Гърците не щат да излизат от еврозоната

"Чужденците – вън" скандираха на шествие на крайнодясната "Златна зора"
Обновена: 30 май 2012 10:21 | 30 май 2012 10:21, Елка Василева
99
Гърците не щат да излизат от еврозоната
Привърженици на "Златна зора" на факелното шествие. Снимка: Reuters

Мнозинството от гърците - 80,9 на сто желаят страната им на всяка цена да остане в еврозоната, 77,8 на сто се обявяват за корекция на меморандума за икономиите, а 66,4 на сто казват, че биха предпочели коалиционно правителство, пишат вестниците днес, като се позовават на социологическо проучване.

Резултатите от него сочат, че консервативната партия Нова демокрация, която подкрепя мерките за строги икономии като начин за излизане от кризата, ще получи най-много гласове на парламентарните избори на 17 юни.

Непосредствено след нея е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, която се обявява против плановете за строги икономии, а социалистите от ПАСОК, които също подкрепят мерките за преодоляване на финансовата криза в Гърция, са класирани на трето място.

Междувременно снощи с факли в ръце и с призиви "Чужденците - вън" близо 2000 привърженици на крайнодясната партия „Златна зора“ преминаха по улиците в централната част на Атина.

Факелното шествие на десницата, което бе охранявано от подсилени полицейски екипи, приключи без произшествия.

Партията Златна зора спечели 7 на сто от гласовете на изборите, състояли се на 6 май, и 21 депутатски кресла в 300-членния парламент. Някои от лидерите на партията не скриват адмирациите си към Адолф Хитлер.

Изборите на 6 май не доведоха до съставяне на правителство заради силните противоречия между представените в парламента партии дали Гърция трябва да спазва постигнатото през март споразумение с ЕС и МВФ за отпускане на финансова помощ срещу драстични мерки за икономии. Новите избори са насрочени за 17 юни.

От своя страна президентът на Франция Франсоа Оланд призовава гърците да подходят внимателно на парламентарните избори на 17 юни, като изтъкна: "Вашият избор ще има последствия не само за вас, но и за нас".

„Гърците са дали много в последно време и заслужават нашето уважение“, заяви още Оланд в интервю.

Факт е, че има много богати гърци, които не си плащат данъците и това не трябва да се допуска. Мисля обаче, че не е правилно да кажем на гърците: "вижте положението си, сравнено с африканците, които живеят по-лошо от вас". Не, нужно е уважение и аз съм за това уважение, казва Франсоа Оланд.

В интервю за лондонското издание "Гардиън" в събота управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард изтъкна ширещата се практика на неплащане на данъци в Гърция, заявявайки, че гръцкият народ трябва да помогне сам на себе си. Тя изтъкна, че съчувства много повече "на малките деца в селско училище в Нигер, които учат по два часа дневно заради отсъствието на елементарни условия и силно искат да получат образование".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
19
 
! Отговори
Momo преди 11 години
Не искат да си плащат дълговете. Не искат да правят икономии. Не искат да излизат от еврозоната. Не искат да излизат от ЕС.Е как да стане сега? Хем искат да си харчат, хем не искат да икономисват и да спестяват пари и хем НЯМАТ пари. А де?!
29
11
 
8
 
! Отговори
Чужденец преди 11 години
Никога няма да се върна в България след като изнасилиха мен, жена ми и децата ми !
28
1
 
9
 
! Отговори
бат Миро преди 11 години
ни не, Ние тука сме свикнали. Никой не ни дава на нас. Ама вие чужденците ще ви питам. Англия, Италия, Испания са следващите.
27
2
 
9
 
! Отговори
Anonimen 2 преди 11 години
Do Sakis : Tochno ti li she govorish za krediti, koli, partamenti? Balgarite da ne sme kato vas?Ne sme si nadhvarlqli masrafa 20 godini i sq da se chudim lele kvo stana?Horata v Balgariq rabotqt-moje da poluchavat malko zasega, no bachkat, a ne troshat chinii po tavernite!
26
22
 
5
 
! Отговори
Чужденец преди 11 години
Българите се радвате, обаче вие сте следващите.
25
1
 
8
 
! Отговори
Исуса преди 11 години
Господи, Боже наш,като благ и човеколюбец, прости ми каквото съгреших тоя ден с думи, дело и помисъл.Дарувай ми мирен и спокоен сън.Прати Твоя Ангел-пазител да ме закриля и пази от всяко зло,защото Ти си пазител на душите и телата ни,и на Тебе - Отец, Син и Свети Дух,въздаваме слава сега и всякога и во веки веков. Амин!
24
2
 
1
 
! Отговори
Anonimen 2 преди 11 години
Kato sa tolkova zle, kato tolkova mileqt za stranata si, zashto pravqt izbori po 20 pati?Tova ne sa li izlishni harchove, koito Evropa plashta za da moje vidish li vizantieca da si izbira 20 pati politici s nadejdata che shte im opravqt 20 godishnite bakii.Trbqvashe da gi zadaljat da se razbirat tam-koalicionno pravitelstvo i tva e.Kade she hodat, ako ne se saglasqt s iskaniqta na Evropa?Garcite vinagi sa bili gadna sgan oshte ot predi 20000000 veka!
23
1
 
6
 
! Отговори
един дру поглед преди 11 години
не се ли замисляте защо след като са в европ.съюз се допусна този план?
22
8
 
9
 
! Отговори
Сакис преди 11 години
Вместо да пишете от мое име, по- добре мислете за вашите кредити. Тия автомобили, апартаменти, обзавеждания, екскурзии, телефони и плазми все някога ще трябва да ги платите. Факт е, че много апартаменти и автомобили са прибрани обратно от банките, така че мислете за вашите проблеми, вместо да се радвате на чуждите.
21
7
 
8
 
! Отговори
Николас Петракис преди 11 години
***...иска дойде бугария ! Тука зле при нас, няма узо, няма леб...иска надарени *** с големи маркуч ! помощ вугарциииии
20
4
 
7
 
! Отговори
;) преди 11 години
Лагард го е казала много добре!
19
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Чужденците вън" скандираха на шествие на крайнодясната "Златна зора"--Гърците вън - скандира цяла Европа.
18
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо да плащат данъци гърците, след като има балами европейци да дават пари. А Оланд като типичен социалист обръща думи и понятия така както е угодно за целите на соц пропагандата. Това е съвършено видно от твърдението му Гърците са дали много в последно време и заслужават нашето уважение, само че ако го попиташ точно какво толкова много са дали гърците в последно време ще започне да мънка като неподготвен ученик, който не знае дори заглавието на урока.
17
16
 
7
 
! Отговори
Сакис преди 11 години
Казвам се Сакис, чистокръвен нерез , търся надарени българи за палави нощи, моля ако някой знае нещо за мама да ми пише. *** моля помогнете ! Сакис сака да га плюга !
16
3
 
21
 
! Отговори
Anonimen 2 преди 11 години
Do Sakis : mi kvo pravish v Balgariq be vizantieco??? Are begai si vav faliralata darjava da miesh kenefi, kakto ekploatirate chujdencite!
15
26
 
8
 
! Отговори
Сакис преди 11 години
Аз съм чистокръвен Грък ! Баща ми е турчин, а майка не я познавам . Вие Бугарите сте много зле и винаги сте били зле ! Аз Сакис чистокръвния фалирал грък съм по добре !
14
8
 
32
 
! Отговори
макето преди 11 години
Хора не гледайте гърците ежедневно 10-15 човека умират от глад в бг други не могат да си купят лекарства средната заплата е по ниска от тази в сомалия дето цял свят и помагада не говоря че в провинцията е нормално да гледаш как хората варвят по улиците и сами си говорят
13
3
 
20
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
...ха,ха,ха,хааа,..... ако вземат от цял свят да кажат гърците вън!, какво ще я правите тогава, а?....ще се върнете ли в "хубавата и просперираща Гърция"?
12
3
 
14
 
! Отговори
Хунвейбин преди 11 години
Гърците СА извън еврозоната, така че няма откъде да излизат. Страните от еврозоната трябва да отговарят на определени критерии, а тия милите са фалирали отдавна. Щом МВФ и СБ са там, ги чакат дълги години немотия.
11
26
 
19
 
! Отговори
Сакис преди 11 години
Гърция никога няма да стане като България. Гърците не сме балъци като българите да плащаме чужди сметки, да ни крадат, че даже и да се радваме на това, защото видиш ли било в името на ЕС.