Г-8: Гърция да остане в еврозоната

Голямата осморка си постави за цел да насърчава икономическия растеж
Обновена: 19 май 2012 21:59 | 19 май 2012 21:08, Елка Василева
50
Г-8: Гърция да остане в еврозоната
Лидерите на страните от Г-8 изразиха надежда Гърция да остане в еврозоната. Снимка: архив, Reuters

Лидерите на страните от Г-8 изразиха надежда Гърция да остане в еврозоната и да изпълнява своите задължения, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Ние се съгласяваме за важното значение на една силна и сплотена еврозона за глобалната стабилност и възстановяване", подчертаха държавните и правителствените ръководители на осемте най-развити индустриални страни в заключителната декларация на годишната си среща, която се проведе вчера и днес в Кемп Дейвид,
САЩ.

Голямата осморка си постави като задължителна цел да насърчава икономическия растеж и създаването на работни места с цел съживяване на световната икономика. Лидерите от Г-8 отчетоха, че има признаци за напредък на възстановяването на глобалната икономика, но предупредиха, че по пътя му все така остават сериозни препятствия, посочва БТА.

Годишната среща на върха на Голямата осморка премина без особени очаквания и бе засенчена от дълговата криза в еврозоната, отбелязва ДПА.

По повод дебата дали да се наблегне на строгите икономии или на икономическия растеж държавните и правителствените ръководители от Г-8 заявиха в заключителната декларация на своята среща, че "правилните мерки не са едни и същи за всеки от нас". Новият френски президент - социалистът Франсоа Оланд - който залага на растежа, и германският канцлер – консерваторката Ангела Меркел, която е водещ застъпник за строгите икономии, подчертаха днес, че двете стратегии трябва да вървят ръка за ръка.

Италианският премиер Марио Монти обяви намерението си страната му да изготви обща стратегия с Франция и Германия за преодоляване на кризата в ЕС. Тази стратегия ще придобие конкретен вид на среща между Монти, Оланд и Меркел в Рим през юни преди редовната среща на върха на Европейския съюз идния месец.

Руският премиер Дмитрий Медведев потвърди подкрепата на своята страна за еврозоната, като даде да се разбере, че тя не възнамерява да намалява дела на своите валутни резерви в евро.

Лидерите от Г-8 изразиха готовност да предприемат съвместни действия за понижаване на цените на петрола, ако това се наложи заради петролните санкции срещу Иран. По този начин те засилиха натиска върху Ислямската република, която е в конфликт със Запада заради ядрената си програма.

Смущенията на международния пазар на петрол са сериозен риск за глобалната икономика, предупреди Голямата осморка. Г-8 призова Международната агенция за енергия (МААЕ) да гарантира пълното и навременно задоволяване на нуждите на света от "черно злато".

Лидерите на осемте най-развити индустриални страни дадоха на Иран да се разбере, че сдобиването му с ядрено оръжие е неприемливо. Те потвърдиха, че запазват своя сегашен единен подход към Ислямската република, който включва санкции и натиск в съчетание с дипломатически преговори.

Лидерите от Г-8 се споразумяха да продължат да подкрепят мирната мисия в Сирия на пратеника на ООН и Арабската лига за тази държава Кофи Анан. Те призоваха и двете страни в конфликта да прекратят насилието.

Голямата осморка не успя да се споразумее за използване на по-остър език по адрес на режима в Сирия заради съпротивата на Русия, която е ключов съюзник на Дамаск.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Na kiakoi im prizlia ot tazi novina !!!
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом Съвета на Злото (Г9) казват, че Гърция трабва да остане в еврозоната, значи е в абсолютно най-добрия интерес на Гърция да ИЗЛЕЗЕ от еврозоната.
46
0
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
"социалистическото мислене на управниците на ЕС " това виц ли е??????
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не само това, социалистическото мислене на управниците на ЕС ще създаде проблеми за целият съюз. Много хора ще обеднеят заради миризливите гръцки ***.
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези които защитават Гърция са много жалки човечета. Гърция я поддържат САМО и ЕДИНСТВЕНО заради еврото. Ако я махнат ще падне с 15 - 25% спрямо долара. Което ще доведе до загуби за много банки в ЕС. Не, че на някой му пука за ч*рнилките (м*ляки скапани).Не може да мързелуват с по 2 часов работен ден, да им се плаща за цял ден, да взимат буквално 15 заплати на година. Да взимат по 4 - 5 хиляди заплати и 2 хиляди пенсии и това на заем и въпреки това да наглеят. Не може просто. Няма логика.
43
0
 
5
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
Гърците за добро или зло са наши съседи, колкото по-зле са гърците, толкова по-неблагоприятни ще са и последиците и за нас.Не гърците докараха Гърция до това състояние, вземете за пример състоянието в което се намират страни, като Испания, Италия,Португалия, Ирландия и Англия.Силна, независима и просперираща Европа е края на империята САЩ. Пък и на тази среща, явно се видя кой дърпа конците. А сега си отговорете на въпроса какво бе "посланието" на Путин за отказа му да присъства лично .
42
0
 
3
 
! Отговори
124 преди 11 години
още пари ще им опростите-Бойко гледай византийците,не се кланяй на меркел
41
2
 
5
 
! Отговори
$ преди 11 години
Обезценяване на еврото автоматично води до поскъпване на долара, което не е желан сценарий за американската икономика. Затова е по-вероятно да се намери по-приемлив сценарий за гръцката криза. Лошото в случая е че византийските хрантутници ще изберат радикали, обещаващи им всичко, което искат да чуят и което няма нищо общо с реалната ситуация - някакви политико-икономически "магьосници", медийни звезди с обещания без покритие. Може да се стигне и до по-сериозен сценарий. Ще изчакаме и ще видим.
40
1
 
3
 
! Отговори
до маке преди 11 години
Тук се обсъждат сериозни дела, европейски, а не юго-фиромо- ***.. Марш при албанците- направете си съюз и си дискутирайте вашите дела.
39
1
 
5
 
! Отговори
high преди 11 години
И преди съм писал, че САЩ няма да оставят Гърция, независимо от пръста, който Меркел размахва. Меркел и да се пъне, и да не се пъне, не одобри ли САЩ, няма да се случат нещата. Времето е показало, че за решенията на САЩ плаща Европа. По-малко емоция и балкански страсти, повече логика влагайте някои. Като обиждаме гърците, не ставаме по-значими- превръщаме се във фиром-ци. А и те надали се интесресуват от нашата позиция като страна- имат си САЩ
38
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Маке нали знаеш че там където двама си мерят оная работа не трябва да си слагаш дупето,да не стане грешка де.То не че вие не сте свикнали да ви е вътре.
37
0
 
12
 
! Отговори
до Маке преди 11 години
Верно ли бе татарчета?? --Маке, ти си едно необразовано магаре. Татарите са с жълта кожа, прави коси и дръпнати очи. В България такива няма. Избивате национални комплекси, тъй като нямате държава, а вас никой не ви брои за бели хора. Ако си мислите, че Македония ще остане, лъжете си. Скоро и тя ще бъде раздробена като Югославия. И вие оставате една шепа сирачета ***. И пак ще се сополивите в полите на майка България.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако всички започнат да си теглят парите като гърците от банките,кризата ще свърши.
35
0
 
10
 
! Отговори
Маке, Маке ... преди 11 години
Загубено и зомбирано Маке.Фръчковски: Груевски зомбира македонците .Хайде зомбита, плюйте България, то около вас няма вече нито един приятел.А Ердоган в прав текст ви каза, че одма у Албания!
34
0
 
13
 
! Отговори
За Маке преди 11 години
Господ ви направи българи, а Тито македонци.
33
1
 
12
 
! Отговори
До 34 преди 11 години
Напълно си прав.В Гърция националният интерес е на първо място,а в България на последно.В Гърция,където живеят много етнически турци,няма турска партия а за новини на турски език по телевизята е абсурдно дори да се помисли
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Византийците имат ГОЛЕМИ политици, за разлика от нашите сервилни лакеи!Те си бранят националните интереси, докато нашите ги предават на който им свирне.
31
0
 
11
 
! Отговори
До Маке преди 11 години
Маке, скоро албанците ще ви напишат нова история.Ще влезете в границите на "Велика" Албания а официален език ще ви е албанският.
30
7
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Когато вече много страни се замислят за напускане на еврозоната,нашите прости политици се натискат за там.Дори Холандия иска да излезе от еврозоната,щото им писна да дават пари за аутсайдерите.На "геният" Дянков му трябват още една-две годинки да опука сребърния фонд,и след това се почват големите заемите.Ще изчезнем от картата на Света като държава...Българоубийците Боко и Дянков ще си живеят охолно някъде в чужбина,а по магистралите ще се движат само *** катуни и банди
29
13
 
2
 
! Отговори
Маке преди 11 години
Говори се че 250 000 татаре слугиуват на Елинските си господаре!!Верно ли бе татарчета??