Сръбският президент: Не е имало геноцид в Сребреница

Извършено е голямо престъпление от сърби, но не геноцид, смята Николич
1 юни 2012 21:39,
94
Сръбският президент: Не е имало геноцид в Сребреница
Томислав Николич. Снимка: Ройтерс

Сръбският президент Томислав Николич заяви, че в босненския град Сребреница не е имало геноцид през юли 1995 г. Съобщението е на AFP, която цитира интервю на Николич пред националаната телевизия на Черна гора.

“В Сребреница не е имало геноцид. Много е лесно да се отправят обвинения и да се доказва пред съд, че някакво събитие е било геноцид“, твърди сръбският президент. “В Сребреница е било извършено голямо престъпление, извършено е от сърби, от представители на сръбския народ, те трябва да бъдат открити, съдени и наказани“, добави той.

През лятото на 1995 г. босненската сръбска армия под командването на генерал Ратко Младич изби около 8000 мюсюлмани след падането на град Сребреница. Това беше най-кървавото клане на цивилни граждани в Европа след края на Втората световна война.

Днес за това престъпления пред Хагския трибунал отговарят Младич и бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич.

На въпрос дали скоро ще направи посещение в Сребреница Николич бе категоричен: “Престанете да питате непрекъснато, всеки месец - два дали сръбския президент ще отиде в Сребреница. Моят предшественик е бил там и е почел паметта на жертвите. Защо всеки президент трябва да прави това?“

Доскорошният държавен глава Борис Тадич беше първият сръбски президент, посетил Сребреница - на 11 юли 2005 г. по повод 10-ата годишнина от клането, а през 2010 г. повтори посещението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто изтече времето на клаузите в договорите от Техеран, Ялта, Потстдам... И източна Европа трябваше да се "върне" ... Сърбите си държаха на независимостта и очакваха помощ от Русия, затова им спретнаха събития, натовски бомбандировки, включително и върху родилно отделение. "Големите" винаги са третирали малките държави като пионки. Демокрация, права на човека...бля, бля.
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
истината е че на днешната младеж не и пука за територии и народи..гледа да си напълни тумбака..да изклати каквото може и да има мънгизи в джоба..а какво ще стане утре..дреме и..а вие сте седнали да говорите за съзнание,за граници..за автономии..за родолюбство и какво ли не още..живей днес..че утре може и да не чуеш часовника..и не си блъскайте мозъците с предположения и догадки..каквото има да става ще стане и без вас
56
3
 
6
 
! Отговори
bliad преди 11 години
*** червен провокатор.
55
8
 
13
 
! Отговори
Nadejda преди 11 години
Станалото е ужасно. Не мога да разбера защо има хора, които казват неща като "Мачкайте шиптерите,до дупка!"...Мисля, че подобен род хора са болни мозъци. Защо ли ги е създал Бог?
54
16
 
25
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Жалко. Нито един стойностен коментар. Ако "турците" край Кърджали решат да се отцепят, а ние се опитаме да го защитим как ли ще се изтълкува?!? За нас ще е борба за запазване целостта на България, но важното мнение ще е на "Великите сили", което може да е и "геноцид", и тогава е логично ние да сме слабите и губещите, които ще изгубим този район. Те подобно нещо е станало и със западните ни съседи. Зависи от интересите на силните.
53
6
 
12
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
Червените драскачи за последен път доказват,че фашизма и комунизма са два метастаза с един и същ корен.
52
10
 
21
 
! Отговори
Сръбски Шовинист преди 11 години
Че е имало - имало е. Този е най-знаковия защото по официални дани са убити 8000 души. А колко други градове и села не само в Босна и Херцеговина, а на територията на цяла Югославия са прочистени етнически от сръбската армия и паравоенни формирования, като например "Тигрите на Аркан" и колко сръбски мафиоти направиха състояние и финансираха мафиотските си структури като ограбваха и обиваха не-сърбите?!? Тези нагляри и шовинисти трябва още да ги съдят. Ред е на Воеводина.
51
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само умрелият шиптер е добър!
50
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мачкайте шиптерите,до дупка!
49
4
 
7
 
! Отговори
verno li преди 11 години
Да бе аз така с жена му няма с*кс, а просто сме се мардали напред назад.
48
2
 
12
 
! Отговори
Говедарин преди 11 години
до 55Тоа па - шиптър...:D :D :D
47
51
 
11
 
! Отговори
Албанец преди 11 години
Балканите са били и ще бъдат наши с помоща на Алах ,а сербите и балгарите са *** ,която след време ще ни слугува.
46
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърбите получиха това, което си заслужиха. Ако вместо да работят против България и да отделят Македония, си бяха гледали техните проблеми с албанците, сега нямаше да има Косово. В онова смутно време една от най-големите им цели е да разединят българите на Балканите. Но всичко на този свят се връща, да им е честито Косово и дано си дадат сметка защо им се случва.
45
11
 
32
 
! Отговори
... преди 11 години
Сърбите се бориха за собствения си Г*З ,за никакви други държави не са си давали зор,това не е наша война,който си го е надробил,сега ще си го сърба,боли ме сакса за разпадналата им се държавица,те си го заслужиха,8000 не било геноцид,бягай бе,***,как не му тежи съвестта на този болния,8000 затриха...съд до дупка за тези ***.
44
13
 
58
 
! Отговори
Кеlchev преди 11 години
Истината е една и всички сърби я знаят. Младич и Караджич, под диктовката на Милошевич се бореха против бъдещето Ислямизиране на Балканите,като същевременно защитаваха националните си интереси, за запазване на по-голяма Сърбия след разпада на Югославия.Който следи глобалната политика това трябва да му е ясно,като бял ден.
43
11
 
18
 
! Отговори
президент? преди 11 години
Този да не говори много защото вече турците имат откъде да атакуват. албания, босна и черна гора винаги ще кажат добре дошли на турските войници. младич казваше че отмъщавал!, болни мозъци.
42
7
 
29
 
! Отговори
Kelchev преди 11 години
Здравейте анонимковци. Репликата ми е до коментар 33. Колега вземи понаучи малко тази история,а не гледай като кон с капаци. Моите уважения към загиналите войници в руско-турската война,но хайде да не се заблуждаваме. Александър II ги изпрати да умрат,защитавайки главно интересите на собствената си държава (да не влизам в подробности),все пак той е император на една велика държава ........ мислиш ли,че е ***?
41
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Николич е напълно прав !
40
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този сайт е заразен с комунисти!
39
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истинските виновници за чудовищното престъпление в Сребреница са холандците и холандската армия. Те са истинските престъпници.