Българските паспорти все по-желани в Косово

Хората там вече не са доволни от сръбските и македонските паспорти
Обновена: 15 май 2012 12:46 | 15 май 2012 12:41, Елка Василева
72
Българските паспорти все по-желани в Косово
Село Крушево в областта Гора. Снимка: архив, Reuters

Все по-силен става интересът към българските паспорти сред бошняците и гораните в района на Призрен. Организират се сдружения на българите, макар че официално в Косово няма българска общност, пише Дойче веле на сайта си на сръбски език.

Гораните или горанците (друго самоназвание - нашинци или нашенци) са малка помашка общност. Това са помаците на Шар планина, потомци на етническите българи в Косово и Албания. Още в началото на XX век етнографите Васил Кънчов и Йордан Иванов ги описват като българи.

Преди месеци пък под заглавие „Агитатори карат гораните да взимат български паспорти“ македонски вестник писа, че български агитатори отивали в районите Гора и Средачка Жупа в Косово, за да убеждават хората там да се самоопределят като българи. Те предлагали на „македонските горани българско гражданство за 3-6 месеца, български паспорт за по-малко от година и студентски стипендии в София и Пловдив“.

В материала на Дойче веле се обяснява, че взимането на българско гражданство  от хора от Косово ставало единствено по икономически причини. Няма и дума за присъствието на потомци на етнически българи в новата балканска държава.

„Фатима Реджович от района на Призрен е завършила преди три години медицина в Сараево и не може да си намери работа. Тъй като България, която е член на ЕС, по ускорена процедура предлага свои паспорти, Реджович вижда в това решение за своя проблем.

Още по темата

„Имам сръбски паспорт, но нищо не мога да направя с него. Разпитала съм и разбрах, че българският паспорт е единственото решение, само той може да ми помогне да си намеря работа и да си осигуря живота. ... Чух, че Германия търси лекари и смятам, че там ще съм много по-добре. Ако успея да направя това, което планирам, никога повече няма да се върна тук“, цитира Дойче веле д-р Реджович.

В материала на Дойче веле се казва още, че действията на България представлявали „разцепване на бошняшката общност“. „В присъствието на представители на българското посолство в Прищина и държавната Агенция за българите в чужбина преди два месеца официално беше създадено Дружество на българите в Косово със седалище в Призрен. Събират се документи и заинтересованите – най-вече от общините Призрен и Драгаш, по съкратената процедура и с помощта на посредници получават български паспорт за една година.

Представителите на бошняците се отнасят различно към този въпрос. Някои смятат това за „допълнително разцепване на тяхната общност и формиране на нова – българска“. Затова призовават ЕС да „спре процеса, въз основа на който България, освен че получава своя общност /в Косово/, бива богато възнаградена за това от фондовете на ЕС за диаспората“.

От друга страна според Садик Идризи, бивш здравен министър на Косово, който е по произход от Драгаш, даването на български паспорти е опит „за решаване на икономическите проблеми“.

„Хората вече не са доволни от сръбските и македонските паспорти на този етап, българският паспорт има по-голяма тежест, тъй като с български паспорт могат да започнат работа в страните от ЕС... И това е възможност за тях икономически да оцелеят. Напълно разбирам тези хора“, казва Идризи.

И Петрит Селими, заместник-министър на външните работи на Косово, не смята, че ситуацията е тревожна. Според него „докато това се прави в рамките на конституцията и действащото законодателство, това не представлява намеса във вътрешните работи на Косово“.

Докато официалните лица тълкуват ситуацията по един или друг начин, с автобуси и по други начини според запознати много хора от района на Призрен, а в последно време и от други райони в Косово, почти всеки ден заминават за София, за да подадат документи за български паспорт. Мнозина вече са го и получили. Процедурата за получаването на гражданство е намалена от пет години на една година, като за паспорт трябва да се отделят около хиляда евро. Така сръбските и македонските паспорти вече имат силна конкуренция, заключава Дойче веле.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
11
 
! Отговори
Ксанти преди 11 години
Евала на патриотите-нашенци .Добре дошли далеч от сръбските поробители.
38
6
 
14
 
! Отговори
алилиии преди 11 години
дайте им паспорти, та по лесно и тука на косово да го обърнат. ПроЗтотията е ноооо голема!!
37
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
и те ли бе? майтап а?
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Косово повече от 100 000 евро имат главно нарко босовете...
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да раздедем български паспорти на всички балкански народи и след това да направим Велика Балкания със столица София :-)
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека да се раздават български паспорти ама само на хора, който имат повече от 100 000 евро у банката! Такива хора ни трябват!!!!!!
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро и гърците ще чакат на опашка за български паспорти :-)
32
0
 
0
 
! Отговори
gtf преди 11 години
опс ..за Шпигел ставаше дума не за ДВ
31
1
 
5
 
! Отговори
gtf преди 11 години
Преди години работих с бошняци - изключително коректни и трудолюбиви хора, не знам кви паспорти си бяха извадили, но си имаха визи и си бачкаха легално. Като цяло обаче съм ПРОТИВ да се дават български паспорти на *** и пульо, да не говорим за неотдавнашната статия на ДВ, как *** дошли от България и Румъния не могат и не искат да се интегрират в Германия. Ходи обяснявай после, че *** не са българи ...
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още малко и паспорти точно за косовци. С оглед на събитията в Сърбия (с бонус бомбардировки от НАТО) и покачващото се напрежение в Македония, нашите управляващи трябва своевременно да блокират процеса.
29
1
 
7
 
! Отговори
смях в залата преди 11 години
Фатима Реджович е турчин и *** с българско самосъзнание,с мюсулмански обеждения :) ама иска да работи в Германия :D аз ли съм сбъркан или нашите управляващи,че ще и дадът паспорт ? Едно време такива в Раднево им издаваха документи само
28
1
 
7
 
! Отговори
еее преди 11 години
защо аз ако отида в германия,австрия,испания,италия и т.н. трябва да живея там законно 4 години и да работя и да плащам всичко,а тия с широките *** и фесове ще получават за 1 година български паспорти? на нас ни стигат нашите *** не искаме други!!!
27
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Леле боже господ да опази!!! само на тия да не им даваме паспорти, това албанско семе засее ли се в БГ ще бъде лошо...Тия *** са горе долу като афганистанците или по лошо! Не приемайте шиптери в БГ, не бъдете приятели със шиптери, не правете бизнес със шиптери, не ги приемайте тия башибозуци!
26
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Етническия състав на Косово отдавна е доминиран от шиптъри - преселници. *** мамата на сърбите, сега ние ли ще си внесем доброволно заразата? Не се учим от чуждите грешки и искаме да ги повтаряме? И да платим същата цена? Готови ли сте? Да си ползват собствените документи, другото е държавно търгашество.
25
1
 
15
 
! Отговори
Запознат преди 11 години
Гораните са отчуждени поради изолацията им етнически българи-помаци на територията, поселена от българи още от времето на хан Кубер ! Скопие, подобно на политиката им и в Албания, отдавна работи върху тяхното "македонизиране", но интересът клати феса. В този случай в посока на историческата истина !
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е част от плана за Велика Албания. След време ще се обявят за шиптъри и сценария с Косово ще се повтори. Пардон, ще се потрети. Втория път ще е вМакедония.
23
1
 
3
 
! Отговори
me преди 11 години
Късно е либе за китка !
22
7
 
6
 
! Отговори
Торонто преди 11 години
Гораните са 99% мюслумани!Нека да заповядат в Бг.Добре дошлиШиптарите имат желание за бг паспорт само ЗАРАДИ РАБОТА В ЕС!
21
1
 
8
 
! Отговори
за 25 преди 11 години
В Израел ли са ви малко? Ами вземете си още бе. Ще ви дадем.
20
8
 
6
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 11 години
Е ми то на нас са ни малко ***!