Кризата катурна властимащите в Атина

ПАСОК и Нова Демокрация с големи загуби на изборите
6 май 2012 21:43,
119
Кризата катурна властимащите в Атина
Гърци се събират по площадите в Атина. Снимка: БТА

Победители на изборите в Гърция са партиите по крайно лявото и крайно дясното поле на политическия спектър.

Според първоначални оценки, които са базирани на екзитпол, повече от 50 на сто от гласовете са за партиите, които отхвърлят икономическия аскетизъм или дори се застъпват за излизане на Гърция от Европейския съюз и еврозоната, пише Financial Times.

Огромни загуби отчита Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК), което в продължение на две години напътстваше строгите мерки за икономии. От 44% при изборите през 2009 г. сега ПАСОК има около 16%.

Наравно с ПАСОК в първоначалните прогнози е "Коалиция на радикалната левица". Партията  настоява Гърция едностранно да „изтрие“ дълговете си и да прекрати действието на спасителните пакети.

В новия парламент вероятно ще влязат десет вместо досегашните пет партии, включително неофашистката партия Златна зора (Chrysi Avgi), която според прогнозите има 6-8%.

Консервативна Нова демокрация (Nea Dimokratia) е най-силната партия, но е загубила над половината от избирателите си от 2009 г. според прогнозите ще вземе около 17 на сто от гласовете на избирателите.

За първи път в парламента с очакван резултат от около е11% влиза ултранационалистическата партия "Независими гърци", която иска да реши финансовите проблеми на Гърция чрез германските репарации за нацистката окупация през Втората световна война.

Голяма се очертава да е битката между крайнодесните от ЛАОС, Зелените еколози и Демократичния алианс, чийто резултат е между 2,5 и 3 на сто и засега не е ясно дали ще успеят да прекрачат този невралгичен праг от 3%, за да влязат в парламента.

Фрагментирането на политическия пейзаж ще направи трудно или дори невъзможно формирането на стабилно правителство, пише в свой анализ Ройтерс.

Засега нито една агенция за социологически проучвания не се осмелява да даде оценки за разпределението на местата в парламента. Но всички са категорични, че партиите, които се придържат към строгите мерки за намаляване на разходите, няма да могат да сформират парламентарно мнозинство.

Още световни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
19
 
11
 
! Отговори
мунчо преди 11 години
Хайде да порасъждаваме малко!Защо ЕС ни разказва играта и ни докара до просешка тояга,на в Гърция налива милярди евро без да спираОтговора е елементарен:ЕС взима кредити от МВФ и ЕБ,дава ги на Гърция и чака да си ги получи от тях,но гърците си гледат гефа и им казват "ние кредит не сме взимали от банките,който е взимал да си го връща,а щом ни давате парички ще ги харчим!Това е!А глупаците от ЕС,вкл. и българите ще им плащат кредитите!Факт!Лудия и зелника!
34
8
 
10
 
! Отговори
piraeusbank.bg преди 11 години
Банка Пиреос теглиш лихвата по план или когато пожелаеш!
33
27
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците - *** на Европа! Кой му пука за тия нещастници!? Мързеливи, крадливи мошеници!
32
3
 
19
 
! Отговори
Money Gram преди 11 години
"Изпрати пари от Гърция до България!"Ясно,кратко,точно! Без повече коментари!
31
4
 
5
 
! Отговори
до Сакис Н 28 преди 11 години
г-не Сакис, какво сте чували и каква е истината, са 2 съвсем различни неща. А че господинът Марк е прав, това не подлежи на съмнение, поне за мен.
30
1
 
5
 
! Отговори
Nikolla преди 11 години
Тадич печели първия тур на изборите в Сърбия!
29
18
 
35
 
! Отговори
BG REALITY преди 11 години
СЪНЯТ НА БЪЛГАРИНАНе модерна държава, а разруха ще види българинът, ако се събуди и погледне своето Отечество.Ще види, че Светата Православна църква е заменена с турски сериали, в които АЛЛАХ се превежда като ГОСПОД!Ще види, че България не е Република, а акционерно американо-израелско дружество с изпълнителен директор безименният български новобогаташ.Ще види, че София не е столица, а коптор за диви селяни, *** чужденци и терористи!Ще види, че градовете и селата не са на българите, а на *** банди, турските терористи и местните робовладелци!Ще види, че семейството ни не е българско, а на Европата мъжът е прислужница и майка, а съпругата лоша господарка!Ще види, че икономиката на България е на анадолски контрабандисти и на премиерските корумпирани спекуланти.Ще види, че нашата България е страна на Моловете, ИНТЕРНЕТА и на дрогата!Ще види, че болниците са на погребалните агенции и на фирмите за трансплантации на органи!Ще види, че училищата са за укротители на изоставени деца и подивели пубери!Ще види, че армията, полицията и специалните ни служби не служат на България, а на корумпирани чиновници, престъпни босове и чуждите разузнавания!Ще види, че българската телевизия не е българска, а на ислямските националисти!Ще види, че университетите ни се водят от антибългарски *** и неграмотни юпита!Ще види, че пътищата са на проститутките и мъртъвците, а улиците на казината, секс-магазините и на ***!Ще види, че България не е ГЕРБ на българската благоденстваща нация, а нещо друго, непознато и измъчено, без род и име!Ако се пробуди българинът и погледне своето отечество ще види, че то не е на българите, а на неговите предатели и врагове!А види ли това, веднага ще дочуе две думи, повтарящи се до повръщане в България. Две заклинания, които всички медии излъчват като спасение от убийствата, катастрофите, гнусните новини, негативните послания и порнографията:Аз дадох, Аз реших, и така докато българинът оглупее.Отново чакаме нещо да пуснат, да разрешат, да позволят или забранятДано не оглупее и не заспи БЪЛГАРИНЪТ в oнзи робски сън отпреди 132 години и да приеме своето окаяно Отечество, за мечтаната от Левски цветуща Република.Петър Мотков
28
1
 
9
 
! Отговори
до м.Марко преди 11 години
Сакис поне пише грамотно !P.S. "м." е с подразбиране !:)))
27
4
 
12
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Днес и Саркози си отоде, на всякаде на хората им е дошло до гуша от скапани политици и вече не знаят за кого да гласуват...
26
2
 
6
 
! Отговори
antisemit преди 11 години
nakazatelen vot za evreite, v ciala evropa.
25
8
 
11
 
! Отговори
Бойковец преди 11 години
Българите в Гърция да вземат да са прибират... да му хващат една яка българска мотика... да си плащат данъците и да мируват аааааа, магистрали требе се строят.
24
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия сами си сложиха бесилото!!!!!!
23
2
 
6
 
! Отговори
Nikolla преди 11 години
Нова Демокрация 22,22% последно...и расте...!
22
8
 
6
 
! Отговори
Контрола преди 11 години
Охоо, тук разни *** пак *** срещу някакви въображаени "комуноиди". Браточки, вече сме 21-ви век и годината е 2012, а НЕ 1990.
21
11
 
39
 
! Отговори
Сакис преди 11 години
Чувал съм, че в България 90% хората получават заплати по 150-300 евро, а цените били същите или по- високи, отколкото в Западна Европа. Хората едвам свързвали двата края и постоянно се лишавали от дрехи, обувки, дори и от някои храни. Пътищата били пълна развалина, автомобилите също. При това положение е много тъпо да злорадствате за гърците, а още по тъпо е да очаквате, някаква "далавера" от гръцката криза. Единствено можете да очаквате реципрочно отношение.
20
7
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Ще оставя ГЕРБ да показват този път към комуноидния рай (все пак са верни членове на Партията им майка БКП), което те правят последните 3 години. Нали в техния химн се пее за 'светлите бъднини', а там сигурно е и комуноидния рай. А те ще постараят да го показват, поне докато тоя народ най-после му писне и изрита тия уж 'антикомунисти' от властта
19
1
 
7
 
! Отговори
Финансист преди 11 години
Някой финансови пазари отвориха вече...долара стигна 1.50, сигурно след тези новини ще иде до 1.55-1-60 лв.
18
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само ние сме *** народ и търпим тия крадливи управляващи ***, които с действията си показаха, че не им пука за хората и ще обслужват само олигарсите и интересите им. А с ежедневните си лъжи за 'стабилност' (докато доразграбват държавата) просто показват, че наистина ни смятат за овце.
17
1
 
23
 
! Отговори
Чужденец преди 11 години
А в България всичко е наред. Отличниците на Европа!
16
8
 
12
 
! Отговори
До 17 преди 11 години
Чрез антисаркозизъм към антигерберизъм!