Защо им е на македонците българско гражданство

Немотията ги карала да се редят за паспорти
Обновена: 23 дек 2011 13:12 | 23 дек 2011 11:01, Елка Василева
214
Защо им е на македонците българско гражданство
Снимка: Архив Булфото

Македонците са рекордьори в лова на български паспорти. В момента официално 42 372 граждани на съседната ни страна имат и българско гражданство, пише македонският „Утрински вестник“.

„Аз долуподписаният  К., декларирам, че имам българско национално самосъзнание и български произход, тъй като моите родители ...“. Това гласи една от декларациите, които отварят вратите за получаване на толкова желаното в Македония българско гражданство, пише изданието.

Някои го взимат, за да следват, но повечето, както самите те казват, за да припечелят за парче хляб в Европа. Въпросът е, че предимствата за тези, които имат български паспорт, са много – от това, че могат да следват за по-малко пари, отколкото в Македония, през облекченията за шофьорите на камиони, до възможностите за печалба чрез основаване на смесени българо-македонски фирми, за които вратите в Европа са отворени.

Българско гражданство взимат хората главно от Източна Македония. „Утрински вестник“ цитира хора от районите близо до нашата граница. Според тях причината да се взима български паспорт е немотията и желанието да се отиде на работа в чужбина, както и по-лесното и по-евтиното купуване на автомобил.

Цитиран е Велин М. от Македонска Каменица, чийто син е на гурбетчийство в чужбина с български паспорт.

„Не е никаква тайна, че много млади хора, между които и моят син, заминаха за Италия с български паспорт. Мотивът да си го извадят е немотията, а не поради това, че се е чувствал българин. Той е македонец, но с българския паспорт е гражданин на Европа. Може да получи работна виза и без никакъв проблем да работи в която и да е страна“, обяснява Велин.

Вестникът разказва още, че процедурата за получаване на гражданство е проста и за нея могат да се използват посредници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
15
 
6
 
! Отговори
Macedoine преди 12 години
Колко сте само заблудени!!! Нито един македонец не взима паспорт по основа на "бугарскиот си произxод" нека ви се набие в главите на Анализатор и други подобни "пропали анализатори"
143
4
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Тези македонски *** след като толкова много мразят българите и нищо историческо и българско не признават, тогава защо са луднали за нашите паспорти, ами крайно време е да им забранят. България нищо хубаво не е видяла от македонците !
142
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Македонците са българи,турците са българи.Абе на македонците се смеете,а сте същите
141
3
 
3
 
! Отговори
БългАрия преди 12 години
Македония не е гръцка дума, гърците се опитват да го изкарат от гръцкото "македнос". Македоните са траки, точно като едоните, гърците са от африка, фиромците са българи. :)
140
8
 
3
 
! Отговори
ПАНАИОТ ВАСИЛЕУС преди 12 години
ALEKS ANDROS- МЕГАЛОС ЕЛЛИНАС..ФИЛИППОС ПАТЕРАС..МАКЕДОНИА Е ГРЪЦКА ДУМА, СЪСТАВЕНА ОТ 2 ЛЕКСИАНАЛИЗАТОР--ТИ СИ ОЛИГОФРЕНОС - СТОЛИЦА НА ФИЛИППОС Е ГРАД ЕГЕ-ДНЕС ВЕРГИНА....ДО ТЕСАЛИ НИКИСФИЛИППОС ЗАВЛАДЯВА ЕУМОЛПИА И ФО КРЕСТАВА НА СЕБЕ СИ - ГРАДА НА ФИЛИППОС-ФИЛИПУ ПОЛИС
139
2
 
3
 
! Отговори
ew преди 12 години
Вето за ФИРОМ и затваряне на границата.
138
2
 
6
 
! Отговори
щъ преди 12 години
"Защо им е на македонците българско гражданство?" ------Защото не искат да Пропиляват живота си в поредната(след Косово) Албанска провинция.Младите знаят, че това измисленно "образувание БЮРМ " е обречено, а родителите им, че трябва да спасят децата си от неизбежното, което предстои.
137
1
 
7
 
! Отговори
Българче омайно преди 12 години
Луно, луно - землю Македонска.Когато Американците кацнали на луната, започнали да разглеждат на около. Зад един огромен камък срещна ли трима, които лошо гледали.Американците: "Кои сте вие?Другите: "Ние сме Македонски граничари!!!Смях, смях...
136
2
 
33
 
! Отговори
анализатор преди 12 години
Да се чуди човек , защо нещат да се наричат българи , че България е най-старата държава в Европа с непроменено има от 1330 години само от Аспарух насам , България е първата еднонационална държава , България разпространява кирилицата и христианството , България е реално Империя през столетия от историята си . Ама не сърбите са по-велики в главите на тъпите селяци от БЮРМ !!!
135
1
 
5
 
! Отговори
Албански патриот преди 12 години
МухахахахахаахахахахахахаааааКеф!
134
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има два варианта за българските паспорти:1. Икономическа. Забавен довод. За да получиш български паспорт, трябва да декларираш, че си от български произход. С други думи, ти декларираш, че не си от античен македонски произод, а от български. Тоест, продал си 'Майка Македония' за едните 30 сребърника.2. Защото си от Български произход
133
3
 
7
 
! Отговори
albaneca преди 12 години
Ami az ostavam s vpechatlenieto,che ne im haresva da sa balgari,ami da otidat ot Garcia da si izvadiat pasport-na tova mu se vika UBIT MAKEDONEC i glupav,che ne gi e sram da komentirat....ne mi se pishe poveche za hora koito ne si znaiat darjavata.....
132
2
 
23
 
! Отговори
Македонски ескимос преди 12 години
Има научни доказателства, че македонците на Александър Македонски са прекосили Азия, после Беринговия проток и са заселили Америка!!Ех Америко земльо македонска!
131
1
 
14
 
! Отговори
Марк до 129 преди 12 години
Не бе , просто тогава Македония ще бъде Косовска провинция!Македонец това е диагноза от психиатрията!!
130
1
 
24
 
! Отговори
анализатор преди 12 години
Цяла Европа им се смее на БЮРМ-аджиите с тези паметници в Скопие , жалка работа . Пълна шизофрения , хем са потомци на Ал. Македонски-тракиец, чийто баща Филип има за столица Филипопол -дн. Пловдив , хем пък Кирил и Методи с майка славянка също са македонци , на туй отгоре и цар Самуил син на българския управител на Сердика -дн. София също македонец ... Абе определете се бе какви сте последно траки , славяни или българи ,май сте сърбо-комунистически ШИЗОФРЕНИЦИ !!!!
129
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Македонците, които се чувстват българи напуснете Македония. Там претапянето на българското население работи в пълна сила.
128
1
 
2
 
! Отговори
BG News преди 12 години
114 Бранко преди 1 час "сите македонци, кои са се пишували ***, ке го исфрлят бугарскиот паспорт".Помнете ,че когато Европа потърси Македония за да я включи в съюза си ТАКАВА СТРАНА НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА.Въпреки отчаяната националистическа политика на македонското правителство да вдъхне поне малко гордост в все по-бързо намаляващото си население.Да "сите македонци ке го исфрлят бугарскиот паспорт" веднага след като вземат паспорт в някоя от страните от Шенген.
127
4
 
7
 
! Отговори
dex преди 12 години
ei tova makedoncite sa golemi bokluci pluqt po nas balgarite ama pasporti iskat ot nas izmekqri
126
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като няма как да оправдаят толкова Българи в Македония си измислят разни истории,то небеше ли защо па да бъдат колите им с наши номера да ги сменят веднага,то какво ли не.Ако карат така след някоя и друга година ще излезе че в Македония има повече българи от тук.
125
2
 
22
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Посърбените *** оттатък границата е естествено да пишат такива глупости!Да им отпера следния въпрос, може ли?Защо беше прекратено преброяването на населението в Македония тази година?/Представяти ли си , дза се прекрати преброяване на населението?!?!!?/Не е ли защото посърбените *** , управляващи каменната пустош зад границата, се уплашиха от огромния брой хора деклариращи се като българи!Но да знаят, че на тях майката ще им разгонят не българите, а албанците!*** копелет