"Колко голям македонец е новият български президент?"

"Нова Македония": Плевнелиев да се произнесе по "македонския въпрос"
Обновена: 1 ное 2011 16:23 | 1 ное 2011 16:11, Елка Василева
220
"Колко голям македонец е новият български президент?"
Снимка: Булфото

„Колко голям македонец е новият български президент?“ – пита днешната македонска преса. От бъдещия български държавен глава съседите ни очакват да се произнесе по „македонския въпрос“.

„Новоизбраният български президент Росен Плевнелиев досега публично не е говорил за отношението към Македония, нито по въпроса за македонското малцинство в България“, пише вестник „Нова Македония“ в материал със заглавие „Колкав Македонец е новиот бугарски претседател?“

Още по темата
„Плевнелиев, който е родом от Гоце Делчев, тепърва трябва да заяви позиция по македонския въпрос“, изтъква изданието.

За незапознатите със западните български диалекти: думата „колкав“ или „колчав“ означава „колко голям“.

Въпреки въпросителния знак в заглавието публикацията създава впечатление, че има очаквания Росен Плевнелиев като президент на България да се „доказва“ като по-малък или по-голям македонец.

Що се отнася до понятието „македонския въпрос“: това е въпросът за принадлежността на територията, населението и историческото наследство на Македония по време и след разпадането на Османската империя в края на 19 и началото на 20 век. Македонският въпрос е съставна част от т.нар. Източен въпрос. За какъв македонски въпрос се говори днес, можем само да предполагаме.

Можем също така само да гадаем какво се има предвид под "македонско малцинство". По данни от проведеното тази година у нас преброяване на населението за македонци се обявяват точно 1654 души. Според външното министерство в Скопие пък македонците у нас са 750 000, както писа местен вестник.

Република Македония обаче не можа да преброи самата себе си – през октомври започналото преброяване на населението в съседната ни страна беше прекратено и засега не се знае дали и как ще бъде проведено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
toy e make
129
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
македонец АМА НЕ ЕТНИЧКИ,ОЩЕ ПО-МАЛКО ПЪК АНТИЧКИ...македонци са всички хора в Пиринския край/Пиринска Македония/ както и в северна Гърция,още повече,че там е и АВТЕНТИЧНАТА АНТИЧНА МАКЕДОНИЯ!!!Сега ясно ли е??А ВИЕ У ФИРОМ вече ОФИЦИАЛНО СТЕ СКОПЯНИ ,ЕЗИКЪТ "македонски" според ЕК е ЕЗИК НА МНОЗИНСТВОТО!!Затова у лево ***!А и българите да вземат да се ограмотят що е то МАКЕДОНЕЦ и що е това МАКЕДОНИСТ!МакедоНИСТИТЕ УЗОРПИРАТ ИМЕТО МАКЕДОНИЯ И МАКЕДОНЕЦ,затова ФИРОМ е ИЗОЛИРАНО ГЕТО!аjde u ПМ
128
20
 
13
 
! Отговори
ЧОВЕК ОТ НАРОДА преди 12 години
СЕГА вече България съвсем ще я закъса.Шоп за Премиер, македонски *** за Президент.
127
4
 
12
 
! Отговори
Джуди преди 12 години
Именно защото е от бежанско семейство от извънграничната територия на България/ според някои форумци/, се предполага с голяма вероятност, че е и голям родолюбец. Такива са потомците на бежанците-българи!
126
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако макетата го искат да им го подарим с удовоствие!
125
27
 
10
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 12 години
ИСТИНСКОТО име на помака Росен Плевнелиев как е? Ресим или Ремзи.
124
10
 
10
 
! Отговори
ами преди 12 години
Как да се произнесе като Борисов не му е казал как да се произнесе !
123
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея македонци да не гледат нашия президент а да вземат да се преброят че цял свят им се смее. :D:D
122
14
 
4
 
! Отговори
ан преди 12 години
напишете в гугъл плевнелиев от село плевня. да прочетете и да видите неща които малцина знаят.
121
12
 
9
 
! Отговори
Българин преди 12 години
За сега няма мнение. Б.Борисов не му е написал нищо. Задайте въпросът след пет дни.Що се отнася до македонските претенции - да го "духат"
120
4
 
21
 
! Отговори
ха ха ха преди 12 години
А бе тия с Буцефал в БЮРМ съвсем са изперкали !!!
119
3
 
36
 
! Отговори
1 преди 12 години
Президента трябва да е достатъчно умен, за да не обръща внимание на писанията на някакви недоносени журналисти от една измислена държава с изкуствено създаден език преди 50 г.
118
5
 
24
 
! Отговори
бургазлията преди 12 години
що е маке все е ла**о
117
5
 
9
 
! Отговори
македонец преди 12 години
плевнелиеви са пришълци от с. Плевня/bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D1%8F_(%D0%B4%D0%B5%D0%BC_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD)/Просечен така, че не ръсете глупости, а прочетете малко.Селото е дало много видни хора в БГ, Гърция и Америка, а сега и БГ президент
116
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе вие луди ли сте,що за въпрос колко голям македонец е БЪЛГАРСКИЯТ президент.Нашият президент е избран с български гласове в България.Не ни занимавайте с разни македонци,моля
115
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви македонци,какви 5 лева.С македонците да се занимава техният президент,моля ви се не ни занимавайте с разни македонци тук в България.Като,че ли македонският президент се занимава с българите.Те си имат държава,ние също,айде,нали сме татари за вас
114
2
 
1
 
! Отговори
Даола преди 12 години
... да си я поделяме." В обозримо време няма да си я поделяме.
113
5
 
6
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Ето моята формула, с която са съгласни много македонци - " имаме обща история, но не е сега времето да ги я поделяме."
112
4
 
2
 
! Отговори
Рафе Клинче преди 12 години
Ами както турците в Германия си имат своя "емоционален президент" в лицето на Давутоглу, защо и брайкята македонци да си нямат такъв в Македония? :))
111
3
 
9
 
! Отговори
Фен преди 12 години
Само по себе си зачеркването на Македонският въпрос, доказва колко още много време трябва да мине за да се разбере, че няма демократично решение за него. И искрено се надявам президента Плевнелиев да не прави грешка да се занимава с въпрос , на който всички искаме да намерим решение , но няма как поради простата причина, че сме в 21 век.