ЕС и ЕЦБ се готвят, ако Гърция излезе от еврозоната

Първо официално потвърждение за разработването на такива сценарии
Обновена: 18 май 2012 16:12 | 18 май 2012 15:28, Елка Василева
81
ЕС и ЕЦБ се готвят, ако Гърция излезе от еврозоната
ЕС и ЕЦБ разработват сценарий, ако Гърция трябва да напусне еврозоната. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) разработват сценарии, в случай че се наложи Гърция да напусне еврозоната, посочи в интервю, публикувано днес, еврокомисарят по търговията Карел де Гухт, цитиран от Ройтерс.

Този коментар изглежда е първият, в който представител на ЕС потвърждава, че се вземат предпазни мерки за евентуално излизане на Гърция от валутния съюз. Носят се слухове за такива планове, но съществуването им не бе потвърдено, отбелязва Ройтерс.

"Преди година и половина може би имаше опасност от ефекта на доминото," посочи Де Гухт пред белгийския вестник на холандски език "Стандард", имайки предвид опасността дълговата криза да обхване и други страни от еврозоната като Испания и Италия, отбелязва ДПА.

Сега обаче и в Европейската централна банка, и в Европейската комисия има служби, които работят по сценарии за извънредна ситуация, в случай че Гърция не успее, добави той.

Де Гухт, който е бивш външен министър на Белгия, повтори познатото послание на ЕС до Гърция, че гърците нямат по-добър избор от придържането към непопулярните мерки за икономии в замяна на международната финансова спасителна помощ, отбелязва БТА.

Малко по-късно днес обаче говорител на Еврокомисията опроверга твърдението на Карел де Гухт.

"Европейската комисия решително отхвърля твърденията, че работи по сценарий за излизане на Гърция (от еврозоната – бел. ред.). Комисията иска Гърция да остане в еврозоната", посочва говорителят на ЕК Оливие Байи в писмено изявление.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен "от две години заявяват, че Европейската комисия иска Гърция да остане във валутния съюз. Това все още е вярно", подчерта Байи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
18
 
! Отговори
47 преди 11 години
Стига простотии България 89 година беше като малък Китаи в европа ,само компютрите бяха 3-4 модела -демек много страшен малък брамбазък с икономически потенциял които трябваше и беше спрян от запада.
48
2
 
17
 
! Отговори
:) преди 11 години
Ако не спретнат една бърза гражданска война, маляките никога няма да стигнат българската мизерия. НИКОГА !Те имат милиарди евро в населението и стотици милиарди в големите им фирми. Не ги мислете, а се опитайте да оправите бюджета си за утре, че е зле положението :)
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Новата Гръцка валута щяла да се казва:,ЕВРОДРАМА
46
2
 
16
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
Гърците никога няма да бъда докарани до мизерията, в която ние живеем, защото за най-малкото излизат и протесират, не п0ркеланя глава и се подкрепят.И фалирали, пак ще са по-добре от нас.
45
1
 
18
 
! Отговори
Да, много корави ! преди 11 години
48, Корав народ ? Какво ни е коравото? Няма раждаемост, младите бягат от БГ... скоро този "корав" народ ще е само история.
44
3
 
7
 
! Отговори
До 44 преди 11 години
44, ЕС ли ти е виновен, че *** и мутри те крадат 22 години? Ти какво искаш да не плащаш данъци, да не работиш, а германците и французите да те хранят?
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме корав народ и сме го доказали исторически,можем да живеем и при още по- тежка мизерия и пак ще оцелеем,но Гърците не могат като нас,ако ги прекарат на нашия хал , ще се разпаднат като държава!!! Те не знаят две и двеста а само двеста,там е заровено кучето,Българина може да намери начин да е щастлив и с малко,но Грърците не могат така,те могат да бъдат щастливи само когато имат много и да не мислят за утрешният ден,просто манталитет народопсихология!!!
42
6
 
5
 
! Отговори
43 преди 11 години
43, Не знам, ама 89 година имаше едни 25-30 милиарда дългове и никоя банка не искаше и да чуе за България. Живееше се на кредит, които сега ние плащаме. Аре у лево с тоя добър социализъм !
41
3
 
9
 
! Отговори
Елинчо преди 11 години
Е хайде дайте им още 150 млрд. на мързеливите отрочета и тогава ги гонете... Мързелакис и авантакис не са нужни никому! Вън от ЕС!
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без Брюксел хахах.Тоя *** предателски съюз да му акам .Ще ми казват те колко и какво да произвеждам по какви еко норми и на кои пазар да ги нося с 200 зора само и само да не ги наситим от стока ,ще плащам 3 ,5 акциз за цигари 1,5 за гориво .., и ще я прокопсам ,че и енергетика няма да ни остави.Ще се разпаднат и ще фалират ,ама и ние сме *** произвеждаи продаваи на изток и близкия и хич да не ти дреме.Сега ще ги гледаме как 100 милиярда подаряват на мързиливите ,а нас ни цедят с един ай ..,
39
3
 
16
 
! Отговори
ДЯДО ПЕТЪР преди 11 години
Едно време и икономика по Живково имахме на която другите само ни завиждаха, и произодство имахме и селско стопанство. Нямахме един лев задлъжнялост към никого навън....даже банките се натискаха да ни дават кредити щото бяхме пове4е от стабилни! Хората по два три пъти ходеха на море, на планина в годината....имаше по4ивни бази....вси4ко. Сега ....лъскави хотели на милиардерите бандити и от другата страна на барикадата беден и измъ4ен народ. Мъка.....мъкааааа
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Европейската централна банка (ЕЦБ)" - такава банка няма. Това е фонд който се намира в Брюксел и е основан от т.нар. banksters. Където всички страни членки си внасят "членския фонд" и след това под формата на хедж-фондове се разбределя от Wall Street под формата на заеми на страни из целия свят. У нас властта му вика "Еврофондове" - което пълна лъжа.
37
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не искам да съм добре,искам на Гърците да е зле!!!
36
2
 
24
 
! Отговори
До 37 преди 11 години
Така е братле.....и хем си прав и хем не си. Но едно е верно: в ЕС ни всеха за да ни третират като сметище и да си изнасят и продават *** без пари. Вземи например пилешки бут4ета - тази отрова там я ядат бедните и се продава в 4ували и като не е продаде я горят....тука оба4е *** се радва щото (дори съм го 4увал в магазина) 'бре...немски бут4ета ще си купя'. Да не говорим за другите неща пълни с нитрати и отрови. Но пък и без ЕС ....пак сме за никъде :(((
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние заприличахме,като онзи от вица дето откраднал краставица и наказанието било да му я набутат в г.зъ и той започнал да крещи и вика, а когато дошъл дебелия край на краставицата започнал да се смее,запитали го защо а той отговорил, гледам,че вашите хора водят един дето е откраднал тиква!!!
34
12
 
10
 
! Отговори
един преди 11 години
Аман от патриотарски и комплексарски изявления.Как не може да разберете, че без Брюксел ще сме жалък аналог на някоя от бившите съветски републики. Носталгията по истинската ***, каквато бяхме в миналото, е неличима за някои.
33
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От днес затварям границите за всякакви германци , французи , англичани и тем подобна гмежКаквото и да стане го отнася източна европа , а като доиде лятото идват на нашето черноморие , искат да ядат и пият без пари ....лигавят се ,цапар , бият се и правят поразии само защото заплатитеим са по-високи Аиде стига вече ! На мен леко ми писна да се гаврят с родината ми , писна ми да ни определят като втора ръга АЗ съм БЪЛГАРИН и се гордея -таке било и така ще бъде
32
1
 
7
 
! Отговори
Do 11 преди 11 години
И аз така знам, че за да излезе Гърция от ЕЗ единствения възможен начин е да обяви че излиза от ЕС.
31
3
 
14
 
! Отговори
Р-29РМУ-2 преди 11 години
Прав е 29-ти, голям келепир, че ни набутаха в тая *** ЕС /разпадаща се/. Скубят ни всяка година с по 800 млн. членски внос и после ни дават "по лъжичка" след куп ругатни и предупреждения към нас. Да не говорим, че благодарение на този ЕС беше съсипано българскато земеделие /или каквото беше останало от него/ с абсолютните *** /плодове и зеленчуци/ внасяни от там на смешни цени и правителството нищо не може да направи, понеже това не се води внос ... а търговия в общността.
30
1
 
11
 
! Отговори
30 преди 11 години
Коментарът ти показва колко сме зле и защо гърците са светилнни години пред нас, другарю..... Гледай си олигарсите и си носи цурвулите. Гърците не го търпят това,