Българските паспорти все по-желани в Косово

Хората там вече не са доволни от сръбските и македонските паспорти
Обновена: 15 май 2012 12:46 | 15 май 2012 12:41, Елка Василева
72
Българските паспорти все по-желани в Косово
Село Крушево в областта Гора. Снимка: архив, Reuters

Все по-силен става интересът към българските паспорти сред бошняците и гораните в района на Призрен. Организират се сдружения на българите, макар че официално в Косово няма българска общност, пише Дойче веле на сайта си на сръбски език.

Гораните или горанците (друго самоназвание - нашинци или нашенци) са малка помашка общност. Това са помаците на Шар планина, потомци на етническите българи в Косово и Албания. Още в началото на XX век етнографите Васил Кънчов и Йордан Иванов ги описват като българи.

Преди месеци пък под заглавие „Агитатори карат гораните да взимат български паспорти“ македонски вестник писа, че български агитатори отивали в районите Гора и Средачка Жупа в Косово, за да убеждават хората там да се самоопределят като българи. Те предлагали на „македонските горани българско гражданство за 3-6 месеца, български паспорт за по-малко от година и студентски стипендии в София и Пловдив“.

В материала на Дойче веле се обяснява, че взимането на българско гражданство  от хора от Косово ставало единствено по икономически причини. Няма и дума за присъствието на потомци на етнически българи в новата балканска държава.

„Фатима Реджович от района на Призрен е завършила преди три години медицина в Сараево и не може да си намери работа. Тъй като България, която е член на ЕС, по ускорена процедура предлага свои паспорти, Реджович вижда в това решение за своя проблем.

Още по темата

„Имам сръбски паспорт, но нищо не мога да направя с него. Разпитала съм и разбрах, че българският паспорт е единственото решение, само той може да ми помогне да си намеря работа и да си осигуря живота. ... Чух, че Германия търси лекари и смятам, че там ще съм много по-добре. Ако успея да направя това, което планирам, никога повече няма да се върна тук“, цитира Дойче веле д-р Реджович.

В материала на Дойче веле се казва още, че действията на България представлявали „разцепване на бошняшката общност“. „В присъствието на представители на българското посолство в Прищина и държавната Агенция за българите в чужбина преди два месеца официално беше създадено Дружество на българите в Косово със седалище в Призрен. Събират се документи и заинтересованите – най-вече от общините Призрен и Драгаш, по съкратената процедура и с помощта на посредници получават български паспорт за една година.

Представителите на бошняците се отнасят различно към този въпрос. Някои смятат това за „допълнително разцепване на тяхната общност и формиране на нова – българска“. Затова призовават ЕС да „спре процеса, въз основа на който България, освен че получава своя общност /в Косово/, бива богато възнаградена за това от фондовете на ЕС за диаспората“.

От друга страна според Садик Идризи, бивш здравен министър на Косово, който е по произход от Драгаш, даването на български паспорти е опит „за решаване на икономическите проблеми“.

„Хората вече не са доволни от сръбските и македонските паспорти на този етап, българският паспорт има по-голяма тежест, тъй като с български паспорт могат да започнат работа в страните от ЕС... И това е възможност за тях икономически да оцелеят. Напълно разбирам тези хора“, казва Идризи.

И Петрит Селими, заместник-министър на външните работи на Косово, не смята, че ситуацията е тревожна. Според него „докато това се прави в рамките на конституцията и действащото законодателство, това не представлява намеса във вътрешните работи на Косово“.

Докато официалните лица тълкуват ситуацията по един или друг начин, с автобуси и по други начини според запознати много хора от района на Призрен, а в последно време и от други райони в Косово, почти всеки ден заминават за София, за да подадат документи за български паспорт. Мнозина вече са го и получили. Процедурата за получаването на гражданство е намалена от пет години на една година, като за паспорт трябва да се отделят около хиляда евро. Така сръбските и македонските паспорти вече имат силна конкуренция, заключава Дойче веле.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Леле сърбомани и македоноиди изтрещяха от тая новина. Те беха решили че "бугарите-татари" ще им дадем половината си държава, а защо не и цялата, а пък ние отиваме и намираме българи, там където те твърдят, че няма.
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tochno tezi Shiptari iskat da otdelqt Grachki zemi i da pravqt velika Albania skoro i do chernomore she poiskat to i bez tova Angliski poletichi predlagat da se otdeli teritoria ot Bulgaria i Rumania i da se napravi darjava na chiganite i terena e tochno Добруджа
17
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много се радвам, че България подкрепя гораните. Те са българи и заслужават тази подкрепа! Сърбоманите нека си ***, не ми дреме.
16
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГОРАНИТЕ СА БЪЛГАРИ. ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ И ИМАТ БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ.
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дойче веле освен с клеветене с друго дали се занимават?
14
5
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
не ги мразят повече от нас, повярвай ми !
13
0
 
3
 
! Отговори
а сега Марин преди 11 години
Пупова,внимавай,нали си многу принципна!!!
12
6
 
36
 
! Отговори
РЕЗЕНБЕРГЕР преди 11 години
MAЛКО *** И *** СИ ИМАМЕ ТУК, АМИ И ОТ КОСОВО ДА ДОКАРАМЕ ОЩЕ ...ТЕЗИ СА НАЙ-МРЪСНИЯ НАРОД В ЕВРОПА, НАВСЯКЪДЕ ГИ МРАЗЯТ , ПИТАЙТЕ НА ЗАПАД ЗА ШИПТАРИТЕ И АЛБАНЦИТЕ ДА СИ КАЖАТ МНЕНИЕТО !
11
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все повече се убеждавам, че догодина трябва да се гласува за някоя от националистическите партии, иначе изпускаме държавата!
10
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без тия *** тук! Видяхме какво направих със Сърбия. Да не искате и тук да отцепят парче от България? С високата си раждамеост при нулева тук, нали се сещате какво ще стане след години? Аман от ***! Що не дойдат тук холандци, англичани, французи, че даже и руснаци? Ами само турци, ***, румънци, косовари и закъсали македонци? Така ще продължим да затъваме!
9
8
 
0
 
! Отговори
do 8 преди 11 години
Доказа се, че имаш сериозни ментални (психически) проблеми и също така се доказа, че не-лечението им води до радикално затъпяване и те превръща в опасност за обществото! Всеки ден четем за такива като теб по вестниците, я претрепал някой случаен с камъни, я посегнал на дете, я нещо друго. Вземай си редовно хапчетата и се лекувай, човече, то си е за теб. Ще изгниеш в някоя психиатрия иначе!
8
1
 
38
 
! Отговори
обективно преди 11 години
Безспорно България е врата към Европа за тях.Не зная защо е пропуснато да се отбележи, че гораните и до ден днешен говорят български.Дори и помаци да ги наричат, те са си оцеляли българи, които са запазили българския език и традиции и са коренно различни от албанците и турците.
7
1
 
4
 
! Отговори
пиянде преди 11 години
Много остри приказки, не е хубава тая работа. Може би един ден като умрем и ставаме по-добри и даже може и да съжаляваме за лошотията, няма смисъл просто. Излишни емоции са това. Нека седнем на една маса и да пием по бира.
6
2
 
7
 
! Отговори
Мемет Мюмюн преди 11 години
Тука ли трябва да дава за бългаско гражданство ?Пари има много и ще дава само да има граждансво!
5
4
 
31
 
! Отговори
Шматко преди 11 години
България няма ясни правила за издаване на български паспорти ! Шиптарите сега КОСОВАРИ се славят с жестокоста си , с това че се занимават традиционно с трафик на дрога , занимават се с проституция цяла северна Германия е пропищяла . Това апропо е една от малкото причини за не ни искат в Шенгенското пространство . Също много лесно срещу скромни бонусни суми наще консули раздават визи на всяко камикадзе . Атентатите в Мадрит се доказа че са станали с помоща на наши турци . Мъка ЦВТАНОВ МЪКА
4
3
 
18
 
! Отговори
брб преди 11 години
Ааааа а да имате да .... къна митичната. Някой знае ли какво е бошнаци и горани. Някой пак е решил да прави кинти. престанете с тъпотиите и престанете да събирате отрепките на света в родината ми. Оправете се с *** и тогава а ??? или имам оферта даваме всичкото *** и прираме гораните ама без бошнаците моля. А западните покрайнини бе предатели. Имам роднини там и немогат да вземат паспорт от 20 годни дано да видите децата си в гроба дано.
3
1
 
53
 
! Отговори
high преди 11 години
O, ne, само не и тази напаст. Видяхме какво стана в Косово и какво се случва във ФИРОМия. Стига толкова забрадки и фесове
2
5
 
41
 
! Отговори
Говедарин преди 11 години
С тея шиптъри требе да се внимава много... Там само "гораните" имат български корен, останалото е чиста ***...
1
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не сме посмяли да пускаме албанци насам!!!!!!!!!