Гърците не щат да излизат от еврозоната

"Чужденците – вън" скандираха на шествие на крайнодясната "Златна зора"
Обновена: 30 май 2012 10:21 | 30 май 2012 10:21, Елка Василева
99
Гърците не щат да излизат от еврозоната
Привърженици на "Златна зора" на факелното шествие. Снимка: Reuters

Мнозинството от гърците - 80,9 на сто желаят страната им на всяка цена да остане в еврозоната, 77,8 на сто се обявяват за корекция на меморандума за икономиите, а 66,4 на сто казват, че биха предпочели коалиционно правителство, пишат вестниците днес, като се позовават на социологическо проучване.

Резултатите от него сочат, че консервативната партия Нова демокрация, която подкрепя мерките за строги икономии като начин за излизане от кризата, ще получи най-много гласове на парламентарните избори на 17 юни.

Непосредствено след нея е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, която се обявява против плановете за строги икономии, а социалистите от ПАСОК, които също подкрепят мерките за преодоляване на финансовата криза в Гърция, са класирани на трето място.

Междувременно снощи с факли в ръце и с призиви "Чужденците - вън" близо 2000 привърженици на крайнодясната партия „Златна зора“ преминаха по улиците в централната част на Атина.

Факелното шествие на десницата, което бе охранявано от подсилени полицейски екипи, приключи без произшествия.

Партията Златна зора спечели 7 на сто от гласовете на изборите, състояли се на 6 май, и 21 депутатски кресла в 300-членния парламент. Някои от лидерите на партията не скриват адмирациите си към Адолф Хитлер.

Изборите на 6 май не доведоха до съставяне на правителство заради силните противоречия между представените в парламента партии дали Гърция трябва да спазва постигнатото през март споразумение с ЕС и МВФ за отпускане на финансова помощ срещу драстични мерки за икономии. Новите избори са насрочени за 17 юни.

От своя страна президентът на Франция Франсоа Оланд призовава гърците да подходят внимателно на парламентарните избори на 17 юни, като изтъкна: "Вашият избор ще има последствия не само за вас, но и за нас".

„Гърците са дали много в последно време и заслужават нашето уважение“, заяви още Оланд в интервю.

Факт е, че има много богати гърци, които не си плащат данъците и това не трябва да се допуска. Мисля обаче, че не е правилно да кажем на гърците: "вижте положението си, сравнено с африканците, които живеят по-лошо от вас". Не, нужно е уважение и аз съм за това уважение, казва Франсоа Оланд.

В интервю за лондонското издание "Гардиън" в събота управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард изтъкна ширещата се практика на неплащане на данъци в Гърция, заявявайки, че гръцкият народ трябва да помогне сам на себе си. Тя изтъкна, че съчувства много повече "на малките деца в селско училище в Нигер, които учат по два часа дневно заради отсъствието на елементарни условия и силно искат да получат образование".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
30
 
! Отговори
Грък преди 11 години
Такива сме ние мекеренцата гръцки....нахални....живеехме на гърба на цяла европа, а сега не спираме с претенциите и пак друг ни виновен
9
2
 
12
 
! Отговори
Anonimen 2 преди 11 години
To ne moje poveche ot 20 godini da si zarabotval 1000 evro, a da sa ti davali 2000.To zatova lasna vsichko izvednaj.Oshte malko shte gi potarpqt i Germaniq i Franciq.No da ne zabravqme vse pak, che garcite sa marzelivi i nagli!Ot godini jiveqt na garba na germancite.Dupe znae 2 i 200.Kakto sa sviknali na mnogo, shte sviknat i na malko!
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще има правителство, ще останат в Евро зоната и може би мерките ще бъдат корегирани малко, но не смекчени. Нова демокрация ако победят това е сигурно. Освен това, те знаят, че извън Евро зоната са свършени. Според всички проучвания хората искат да останат в нея и ако трябва са готови на икономии, така че партиите да изпълнят волята им.
7
0
 
8
 
! Отговори
Кирил преди 11 години
Автора поправи си заглавието на статията!!!!!!!!!1
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гръцкият Болен Лидеров ще бие българи и ще ги пъди с ритници обратно в България. Велико, а?
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
20, години гръцките политици лъжеха населението, че може да получава високи заплати и да работи малко и хората го повярваха, а истината беше, че живееха на версия!
4
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не искат да излезат от еврозоната, но не искат да си плат и частично опростените дългове! Нагъл, по нагъл, грък!
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой ще ви работи бе маляки? Еееее... хем сърби, хем боли. Като излязат от ЕС няма да има кой да ги хрантути. Византийци долни.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не щат, или не искат???
1
0
 
53
 
! Отговори
бат Миро преди 11 години
Какво значи не искат? Те май нищо не искат. Не искат да излязат от еврозоната, не искат да се съобразяват, не искат да си оправят харчовете, не искат да не взимат 16 заплата, не искат да слушат.