България крадяла граждани на Сърбия

Сръбски вестник недоумява и възклицава, че това е невиждано
Обновена: 22 мар 2012 12:53 | 20 мар 2012 10:50, Елка Василева
113
България крадяла граждани на Сърбия
България крадяла граждани на Сърбия според сръбски вестник. Снимка: Архив Булфото

Невиждано! България краде граждани на Сърбия, възклицава сръбският вестник „Курир“.

По много кратка процедура сърби за една нощ стават българи, независимо къде са родени. За четири години над 2 000 души са получили тяхно гражданство, гласи подзаглавието на публикацията.

Българизация!, не спира с възклицанията вестникът. „Станах българин!“ - се обажда в редакцията на „Курир“ читател от провинцията в Сърбия. Той обяснява, че е успял да стане гражданин на България за много кратко време, макар че е роден – в Скопие. „На всички, родени в Македония и Източна Сърбия, България без проблеми дава свое гражданство. Заминах за София и приключих всичко за един ден. Смятам, че като български гражданин ще имам предимства при започване на работа в ЕС“, обяснява читателят, чието име вестникът не посочва, но изрично подчертава, че е известно на редакцията.

Читателят е цитиран още да казва, че българите дават гражданство и на молдовците, както и на всички, които живеят „на територии, към които преди Балканските войни България е имала териториални претенции?!“, продължава емоционално „Курир“.

Вестникът цитира Владимир Захариев, кмет на община Босилеград, в която мнозинството граждани са от българска националност, който потвърждава, че всичко посочено е истина.

„Всеки който желае двойно гражданство, го получава с наша помощ. За 4 години почти 2 000 души са получили българско гражданство. Сътрудничим си с българската държавна агенция за българите в чужбина. Преди имаше разни посредници, на които се плащаше солено, а сега всичко е легално. Няма значение дали сте родени в Белград или в Шид: ако докажете, че произходът ви е от тези краища, имате право на българско гражданство“, обяснява Захариев.

Той допълва, че България е отпуснала стипендии на цели 73 студенти от Босилеград.
„Белград е далече, а нашите студенти имат много добри условия да учат в София. Нещо повече, в тяхната ВМА през последните години са се лекували над 3 200 от нашите хора. Общината организира транспорта и всичко функционира перфектно. Правили са си операции на бедро, коляно, простатата. Нашите здравни центрове са далече, а за магнитен резонанс в София се чака две седмици. При нас – шест месеца“, казва Захариев.

Възмутеният „Курир“ е потърсил мнението на сръбското МВР, за да констатира, че всичко е по закон.

„Като държава нямаме проблем с това, че гражданите имат или искат още едно гражданство. Възможно е поради близки роднински връзки, поради близостта на границата и евентуално сключване на смесени бракове между граждани на Сърбия и България сръбски граждани, които живеят в този район, да искат и българско гражданство“. Това пише вестникът, като цитира Ненад Банович, началник на граничната полиция на Сърбия.

Нито дума за българското малцинство в Сърбия и че тези хора може би не само имат „близки роднински връзки“, а може би наистина искат да са българи.

МВР на Сърбия не води отчетност за броя сръбски граждани, които са взели българско гражданство, заключава вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
3
 
! Отговори
ambar преди 12 години
Balgari i sarbi sa edno , kakto i makedoncite , kolkoto i da ne ni se iska!!Az licno uvazavam sarbite i niamam protiv tezi koito imat balgarska zilka da imat i balgarsko podanstvo.No sam protiv MACEDONCITE da imat balgarski pasport. Ot nasa strana strahotna glupost- nie parvi biahme tezi , koito gi priznahme za makedonci! Sega tezi makedonci se ebavat s nas i ni obrugavat po merzki i gaden nacin, samo da se dokazat ce sa za pred sveta kolko sa makedonci. MARS OT BALGARIA! DOLU RAZETE!!
87
1
 
11
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Белград наистина е създаден от Българи - а сърбите много да не злобеят - много правилна политика на Българските управници - трябва да се дава Българско гражданство на Българите останали в Български територии останали извън границите на държавата. България е единствената държава, която граничи навсякъде със себе си - това са думите на един мой преподавател и това е вярно - навсякъде сме оградени от наши територии, които са ни били взети.
86
2
 
2
 
! Отговори
Mim преди 12 години
Az misla hora 4e 90 procenata ot vas tuka ne znae za kvo govori :)
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само да кажа на сърбите че белград е е Български град бил защотото спорид историята е създаден от прабългарите .проблема не е че им крадем Сърбите според тях старх ги е да не загубят и македония .нали всичко е тяхно на балканите няма югославия вече .вашите приятели Гърците няма как да ви помагат да сте велики вече и Франция .всеки сам избира какъв да е но истената е една -важно да обича Българското и да не предател стане ли това в България ще е добре.
84
0
 
6
 
! Отговори
Alba Bulgarica преди 12 години
Когато в ранното Средновековие са се срещнали българите от изток с маджарите от запад е основан Белград и от тогава населението е много присмесено !
83
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 12 години
аз четох че нашите много рядко дават и бавно и чакат хилади от скопие но става бавно.що не искат ромънско сърби те румънците на 100000000 дадоха.Сърбите много ги е страх от нас нещо втори паспорт не се взима без желание и обич към държавата от която е взимаш.
82
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 12 години
крадем Сърби закако са ни не ги щем .те са си българи щом искат гражданство
81
7
 
15
 
! Отговори
bg преди 12 години
Surbite sa gnusno i otvratitelno pleme.
80
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се обединим сърби и българи във Велика БългароСърбия! Наздраве !!!!!
79
1
 
21
 
! Отговори
RX12 преди 12 години
Братя сърби , помислете защо хората искат българско гражданство
78
0
 
23
 
! Отговори
maroki преди 12 години
Айде бре.Бива ли да крадеш нещо което е твое?
77
5
 
15
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Тъпака Бойко вместо да блокира сърбите ги бута към ЕС, без да го е грижа за българите в Западните покрайнини...
76
1
 
14
 
! Отговори
high преди 12 години
Да благодарим на бюрм-ия,че строи паметници на български видни личности и царе....Жалки сърбизирани бюрмци
75
0
 
10
 
! Отговори
Arven до 89 преди 12 години
Имаме минало - живеем си. Ха живейте и вие, ама не моете:-)))))))))))))))))))))))))))))
74
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сърбите винаги ще ги е яд колко бой са яли от нашите деди и какви са мизерници, че са ЗАКАЧАЛИ (думата ми се стори подобаваща) винаги покрай нас нещо. Че са най-големите шушумиги на Балканите!
73
1
 
21
 
! Отговори
... преди 12 години
Това им е редовната реплика,докога ще живеете в миналото,абе аланколу,вашите деди в миналото не си ли припомниха поговорката,че всичко се връща,а? Българското минало и българското бъдеще вървят ръка за ръка и това ще ти го каже всеки българин.
72
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Македоносръбските *** да не пишат в българските сайтове! Не стига, че крадат като невидели история и земи, ами и замърсяват нета! А ти, под 89, *** *** фиромска, а вие докога ще крадете и преиначавате чужда история? Миналото си е наше и ще се връщаме към него колкото си искаме! Но понеже имаме велико минало, имаме и велико бъдеще! А вие понеже си нямате минало, крадете нашето! Затова, затваряй си миризливата уста, да не дойдем да си върнем нашата българска свещена земя, *** фиромец!
71
4
 
15
 
! Отговори
Goce преди 12 години
Докогато си махнете миризливия крак от територии,които не ви принадлежат,бе шиптърче :}
70
3
 
11
 
! Отговори
Отговор на 86 преди 12 години
Веднага ще ти отговоря кое е по-важно.НА ПЪРВО МЯСТО Е РОДИНАТАСЛЕД ТОВА Е ИНДИВИДА И НЕГОВИТЕ ПОТРЕБНОСТИ ОТ ЯДЕНЕ ПИЕНЕ И ...ТИ ДЕЦАТА ТИ И РОДИТЕЛИТЕ СТЕ ПРЕХОДНИ А РОДИНАТА ТРЯБВА ДА ПРЕБЪДЕ ПРЕЗ ВРЕМЕТО
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"