Сърбия запазва военен неутралитет

Нападайки НАТО, сърбите нападат България, Гърция заяви министър
Обновена: 15 юни 2011 14:57 | 15 юни 2011 11:00, Елка Василева
66
Сърбия запазва военен неутралитет
Снимка: Reuters

Когато квазипатриоти нападат НАТО, те забравят, че нападат една Гърция, Румъния, България, Норвегия, както и че по този начин се вреди в двустранен план на отношенията на Сърбия с тези страни, заяви за сръбския вестник „Блиц“ Драган Шутановац, министър на отбраната на Сърбия.
 
След седем дни или след няколко месеца, след края на провеждащата се в Белград военна конференция, ще се види пълното безсмислие на нападенията и обвиненията, че това е крачка от страна на Сърбия към членството й в НАТО, е убеден Шутановац.

„Тогава ще стане ясно, че всичко, което се говори от противниците на провеждането на конференцията, е абсолютно невярно и че в отношенията на Сърбия и НАТО нищо драматично не се е променило. И че Сърбия остава военно неутрална“, е категоричен сръбският министър.

Освен Шутановац и генерал Стефан Абриал, командващ съюзническото командване за трансформация на НАТО, потвърди тезата, че никой няма да изисква от Сърбия да бъде член на НАТО.

„НАТО е открит за сътрудничество и приема и подкрепя решението на всяка суверенна държава. Ние желаем сътрудничеството, което Сърбия желае и което й отговаря, а решението за членство е решение само на Сърбия“, заяви френският генерал.

В ръководството на НАТО съзнават, че сръбската общественост не е благосклонна към  НАТО. Генерал Абриал обаче казва, че макар и да съзнаваме какво се е случило в миналото, трябва да се обърнем към бъдещето, пише вестникът.

„Днес сме изправени пред едни и същи заплахи и кризи и никой не е достатъчно голям, за да ги разрешава сам. Ще правим по-добре това заедно“, заяви генерал Абриал.

Той припомни, че Сърбия е член на програмата на НАТО „Партньорство за мир“ от 2006 г. и оттогава датира сътрудничеството между НАТО и Сърбия.

Сръбският патриарх Ириней заяви, че провеждащата се в Белград военна конференция е неприемлива, защото „раните, които НАТО нанесе на сръбския народ, все още не са излекувани“.

„Да се приеме нещо, което до вчера ни беше върл враг, който ни остави тежки рани, на народа, на нашата икономика. Ако това може да се лекува и да се излекува, е добре, но не знам дали този лек не е мръсен за нашите рани“, каза главата на Сръбската православна църква.

Най-голямата военна конференция в света с 200 участници от 60 страни тази година се провежда в Белград, като е организирана от Съюзническото командване на трансформация на НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
5
 
! Отговори
ФФФ преди 12 години
Хаа абе Тито,я кажи кой ще е майстора на НАТО бе?? Твоите приятелчета русначетата ли?? Хааа смяхх та те са по-алчни и по-долни еврей от самите НАТО и САЩ..Световна обществена тайна е че САЩ и русия действат в комбина за да могат да разиграват и скубят по-малките държави
16
4
 
13
 
! Отговори
Тито преди 12 години
сърбите са по-умни от нас и знаят, че дори противникът ти ще те уважава повече, ако си се бил и си загубил, отколкото да сваляш гащите още щом те погледнат лошо. Знаят също, че нещата винаги се обръщат, и най-големият бабаит си намира майстора и тогава ти си на трапезата с победителите. И НАТО ще си намери майстора, както и Хитлер, и тогава, при поредната визита на китайския президент в Белград, могат съвместно и любезн да ни попитат с кого бяхме, когато НАТО изтърбуши китайското посолство... :)
15
2
 
15
 
! Отговори
Някъв от България преди 12 години
Тия от НАТО много нахално. Отишли в Белград да обсъждат бомбардировките над суверенна държава. Как да реагират сърбите тогава?
14
11
 
5
 
! Отговори
Армия на Сърбия преди 12 години
Численост на армията-37 000Танкове-200брСамолети Миг 29---4бр. (бяха 12 преди 1999г.)За какъв нутралитет става дума??? На един шамар живот са!Смешна работа то и нашата армия е слаба но затова сме в съюз и не се правим на мъже излишно...
13
2
 
9
 
! Отговори
dmitrii преди 12 години
ussr forever
12
7
 
5
 
! Отговори
21-ви век преди 12 години
Сърбите избраха бой и еб**е вместо само едното,защото са достойни ха ха хаа егати достойнството да те разнасят,като брашнян чувал из собствената ти страна и накрая пак им колиничиш!
11
5
 
6
 
! Отговори
majk преди 12 години
live naci germany.sieg heil ***
10
3
 
4
 
! Отговори
21-ви век преди 12 години
"Нападайки НАТО, сърбите нападат България, Гърция заяви сръбският военен министър" Много точно изказване.Сърбия ще стане член на НАТО.Заобиколена е от натовски държави.Няма избор!!!Въпроса е защо стана чрез бой.(1999г.).като можеше да е по мирен път.
9
1
 
10
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
а бе братче, вие нема, нема, па току кажете на магарето "Чуш!". Аман от ваште комунисти бееее! Последните комунисти в България си отодоха с Антон Югов и Вълко Червенков! В България комунисти на власт нема още от Априлския пленум... А колкото до социалисти и изобщо за леви убеждения, и сърбите, и гърците, и италианците, че и испанците са много по-червени от нас! Ай със здраве!
8
10
 
4
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
всички плюят америка ама евреиска русия не направи по малко бели от тях.евреопейците държат всичко.сащ са поток от *** и евреопейци.
7
2
 
9
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
А нашите комунисти след каот ни продадоха на СССР по дулата на Червената армия... сега ни продадоха за мезонети и луксозни коли на Запада... само и само да остснат на власт и да пият наордна кръвчица... вече над 65 години без прекъсване...
6
15
 
2
 
! Отговори
врагът преди 12 години
Врагът е на изток, от там беше даден коридор за нападение над Сърбия на самолетите на НАТО. Време е да си го върнете на съседите които са на изток..Време е...
5
1
 
11
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
на снимката вижте как американците са преставени като чудовища.
4
1
 
16
 
! Отговори
999 преди 12 години
И мен да ме бомбардират в мирно време и да ми сринат държавата няма да бъда френдли настроен към нато и хамерите.Пък сега ще идват и ще правят мили очи , аре фък офф.Не заслужават изобщо да се комуникира с тях.
3
0
 
14
 
! Отговори
KOSTAS PAVLOS EVROPA преди 12 години
SRABSKOTO PRAVITELSTVO UVAJAVA NARODA SI....ZATOVA SAS REFERENDUM SCHTE RESCHAT DALI DA SA V NATO....
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как няма да нападат НАТО бе, че те до вчера ги бомбандираха и им цепиха държавата, за да я харизат на ***!? И сърбите сега да им се обясняват в любов ли?
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евала на Сърбите!