Кризата катурна властимащите в Атина

ПАСОК и Нова Демокрация с големи загуби на изборите
6 май 2012 21:43,
119
Кризата катурна властимащите в Атина
Гърци се събират по площадите в Атина. Снимка: БТА

Победители на изборите в Гърция са партиите по крайно лявото и крайно дясното поле на политическия спектър.

Според първоначални оценки, които са базирани на екзитпол, повече от 50 на сто от гласовете са за партиите, които отхвърлят икономическия аскетизъм или дори се застъпват за излизане на Гърция от Европейския съюз и еврозоната, пише Financial Times.

Огромни загуби отчита Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК), което в продължение на две години напътстваше строгите мерки за икономии. От 44% при изборите през 2009 г. сега ПАСОК има около 16%.

Наравно с ПАСОК в първоначалните прогнози е "Коалиция на радикалната левица". Партията  настоява Гърция едностранно да „изтрие“ дълговете си и да прекрати действието на спасителните пакети.

В новия парламент вероятно ще влязат десет вместо досегашните пет партии, включително неофашистката партия Златна зора (Chrysi Avgi), която според прогнозите има 6-8%.

Консервативна Нова демокрация (Nea Dimokratia) е най-силната партия, но е загубила над половината от избирателите си от 2009 г. според прогнозите ще вземе около 17 на сто от гласовете на избирателите.

За първи път в парламента с очакван резултат от около е11% влиза ултранационалистическата партия "Независими гърци", която иска да реши финансовите проблеми на Гърция чрез германските репарации за нацистката окупация през Втората световна война.

Голяма се очертава да е битката между крайнодесните от ЛАОС, Зелените еколози и Демократичния алианс, чийто резултат е между 2,5 и 3 на сто и засега не е ясно дали ще успеят да прекрачат този невралгичен праг от 3%, за да влязат в парламента.

Фрагментирането на политическия пейзаж ще направи трудно или дори невъзможно формирането на стабилно правителство, пише в свой анализ Ройтерс.

Засега нито една агенция за социологически проучвания не се осмелява да даде оценки за разпределението на местата в парламента. Но всички са категорични, че партиите, които се придържат към строгите мерки за намаляване на разходите, няма да могат да сформират парламентарно мнозинство.

Още световни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
11
 
19
 
! Отговори
Чорбаджия преди 11 години
до 16 МартинГърците не са мързеливи, обаче българите сте много глупави и схващате много бавно.
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Марк..............................Мрак! za teb
13
12
 
19
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Знам, че гърците са мързеливи и т.н. ама не знаех, че са и толкова ***. Всяка страна сама избира пътя си, дано сега да намажем ние и гърците да си прехвърлят парите тука.
12
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунист/социалист на власт - криза до дупка.
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ATAKA
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Райко,11Оланд е толкова комунист колкото Юсеин Болт е шахматист.
9
10
 
11
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Съветвам обикновенните гърци,наводнили мегаполисите на страната при...бума,да се приберат по родните си...места по села и...паланки.Там поне няма да умрат от глад,като се грижат за наследствената маслинена или портокалова горичка...останала от дядо им.Борсите ще отчетат нестабилноста в Гърция,ще продължи преместването на бизнеса на редица...гръцки бизнесмени в съседна България.На фона на всичко това се...чудя,дали да не си купя...още една вила в Патра.
8
15
 
14
 
! Отговори
Райко преди 11 години
Франция комунист, гърците комунисти....еб....а майката на еврото тези. Още от тази вечер. Бойко ще удържи фронта. :)))
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 6Крйнолеви и крайнодесни винаги са готови да се прегърнат на ползу роду;)
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Марко, озлоблението ти към Гърция издава -- меко казано -- психологически проблем. Какво ти се е случило там, сподели; може пък да има терапевтичен еффект...
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Гърция сега е много сложно.Как ще съставят правителство?Крайно леви, крайно десни, комунисти, леви, десни, зелени, популисти и т.н. влизат в парламента.Кой с кого ще се коалира?
4
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Коалиция на радикалната левица". Партията настоява Гърция едностранно да изтрие дълговете си.Хахахаха милите,то ако ставаше така лесно,с "изтриване"...На кой свят живеят тия хора?
3
10
 
16
 
! Отговори
Ангела Меркел преди 11 години
Честито на печелившите.Народа сам си удари шута - с нетърпение очаквам да видя последствията на безочливите гърчля
2
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърция какво си мисли ? Че като си върне драхмата, с тези ултра десни и леви националисти, че ще се оправи ? По зле ще става, от 12 години съм в Гърция и виждам как стоят нещата. Горки ни, това ще засегне и нас. Да се готви ГЕРБ
1
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се готви герб!