Все повече горани казват, че са българи, недоволни са в Скопие

Македонската преса "алармира" за агитатори от България
22 мар 2012 11:03, Елка Василева
99
Все повече горани казват, че са българи, недоволни са в Скопие
Горани на Гергьовден в село Вранич в Косово близо до границата с Македония. Снимка: архив, Reuters

"Българско гражданство за 3-6 месеца, български паспорт за по-малко от година и студентски стипендии в София и Пловдив. Това предлагат на македонските горани български агитатори, които отиват в регионите Гора и Средачка Жупа в Косово, за да убеждават хората там да се самоопределят като българи". Това пише македонският вестник „Дневник“ в публикация под заглавие „Агитатори карат гораните да взимат български паспорти“.

Гораните или горанците (друго самоназвание - нашинци или нашенци) са малка помашка общност. Това са помаците на Шар планина, потомци на етническите българи в Косово и Албания. Още в началото на XX век етнографите Васил Кънчов и Йордан Иванов ги описват като българи.

Според Авния Рахте, председател на Македонско-горанското дружество, цитиран от вестника, над 100 горани вече са взели българско гражданство, като от тях 40 били от македонската общност. 

„Все повече хора казват, че са българи и ако не се вземат мерки, всички нашенци ще започнат масово да вземат български паспорти“, казал Рахте.

Още по темата

Той обяснил, че от София идвали двама представители, които убеждавали гораните да се самоопределят като българи.

„Обикновено идват за няколко месеца. Сега се очаква да дойдат в Гора в началото на май. Идва една представителка заедно с адвокатка и им казват на хората, че всичко, което трябва да направят, е да подпишат документите. Адвокатката върши цялата работа. Превозът се организира с микробуси, които пътуват за България всяка седмица“, обяснява Рахте.

Той добавя, че в Гора има 18 села, така че не можело да се знае колко хора отиват за български документи.

От Македонско-горанското дружество казват, че в Средачка Жупа е открита и канцелария на Дружеството на българите мохамедани, откъдето твърдят, че са ислямизирани българи, пише още македонският „Дневник“.


Преди ден пък сръбският вестник „Курир“ писа, че България крадяла граждани на Сърбия. Става дума за вземането на българско гражданство от хора от западната ни съседка. В публикацията обаче никъде не се посочва, че в Сърбия има българско малцинство, тоест българи, които сега получават и наше гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
8
 
! Отговори
до Гурбетчията преди 12 години
Прав си, Само в германия може некъл миризлив анадолец да пише коментари по цял ден, да прави деца и държавата да му бърше ***...Няма в България кой да ви храндути, нашите пари и данъци ходят за *** и ви е тежко на вас Курците.Нито Атила нито Българите имат Турски пройзход, обаче вие *** нема как да знаете това. Българките който са раждали турски *** са знаели къде да ги хвърлят... Така че днес Генетиката да доказва че не сме "Близки народи"
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моля дя наричате Македония с истинското и име, Югозападна България!!!!!
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На кой ли му дреме какво става в тая глуха провинция Македония? Ако ще и марсианци да се пишат - едва ли ще създадат някакъв интерес към себе си. Това е една безинтересна държавица, в която не се случва нищо. От време на време от там се чува пищене, че са македонци, а не някакви други, но света вече им свикна и никой не им обръща внимание. За българите е по-интересно какво става с Кардашиян, а не какво се случва във фиром (или както там се казва). Името Македония все още не е международно призна
14
3
 
3
 
! Отговори
do 13 преди 12 години
Mnogo to4no. Sega se setili 4e sa bylgari. Pod tursko bqha turci, potur4eni, posle stanaha syrbi, posle makedonci, sega bylgari. Za6to namrawo nemci ne se izkarat. 6te minat s argumenta, 4e sa rusolqwi.
13
8
 
7
 
! Отговори
jack daniels преди 12 години
То па голем келипир да си българин
12
6
 
5
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Шамии и шалвари,че малко ги имаме тук и малко проблеми създават.Айде в Анадола???Българи били,хайде де- далавери ,наркотици,тероризъм-това са косовските албанци.
11
2
 
24
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Пишат се българи, защото са такива и го разбират, за разлика от останалите така наречени "македонци", които всъшност са българи, но мозъка им е претопен от сръбско-югославската комунистическа пропаганда.
10
8
 
6
 
! Отговори
lpp преди 12 години
Като ги гледам тези *** не знам коя дуржава би ги искала за свои граждани.Да систоят там където са.Айде нема нужда.......................
9
2
 
14
 
! Отговори
а преди 12 години
Пишат се българи, защото търсят далавера.
8
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тея са някакви *** - помаци. да си стоят там, тук имаме достатъчно такива. Защо Турция не предлага гражданство и работа/ стипендии на нашите МИСЛЮМАНИ?? да ходят да си живеят там като им харесва повече и искат да говорят Турски.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вчера сме крадяли от Сърбия и Румъния ... сега от Македония .. утре и в Германия ще ревнат...
6
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То защото всичко ни е наред в България тръгнали да се занимават с Македония, защо отклоняват вниманието на обществото от важните теми НЯМАМЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЯМАМЕ ЗАКОНИ ВСИЧКО Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ ИМА САМО В ТАЗИ ДЪРЖАВА ТОВА Е
5
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като гледам тия диваци на снимката никак не мязат на Българи , помаци били от шар планина . По скоро това са някакви ходове на дпс да вкара ислямски циганиор в БГ за електорален капацитет. И кой знае кви глупости са писали тия етнографи някога , както и сега някои пишат че нямало баташко клане и турско робство. Начини и методи да се изкриви и подправи историята винаги се намират от историците.
4
19
 
9
 
! Отговори
флинк преди 12 години
Тези сладури от снимката ми приличат на всичко друго, но не и на българи. Такива дупедавци дето днес са шиптари, утре българи не ни трябват. Плюс се размножават като ***.Гледат кои са силните на деня и са готови не българи, ами и мадагаскарци да станат ако паспорта е вървежен. Иначе ако на всяка *** се дават БГ паспорти, то верно ще си останем малцинство в собствената държава. Косовците в Косово, Макетата у ФИРОМ-а, Сърбите в Сърбия.
3
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ау сръбските окупатори не могат да се преборят за контрола над Македония. И се чудят какви глупости да измислят, за да настройват населението на Македония срещу България. Няма да ви се получи сръбски пропагандатори. Тази земя никога не е била населена със сърби или македонци, а само окупирана от шовинистична Сърбия - през 14в. за период от 30 години при Стефан Душан и след 1913г. Така че само можете да надавате вой на умряло, защото потеклото винаги е било важно и ще бъде. Македонец=българин.
2
12
 
27
 
! Отговори
.... преди 12 години
тях ги агитира някой мюсулманин, а не Българин... най вероятно турците си търсят от къде да вкарат мюсулмански ресурс в държавата ни! Българите щяха да агитират истинските македонци а не тия помаци! Целта е излямизация и *** на цялата ни държава... а след това превръщане на гето-то на ЕС, така спокоино западните страни членки ще си пращат паплача която не им харесва по тези ширини, и сичко ще е законно :)
1
0
 
66
 
! Отговори
do 1: Makedonec преди 12 години
Жив и здрав да си, момче!