Защо им е на македонците българско гражданство

Немотията ги карала да се редят за паспорти
Обновена: 23 дек 2011 13:12 | 23 дек 2011 11:01, Елка Василева
214
Защо им е на македонците българско гражданство
Снимка: Архив Булфото

Македонците са рекордьори в лова на български паспорти. В момента официално 42 372 граждани на съседната ни страна имат и българско гражданство, пише македонският „Утрински вестник“.

„Аз долуподписаният  К., декларирам, че имам българско национално самосъзнание и български произход, тъй като моите родители ...“. Това гласи една от декларациите, които отварят вратите за получаване на толкова желаното в Македония българско гражданство, пише изданието.

Някои го взимат, за да следват, но повечето, както самите те казват, за да припечелят за парче хляб в Европа. Въпросът е, че предимствата за тези, които имат български паспорт, са много – от това, че могат да следват за по-малко пари, отколкото в Македония, през облекченията за шофьорите на камиони, до възможностите за печалба чрез основаване на смесени българо-македонски фирми, за които вратите в Европа са отворени.

Българско гражданство взимат хората главно от Източна Македония. „Утрински вестник“ цитира хора от районите близо до нашата граница. Според тях причината да се взима български паспорт е немотията и желанието да се отиде на работа в чужбина, както и по-лесното и по-евтиното купуване на автомобил.

Цитиран е Велин М. от Македонска Каменица, чийто син е на гурбетчийство в чужбина с български паспорт.

„Не е никаква тайна, че много млади хора, между които и моят син, заминаха за Италия с български паспорт. Мотивът да си го извадят е немотията, а не поради това, че се е чувствал българин. Той е македонец, но с българския паспорт е гражданин на Европа. Може да получи работна виза и без никакъв проблем да работи в която и да е страна“, обяснява Велин.

Вестникът разказва още, че процедурата за получаване на гражданство е проста и за нея могат да се използват посредници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
20
 
! Отговори
полу македонец преди 12 години
Абе какво се връзвате на драскачите от " Утрински вестник" ? Собственика на вестника е сърбин , какво искате да пише . А на сърбоманите макета ще им кажа да прочетат книгата на французина приятел на Сърбия Анри Пози "Войната се връща" и тогава да продължават да лижат сръбски *** . Айде ,че ми се повръща вече от тези вардарски *** дето останаха там.
123
2
 
0
 
! Отговори
хех:) до едмон преди 12 години
нямам и желание да ида до там, но ще ти кажа какво можеш да провериш без да идеш-БВП в македония 9000$ в бг 12000$
122
0
 
9
 
! Отговори
Lan преди 12 години
На македонците тази статия им е необходима! Сигурна съм, че не е основана на реално проучване, т.е. от вестника не са попитали и по телефона даже и 1000 от тези граждани. НО статията, статията вече си е част от пропагандата, защото останалите македонци това чета и това приемат за истина, политиката им не допуска да има ей така необяснени 45000 българи сред тях!
121
2
 
1
 
! Отговори
с една ръка в гащите преди 12 години
ако това стане се изнасям от БГ и без това нищо не става
120
4
 
11
 
! Отговори
до тракиец преди 12 години
Какви Даки бе драги , румънците са чисти българи , чети история ! До 1860г. официалният на власта ,народа и църквата писмен и говорим език е българският ! Тогава за "крал" Високата порта слага грък Фанариот , който сменя езика и налага някакво наречие и измислени латинизми като официален език и въвеждат името Румъния на иначе изконно българските Молдова, Влашко и Трансилвания. Как си обяснявате , че нашите хъшове са се подвизавали там без езикови проблеми ?
119
1
 
0
 
! Отговори
mk" преди 12 години
Do 111 na jaz ja vo gaz
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 114 Pomni che kato Makedonia vleze V Albanskiot Sajuz i togava na Bugarite nema da im puka che si si izhvarlil bg pasporta
117
4
 
7
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Аболютно вярно , не че се чувстват българи , а за свободното пътуване е цялата работа ! Аз имах един колега гагаузин от Молдова ,Димитри се казва,говори официално румънски , знае турски и руски . 2 думи български не знае! Каза ми ,че чрез посредници е подал документи по горе описаният начин и срещу някаква сума получил бг. гражданство ! Не му повярвах , но като ми показа личната си карта ,се убедих ,че в Бг. печелят страшно много пари с това продаване на бг. гражданство !Абе вие жените си продав
116
1
 
6
 
! Отговори
Боjидар Димитровски преди 12 години
В Созопол найдена мощите на наш македонски бог Исус Христовски, умрел преди 2000г от македонсии календар
115
8
 
4
 
! Отговори
едмон рустан преди 12 години
егати простотията. АБЕ ДРАСКАЧИ, КОЛКО Е ДОХОДЪТ НА РАБОТЕЩ, КОЛКО Е И НАЙ МАЛКАТА И СРЕДНА ПЕНСИЯ БЕ СЛАГАЧИ? ЩО ЛЪЖИТИ БЕЗ ДА ПРОВЕРИТЕ. КАКВА БЕДНОТИЯ БЕ ***-НИЕ СМЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЯ НАЙ ЗЛЕ ОТ ВСИЧКИ.ДОРИ И АФРИКА Е НАПРЕД.И ИСКАТ ПАСПОРТИ НЕ ОТ ГЛАД ,А ДА МОГАТ ПО СВОБОДНО ДА ХОДЯТ УЖ ПО СВЕТА. АМА БЪРКАТ- С ТАЗИ *** НАПАС ПО СВЕТА ОТ ТУК И РУМЪНИЯ НИКЪДЕ НЕ НИ ИСКАТ.ЧЕ НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ.
114
3
 
4
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 12 години
ДО 112:КАКВИ ТИ ГРАНИЦИ БЕ?НЯМА ДА ИМА ГРАНИЦИ ОТНОВО ЩЕ ЖИВЕЕМ ТРАКИ,ИЛИРИ(АЛБАНЦИ И ДАКИ(РУМЪНЦИ) ЗАЕДНО БЕЗ ГРАНИЦИ ЗАЩОТО СМЕ КРЪВНИ БРАТЯ И НЕ Е НУЖНО ГРАНИЦИТЕ ДА НИ РАЗДЕЛЯТ!!
113
21
 
9
 
! Отговори
Бранко преди 12 години
Помнете, че когато Македония влезе в Европейския съюз, "сите македонци, кои са се пишували ***, ке го исфрлят бугарскиот паспорт".
112
6
 
21
 
! Отговори
qwer преди 12 години
Абе македонци вие сте едни *** мекерета и не само това ами сте и изключително ***.
111
3
 
38
 
! Отговори
Пловдив преди 12 години
България ви призна,ние не искаме територията на Македония.А просто да се спрете със антибългарските прояви.Вие сте част от българския народ,но имате собствена страна.Всички,който се чувстват българи са добре дошли у нас,а осталите албанци,сърби и *** си стойте там.Ние не искаме граница с Албания.Но като гледам как се развивате,пак ще трябва да ви помагаме.
110
1
 
19
 
! Отговори
Яз до 110 преди 12 години
Мислев дека македонскиот е диалект на бугарскиот азик? Зашто ако не е, како што велиш ти значи и народите не се различни. Токму тоа повторуваат македонистите.
109
4
 
3
 
! Отговори
до 105 преди 12 години
Поне да беше научил езика ни,явно не милееш много за потеклото си
108
3
 
8
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
Пиши на български тогава.Всички сте българи докато вземете паспорта,и после българите пак са татари
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Makedoniq na makedoncite,nali parvi q priznahte za sueverna darjava
106
2
 
10
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 12 години
македонците повеждат на турция в борбата за най-простото племе на земята
105
0
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 12 години
ами за да плащат на здравната каса хахаха,тези едва ли знаят на какво са се насадили хахаха....