"Колко голям македонец е новият български президент?"

"Нова Македония": Плевнелиев да се произнесе по "македонския въпрос"
Обновена: 1 ное 2011 16:23 | 1 ное 2011 16:11, Елка Василева
220
"Колко голям македонец е новият български президент?"
Снимка: Булфото

„Колко голям македонец е новият български президент?“ – пита днешната македонска преса. От бъдещия български държавен глава съседите ни очакват да се произнесе по „македонския въпрос“.

„Новоизбраният български президент Росен Плевнелиев досега публично не е говорил за отношението към Македония, нито по въпроса за македонското малцинство в България“, пише вестник „Нова Македония“ в материал със заглавие „Колкав Македонец е новиот бугарски претседател?“

Още по темата
„Плевнелиев, който е родом от Гоце Делчев, тепърва трябва да заяви позиция по македонския въпрос“, изтъква изданието.

За незапознатите със западните български диалекти: думата „колкав“ или „колчав“ означава „колко голям“.

Въпреки въпросителния знак в заглавието публикацията създава впечатление, че има очаквания Росен Плевнелиев като президент на България да се „доказва“ като по-малък или по-голям македонец.

Що се отнася до понятието „македонския въпрос“: това е въпросът за принадлежността на територията, населението и историческото наследство на Македония по време и след разпадането на Османската империя в края на 19 и началото на 20 век. Македонският въпрос е съставна част от т.нар. Източен въпрос. За какъв македонски въпрос се говори днес, можем само да предполагаме.

Можем също така само да гадаем какво се има предвид под "македонско малцинство". По данни от проведеното тази година у нас преброяване на населението за македонци се обявяват точно 1654 души. Според външното министерство в Скопие пък македонците у нас са 750 000, както писа местен вестник.

Република Македония обаче не можа да преброи самата себе си – през октомври започналото преброяване на населението в съседната ни страна беше прекратено и засега не се знае дали и как ще бъде проведено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
3
 
! Отговори
pleven da ge преди 12 години
Abe sto ni zanimavate sas toia prost narod . Kakav h----- i gi interesuva koi ,koi e vav BALGARIA za kakvo se bori i kakvo dokazva
109
4
 
3
 
! Отговори
iwan преди 12 години
иван=йоан=йован=джон, и далеч не е руско
108
1
 
3
 
! Отговори
до 79 преди 12 години
Какви Родопи те гонят ,бе ?
107
8
 
21
 
! Отговори
варненец преди 12 години
А бе кво ни занимавате с тия македонски селяни бе ! Да го ду*ат в село скопие !
106
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Ахахахахахаха,макетата пак се изказали,ми да питат директно на международно ниво и по-точно Баре Обамовски,след като Ристе Колумбовски им е открил америката,да се изкаже най после ясно по техния въпрос...то бива *** веке не се трае...
105
6
 
31
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Плевнелиев е българин а не бюрмаджия. И е президент на БЪЛГАРИЯ а не на БЮРМ. А бюрмаджиите да го одат и да ги гаделичкат топките на Буцефалот на Санде Великиот у центарот на Скопие.
104
5
 
22
 
! Отговори
makedoneca преди 12 години
,plevneliev ne e pomak a 4ist bulgarin , v grad goce del4ev pomaci niama ima v okolnite sela koito kato gi pita6 otkade sa poneje gi e sram kazvat goce del4ev i zatova pove4eto bulgari ostavat s vpe4atlenieto 4e ima pomaci, tuk sme makedonci 4isti bulgari a na tezi ot vardar iskam da kaja vie ne ste makedonci a *** na ugoslavia vie ste sram za va6ite ba6ti maiki i dedi vie ste nacionalni predateli vie ste fabriki za *** bez nacionalno samosuznanie!!! bulgaria na 3 moreta!!!!!!!!!!
103
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Македония я гласят за второ Косово. След години там албанците ще се отцепят а шепата останали "древни" македонци ще бъдат малтретирани и асимилирани. Тогава ще съжалят че са ни направили врагове (а може би не-дебела е тиквата македонска и не признава грешки).
102
20
 
9
 
! Отговори
Kрис преди 12 години
ПЪРВО ТОЙ ТРЯБВА ДА ПИТА НЕГОВИЯ ВЪЗПИТАТЕЛ БОЙКО ТИКВАТА И ЧАК ТОГАВА,ЩЕ ОТГОВОРИ НА ВСИЧКИ ВЪПРОСИ,АКО ПОЛУЧИ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ НЕГО РАЗБИРАСЕ .
101
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
македонска тройка = един спи, двама го колят :)..не очаквайте разум от населението, което е останало по вардарско....
100
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Охх горките,последна дупка на кавала са но не спират да ръсят глупости :)
99
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
георги и димитър = гръцки имена..иван - руско...голям пример си дал....
98
2
 
8
 
! Отговори
марсоход преди 12 години
сега виждате поради ръководство лишено от разум , в годините как македония се е откъснала от нас ,от всички държави около нас поради воля и стремеж сега и видин банкрутира , и така но според мен всичко лошо за нас ни направи доста издръжливи и корави хора и един малък подем ще ни изпрати няколко стъпала нагоре , дано съм прав всички ще спечелим от това и ще повишим самочуствието си на международно ниво
97
4
 
18
 
! Отговори
да преди 12 години
тъпите Македонци ще разберат ли , че като искат да се сърбеят и се отказват от българското, нас да не ни закачат. Македония е географска област. Македонец в древна Гърция е било срамна дума. Изглежда и сега е си е така. И пак да не почнете македонски ***, че сме татари. Защото аз съм светлокос, висок и синеок бял татар. който в западна европа си минава за северен французин или белгиец.
96
3
 
11
 
! Отговори
гти преди 12 години
пак ли тия бееееееееее, я два автобуса със запалянковци да отидат на еКскурзия до македония да скрепят отношенията дет се казва :)))))))))))0
95
6
 
5
 
! Отговори
до 98 преди 12 години
Ти пък къде намеси Пловдив - там са само столипиновски *** и *** майнички.
94
12
 
2
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
ми че то *** има ли тука вее,уфффффффффф,ти остави само Пловдив с българи :((((((((((((
93
5
 
1
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
Софиянски е българин, Зеленогорски е влах, Татарчев е македонец.Това е отговорът на въпроса ти.
92
17
 
5
 
! Отговори
един ... преди 12 години
Росен...какво хубаво име :))))Чисто българско...не като да си Георги,Иван,Димитър........Росен възродено ор РЕджеп ;)питайте помаклъка......Честито :))))
91
5
 
13
 
! Отговори
аз преди 12 години
старомакедонски книги, хаахахаххахахахахХАХААХАХХААХАХАХАХАХ