Не ни харесва заяждането с България от Македония!

Тя не е видяла нищо лошо от България, заяви Н. Младенов
Обновена: 8 юни 2012 21:21 | 8 юни 2012 21:15, Елка Василева
283
Не ни харесва заяждането с България от Македония!
Николай Младенов. Снимка: архив, БТА

На мен лично и на всички в България не ни харесва постоянното заяждане с България, защото Македония не е видяла нищо лошо от България. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов в отговор на въпрос на македонски журналист „защо сте люти на македонското ръководство; политиката, що се води от вас, води до студен мир между България и Македония и няма контакти между двете страни“.

Министър Младенов отново посочи, че България винаги е подкрепяла евроатлантическата ориентация на Македония, но допълни, че дали и как тя ще се реализира, зависи в най-голяма степен от самата Македония, от реформите, които се извършват там, от процесите, които текат в страната, от намирането на компромисно решение с Гърция по двустранния въпрос.

Още по темата

България не се намесва в диалога между Македония и Гърция, защото той е двустранен, но когато различни варианти се слагат на масата и се обсъждат, ние също имаме нашите виждания по това, коментира Младенов.

По думите му за развитието на отношенията на Балканите е много по-важно да се съсредоточим върху това, което ще създаде условията регионът като цяло да се развива, а за да стане това, трябва да видим всички наши съседи част от европейските правила, реализирайки своята европейска перспектива. За да може всяка една страна да го направи, тя трябва да отговори на изискванията на ЕС, посочи министърът и допълни, че всичките въпроси - двустранни, исторически, политически, търговски, инфраструктурни могат да бъдат решени само в този контекст. Колкото по-дълго страните от региона стоят встрани от европейската интеграция, толкова по-сложни ще стават тези въпроси за решаване, посочи Николай Младенов.

В отговор на въпрос на македонски журналист министър Младенов каза, че няма конкретни въпроси между двете страни, които трябва да бъдат решавани по някакъв радикален начин. Той отбеляза ,че има натрупване на нерешени теми, които години наред остават без действия като липсващата все още жп връзка между София и Скопие; има забавяне през последните месеци на сътрудничеството между двете страни по трансграничните програми, които са финансирани от ЕС.

И постоянният фокус в Македония върху това кой какво казал в България със сигурност не помага на общественото мнение тук. От наша страна всичко, което до този момент сме правили, и всичко, което правим и ще правим занапред, е само и единствено в подкрепа на сигурността на Македония, на нейната цялост, развитие, европейска интеграция, но пътят, който тя трябва да извърви, трябва да го извърви самостоятелно, ние не можем да го извървим вместо нея, заяви Николай Младенов.

Между България и Македония има достатъчно добро сътрудничество, ако погледнете колко много хора идват, почиват, търгуват и си сътрудничат, това е реалната основа, върху която стъпваме. Всичко друго е спекулация, опит да се намерят някакви
оправдания на проблеми, които реално не съществуват, каза българският министър на външните работи. Нашето желание е да работим абсолютно конструктивно с всички наши съседи, да решаваме всички проблеми, които имаме, те не са толкова много, и
заедно да градим основата на развитието на целия Балкански регион, каза министър Младенов. Така че колкото по-бързо всички погледнат напред, а не се вглеждат в миналото, не търсят оправдание в него, толкова по-бързо ще се реализира европейската перспектива за целия регион, каза Николай Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Анкара нямала териториални претенции , към България ! Добра новина , ама като гледам некъдърните ни политици , да не се наложи точно Анкара да ни оправя положението с Македонските шубеци ? Ще го свършат и без да ги караме , за да ни покажат колко сме гола вода , ама после ще трябва да ги гледаме в *** пищови !
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ти Пиринецо, скоро ке бидеш албанец!
17
36
 
3
 
! Отговори
пиринец преди 11 години
ВАРДАР ПИРИН и ЕГЕАМАКЕДОНИА КЕ ПРЕБИДЕа вие татаробугари ке бидете циганория
16
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние просто трябва да се отърсим от мисълта, че там има хора с които имаме общи корени .Щом искат да са македонци тяхна си воля-добре македонци сте .Ако искат и марсианци да са все тая .Единственото ни искане е да не си приписват наши исторически личности за "македонци" пък ако искат и наследници на Тутанкамон да се изкарат. Даваме им танкове, ток и какво ли не без пари, всичко каквото им е необходимо срещу шиптърите и до тук защото запада винаги е гледал на славяните като на хора със които може да се прави всичко. За съжаление славяните сами са си виновни за това. Когато се оставяш да те използват и унижават, не трябва да се сърдиш, че биваш използван и унижаван!
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей Управленци ,какво им се обяснявате на тия ? Ако една държава , като България на 1331 г. не може по мирен път да се разбере с измислените Македончета , ми направо да се самозакриваме или да си ходят Тиквите,Мутрите и Комсомолските секретарчета !Толкова ли е сложно ?
14
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кое е това момче на снимката
13
1
 
13
 
! Отговори
възмутения преди 11 години
баце, какво е това "мокни" от диалекти не разбирам. може да е обидна дума.
12
0
 
21
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
KATO GI NAPANAT 6IPTARITE DA ISKAT POLOVINATA MAKEDONIQ BARZO 6TE SE SETQT KOI SME NIE I KAKVI SME IM
11
1
 
55
 
! Отговори
bg преди 11 години
Абе ей, нашите управници, я скастрете малко тази измислена държава, че да замълчи. Щото май скоро може и да се "скапе". Дръжте на българското и всеки път те като кажат "А" срещу нас Вие политиците ТРЯБВА да казвате "Б", че и всички други букви до "Я". Така се защитава държавата ни. По същия начин трябва да се реагира и срещу Турция.
10
0
 
51
 
! Отговори
Юлиян преди 11 години
Ти се плаши от албанците! За пръв път виждам държава( ако сте държава) в градовете и да се вее чуждо знаме - албанско.
9
6
 
33
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 11 години
Тъй наречените "македонци" са като нашите комунисти. Едните с марксиско -ленински платки в главите, а другите със сръбски.Просто не трябва да им се обръща внимание , те са на изчезване.........
8
5
 
43
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 11 години
Тъй наречените "македонци" са като нашите комунисти. Едните с марксиско -ленински платки в главите, а другите със сръбски.Просто не трябва да им се обръща внимание , те са на изчезване.........
7
4
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съжалявам че сме признали Македония като държава! До сега само са ни провокирали и заслужават да им желаем най-лошото! Осквернени гробове и паметници, мачкане на българите като етнос и кражба на българската история! Македонците не заслужават нищо от нас или от който и да е друг!
6
30
 
9
 
! Отговори
с преди 11 години
Македония има право да е недоволна от България. Като бивши нейни поданици ( сега вече македонци), много правителства след 1878 г, не направиха достатъчно да се присъединят към България, даже имаше моменти когато умишлено бяха изоставени в ръцете на османлии, сърби, за да е по- добре на България.
5
1
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македония ми прилича на малко бездомно куче, което всеки подритва и ругае... и то лае та се къса горкото, с което дразни още повече.
4
0
 
79
 
! Отговори
уъ преди 11 години
Управляващите в Македония са полудели щото много хора започнаха да си търсят корена бУгарски.
3
51
 
26
 
! Отговори
1300 г преди 11 години
На мен, не ми харесва външният министър на България.
2
2
 
92
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво ! Най после по активно отношение към Македония ! Малко късно, но все пак .. браво!Младенов трябва да продължи да настъпва темата Македония !
1
2
 
96
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македонците са народ с промити мозъци, благодарение на техните политици.