Г-8: Гърция да остане в еврозоната

Голямата осморка си постави за цел да насърчава икономическия растеж
Обновена: 19 май 2012 21:59 | 19 май 2012 21:08, Елка Василева
50
Г-8: Гърция да остане в еврозоната
Лидерите на страните от Г-8 изразиха надежда Гърция да остане в еврозоната. Снимка: архив, Reuters

Лидерите на страните от Г-8 изразиха надежда Гърция да остане в еврозоната и да изпълнява своите задължения, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Ние се съгласяваме за важното значение на една силна и сплотена еврозона за глобалната стабилност и възстановяване", подчертаха държавните и правителствените ръководители на осемте най-развити индустриални страни в заключителната декларация на годишната си среща, която се проведе вчера и днес в Кемп Дейвид,
САЩ.

Голямата осморка си постави като задължителна цел да насърчава икономическия растеж и създаването на работни места с цел съживяване на световната икономика. Лидерите от Г-8 отчетоха, че има признаци за напредък на възстановяването на глобалната икономика, но предупредиха, че по пътя му все така остават сериозни препятствия, посочва БТА.

Годишната среща на върха на Голямата осморка премина без особени очаквания и бе засенчена от дълговата криза в еврозоната, отбелязва ДПА.

По повод дебата дали да се наблегне на строгите икономии или на икономическия растеж държавните и правителствените ръководители от Г-8 заявиха в заключителната декларация на своята среща, че "правилните мерки не са едни и същи за всеки от нас". Новият френски президент - социалистът Франсоа Оланд - който залага на растежа, и германският канцлер – консерваторката Ангела Меркел, която е водещ застъпник за строгите икономии, подчертаха днес, че двете стратегии трябва да вървят ръка за ръка.

Италианският премиер Марио Монти обяви намерението си страната му да изготви обща стратегия с Франция и Германия за преодоляване на кризата в ЕС. Тази стратегия ще придобие конкретен вид на среща между Монти, Оланд и Меркел в Рим през юни преди редовната среща на върха на Европейския съюз идния месец.

Руският премиер Дмитрий Медведев потвърди подкрепата на своята страна за еврозоната, като даде да се разбере, че тя не възнамерява да намалява дела на своите валутни резерви в евро.

Лидерите от Г-8 изразиха готовност да предприемат съвместни действия за понижаване на цените на петрола, ако това се наложи заради петролните санкции срещу Иран. По този начин те засилиха натиска върху Ислямската република, която е в конфликт със Запада заради ядрената си програма.

Смущенията на международния пазар на петрол са сериозен риск за глобалната икономика, предупреди Голямата осморка. Г-8 призова Международната агенция за енергия (МААЕ) да гарантира пълното и навременно задоволяване на нуждите на света от "черно злато".

Лидерите на осемте най-развити индустриални страни дадоха на Иран да се разбере, че сдобиването му с ядрено оръжие е неприемливо. Те потвърдиха, че запазват своя сегашен единен подход към Ислямската република, който включва санкции и натиск в съчетание с дипломатически преговори.

Лидерите от Г-8 се споразумяха да продължат да подкрепят мирната мисия в Сирия на пратеника на ООН и Арабската лига за тази държава Кофи Анан. Те призоваха и двете страни в конфликта да прекратят насилието.

Голямата осморка не успя да се споразумее за използване на по-остър език по адрес на режима в Сирия заради съпротивата на Русия, която е ключов съюзник на Дамаск.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
6
 
! Отговори
така ли? преди 11 години
Ами като има кой да плаща за гръцката аванта,що пък веселбата да не продължи?!! Пей сърце!....
27
2
 
12
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ преди 11 години
Още от Гръцко-турската война 1919-22 г. гърците дават фира. Армията показа нечуван героизъм и достигна Анкара на 700 км. рубеж, но некадърните политици Ванизелос и Константинидис, заети с долни интриги и политически крамоли, пропуснаха шанса да си върнат земите на Византия и да приключат завинаги с османлийте! Днешните политици са още по-лоши!
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние имаме ли шанс да попаднем в г-80 ?
25
2
 
7
 
! Отговори
Ж преди 11 години
Гърция е неспасяем случай. Само дето и нас ще закопат.
24
4
 
44
 
! Отговори
от 21 до 23 преди 11 години
След като на ЕС не им пука за България, защо ние им се гъзим като послушни ***?! Значи Гърция може да скача, да опонира и да протестира - но въпреки това да получава пари и т.н.?! Заплатите им да са стократно по-високи от нашите, безработицата да е нищожна спрямо нашата - а нас да ни ползват само за подходящи места от които да си изстрелват ракетите като трябва да обстрелват някой от Близкия Изток. И какво излиза - че трябва да емигрираме и да се спасяваме по единично?Явно не сме им толкова ценни колкото твърдят. Не ни позволяват да работим легално и Бог знае кога ще имаме подобни права. Предпочитат да ни подлагат на бавна и мъчителна смърт. Явно е, че не сме угодни на никого и единственото, което вълнува Великите сили е територията, която ще остане след като се пръснем по света и пенсионерите измрат ограбени и пребити от ***.
23
5
 
5
 
! Отговори
LIZIMAX преди 11 години
do 23....BRAVO POLITOLOG,KRATKO I TO4NO KAZANO,NO TE SA TAPANARI I NE RAZBIRAT A SAMO MRAZQT,I ZA TVA 6TE JIVEQT SAS PO 150 LV NA MESEC,AMI DA VI SA 4ESTITI I DALGI GODINI DA STE VSE TAKA...
22
8
 
5
 
! Отговори
LIZIMAX преди 11 години
DO VSI$KI>>>>ABE VSI$KI PLIUETE GARCITE NO NE E LI FAKT 4E ZA TQH MISLI CQLA EVROPA I AMERIKA E ZAD TQH,A SEGA TAPANARI S TAPANARI MI KAJETE KOI STOI ZAD BALGARITE??????NE ZNAETE NALI???AMI AZ 6TE VI KAJA,ZAD BALGARITE STOI TURCIDAMI I GOSPODA,I 4AKA DA SE NADUPITE O6TE MALKO,ZA6TOTO NAISTINA MALKO VI OSTANA I POSLE 6TE SI SLOJITE PAK 4ALMI4KITE I PAK 6TE VI VIKAT G.....TA,SE6TATE SE NALI????
21
1
 
42
 
! Отговори
Политолог преди 11 години
На кого му пука за България ? Виж в Гърция има вложени много пари и Европа просто няма сметка да ги загуби ако гърците излязат от еврозоната.Ето за това е цялата игра.Някои нашенци се заблуждават,че в Гърция положението едва ли не е по-тежко от България.Средна заплата 900 - 1000 евро,средна пенсия 500 -600 ?,триста хиляди българи на гурбет,някои постоянно живеещи там.Има ли смисъл да говорим повече.Правете си вие извод къде е кризата -тук или там
20
1
 
3
 
! Отговори
Филики етериа преди 11 години
До 18.Онаси, надценяваш ги; те не разбират от фини намеци. Остави ги да си трошат злобните тикви.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И защо да остава? Да повлече крак и на икономически силни държави? Защо никой не види, че и ние сме на същия хал като Гърция и никой от тоя *** ЕС не иска да ни "спасява" и нас? Не само, че са ни зарязали напълно, ами и в Шенген ще влезем на кукуво лято, което значи че и в чужбина трудно се излиза да се работи!!!
18
2
 
18
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Много искам да ми намалят заплатата до 2000 лева месечно.Щото "горкичките" гърци дето са в невероятна криза и умират от глад едва ли не доста се мръщят на 1000 евро заплата.Минималната май беше 800 евро?Тоест 1600 лева.Има ли смисъл да споменавам цените на нещата в Гърция и в България или сам си знаеш как е?И само недей да правиш аналог между цени покупателна способност и тн.На много години зад тях сме.Да си чувал за грък дето не може да си плати парното,или водата?Те просто се преструват.
17
5
 
15
 
! Отговори
Филики етериа преди 11 години
*** атлантически свени! Кои сте вие, че да казвате къде да остава Гърция?! Това си е изцяло нейна вътрешна работа. *** юдомасонска ***! Еллада ви е учила на култура, но вие сте интеллектуални ***, и не възприемате.
16
5
 
12
 
! Отговори
ONASIS преди 11 години
"Ще имаме хлеб! И радост в очите ще имате, мънички мои. Имам ли аз, то значи да има за теб, имаш ли ти, то значи да има безброя."
15
13
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Пожеланията на Г-8 са...ясни,пари...даром вече няма да се...дават;делото за спасяването надавещите се,е в...ръцете на самите...тях.Защо ми се...струва,че и самите гърци вече не вярват че някой може да ги...оправи;най-малко,със собствените си...сили.
14
3
 
10
 
! Отговори
WASILISQNISEWROPA преди 11 години
SEGA E MOMENTA...ELLADA DA ISKA PARI...ZA DA OSTANE V IMPERIQTA.....
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VSI4KO TOVA MI NAPOMNQ NA EDNA KNIGA NA ORUEL 1984
12
16
 
13
 
! Отговори
ONASIS преди 11 години
Гърция като се разкашля,татаромонголчетата треска ги хваща!
11
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На пук на всички позеленели от яд татарчета ,светът се интересува за Гърция !
10
5
 
11
 
! Отговори
Какво е Г-8 преди 11 години
Големите длъжници - над 30 000 милиарда дълг!!!
9
16
 
25
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Гърците са лесни ние да му мислим.Цяла Европа мисли за Гърция- за нас -никой.--Добре, че Европа не мисли за нас. Защото на гърците им намалиха заплатите и пенсиите. Безработните станаха 24 %. Увеличиха им данъците. Мерси, не искам така да се грижат и за нас.