго време седиш на брега на една река, то задължително ще дочакаш да видиш как по нея плува трупът на врага ти"... ;)
30
8
 
2
 
! Отговори
римлянин преди 12 години
ес е новата римска империя и ще победи враговете си.както никой не обръщаше внимание на нацистите така не обръщат и на ес.но тя ще стане като рим
29
8
 
3
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
третия път ще се окаже за европейците и американците успеше а руския късмет с наполеон и с мен ще свърши завинаги
28
1
 
4
 
! Отговори
хитлер до 27 преди 12 години
грешките ми коствха войната на мен.грешките ми
27
18
 
2
 
! Отговори
До 27 тито преди 12 години
Това че Хитлерова Германия се провали в русия не значи че НАТО и САЩ ще повторят същото..Никаква логика няма!!! Винаги на преден план изкарвате Наполеон и Хитлер и как великите "руснаци" печелят войните с тях..Е от къде можем да сме сигурни че на третия път завършекът ще е като първите два.? Сега не 1945г. Времената са други..русия трети пореден късмет няма как да извади!
26
1
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Кои арабски държави Ирак ли??? Смехоранчооо :)))) Недей разправяй вицове ейй
25
2
 
20
 
! Отговори
Тито до ФФФ преди 12 години
Не знам, бе Бате, аз ако знаех, ехеее :LOL:Знам само, че никой не е вечен, а на НАТО му омекнаха клекавците и може и сам да се разкапе скоро - каза го не кой да е, а самият Робърт Гейтс. Иначе и през 1941 в България никой не е вервал, че точно Русия ще пръсне цвайтера на Хилядолетния РАЙХ! И тогава тук е било пълно с германофили, както и сега с НАТОфили, които пак така уверено по форумите (тогава по хоремаците) са въртели пръст на глъмовете, дето са викали, че Русия е корав орех.
24
9
 
6
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
днес русия може само да гледа.много са назад от китай япония германия франция сащ.скоро идия ги изпреварва
23
12
 
6
 
! Отговори
Миг 29/4 ха ха преди 12 години
Сърбите и те с 4-те си останали прехвалени Миг 29 къде са тръгнали неутралитет да пазят..Демек ние сме срещу всички..Пишман мъжкари. Поне да имаха някакъв солиден военен потенциал то 4 съветски тенекии,които я летят я не.. и още някакви си стари железарии наречени танкове.
22
14
 
6
 
! Отговори
хитллер до 21 преди 12 години
11 пъти русия губи война с турция един път от япония губи в афгаистан исраха се в чечня и грузия.
21
8
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
абе, ти живееш 40 години назад, бе! кви руснаци - арабските държави и китай са ги сменили отдавна
20
3
 
3
 
! Отговори
римската империя преди 12 години
тия от сащ не могат да бъдат римската империя.какато римската империя беше унищожена от варвари така и сащ ще бъде уищожен.империята господстваше 4 века.сащ също толкоз ще господтсват.още 1 век им остава.още един век до края им
19
1
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
а сега неграмотнико, отвори уикипедията, щото друго явно не ти е по силите, и преброй колко войни са започнали руснаците и колко нато, демек сащ.
18
4
 
4
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
време е сащ и русия да бъдат унищожени.тези две сили разпределят света но някой ден ще преклонят глава