ЕС и ЕЦБ се готвят, ако Гърция излезе от еврозоната

Първо официално потвърждение за разработването на такива сценарии
Обновена: 18 май 2012 16:12 | 18 май 2012 15:28, Елка Василева
81
ЕС и ЕЦБ се готвят, ако Гърция излезе от еврозоната
ЕС и ЕЦБ разработват сценарий, ако Гърция трябва да напусне еврозоната. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) разработват сценарии, в случай че се наложи Гърция да напусне еврозоната, посочи в интервю, публикувано днес, еврокомисарят по търговията Карел де Гухт, цитиран от Ройтерс.

Този коментар изглежда е първият, в който представител на ЕС потвърждава, че се вземат предпазни мерки за евентуално излизане на Гърция от валутния съюз. Носят се слухове за такива планове, но съществуването им не бе потвърдено, отбелязва Ройтерс.

"Преди година и половина може би имаше опасност от ефекта на доминото," посочи Де Гухт пред белгийския вестник на холандски език "Стандард", имайки предвид опасността дълговата криза да обхване и други страни от еврозоната като Испания и Италия, отбелязва ДПА.

Сега обаче и в Европейската централна банка, и в Европейската комисия има служби, които работят по сценарии за извънредна ситуация, в случай че Гърция не успее, добави той.

Де Гухт, който е бивш външен министър на Белгия, повтори познатото послание на ЕС до Гърция, че гърците нямат по-добър избор от придържането към непопулярните мерки за икономии в замяна на международната финансова спасителна помощ, отбелязва БТА.

Малко по-късно днес обаче говорител на Еврокомисията опроверга твърдението на Карел де Гухт.

"Европейската комисия решително отхвърля твърденията, че работи по сценарий за излизане на Гърция (от еврозоната – бел. ред.). Комисията иска Гърция да остане в еврозоната", посочва говорителят на ЕК Оливие Байи в писмено изявление.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен "от две години заявяват, че Европейската комисия иска Гърция да остане във валутния съюз. Това все още е вярно", подчерта Байи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
7
 
! Отговори
Мао преди 11 години
Предлагам в най - кратък срок ЕС да премине към йоана.
8
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И с евро и без евро, Гърция ще си остане една доста солидна икономика, с най-големия търовски флот в Европа, топ туристическа дестинация и с перфектна инфраструктура
7
16
 
9
 
! Отговори
ЗАЩО преди 11 години
Слагате минуси на 3, 4 и 5 ве??? Хората ви казват истината, вие им слагате минуси
6
24
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
никаква опасност няма за еврото ако гърция напусне, точно обратното е, другите *** като видят какъв им влиза на гърците, ще забравят за всякакви тарикатщини и претенции.
5
31
 
18
 
! Отговори
Do 2 преди 11 години
Всезнайко , Гърция може да излезе от Евро зоната,а не от Европейския съюз.Има разлика!!!!!
4
35
 
18
 
! Отговори
ДО 2 преди 11 години
БРАЛТЕ, ТИ НИЩО НЕ КАЗА! ЕВРОЗОНА И ЕС СА ДВЕ РАЗЛИ4НИ НЕЩА! ТЕ ЩЕ НАПУСНАТ ЕВРОЗОНАТА НО НЕ И ЕС!
3
35
 
36
 
! Отговори
АМАН преди 11 години
ВЕ4Е! ХАЙДЕ СТИГА СТЕ НИ ЗАНИМАВАЛИ С ГЪРЦИТЕ О ЦЯЛ ДЕН! КАТО ЩЕ ИЗЛИЗАТ ДА СИ ИЗЛИЗАТ ОТ ЕВРОЗОНА, ЕС И ТАКА НАТАТЪКА. НЯМА ДА СПРЕ ДА СЕ ВЪРТИ КЪЛБОТО Я! КАТО СА ПИЛИ И ЯЛИ НА КОРЕМ НА ВЕРЕСИЯ....СЕГА ДА СИ ПЛАЩАТ БОРЧОВЕТЕ! ПО ЦЯЛ ДЕН - ГЪРЦИЯ ТА ГЪРЦИЯ.....СЯКАШ ГОСПОД ЩЕ СЛИЗА ОТ НЕБЕТО! ИМА ДРУГИ НОВИНИ МНОГО ПО-ВАЖНИ ЗА БГ - ПИШЕТЕ ТЯХ!
2
45
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За всички, които още не знаят, Гърция ще излезе от ЕС, предполагам съвсем скоро. Имам познат в митниците, който каза че ще получават помощ/оборудване за границата с Гърция, която ще стане крайна граница на ЕС, така че правете си плановете.
1
9
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волет Сидеров президент.