Не може име Северна Македония, ще кажат, че Благоевград е техен!

Борисов потвърди, че сме против географско понятие в името на съседката ни
Обновена: 8 юни 2012 14:47 | 8 юни 2012 10:00, Елка Василева
326
Не може име Северна Македония, ще кажат, че Благоевград е техен!
Снимка: архив, Reuters

България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, заяви пред ТВ+ премиерът Бойко Борисов.

Според него варианти за име на съседката ни като Северна Македония са абсолютно неприемливи, тъй като от географска гледна точка части от страната ни попадат в това наименование. А това е предпоставка за териториални претенции към България.

Бойко Борисов заяви: "При различни консултации, които са правени с нас, са обсъждани различни варианти. Повтарям, един от вариантите, който попадна при мен, беше за Северна Македония, ако не се лъжа, и аз казах, че това пък ние не бихме го приели, защото утре ще кажат, че Благоевград е македонски".

Още по темата

С тези думи Борисов потвърди вече заявената българска позиция срещу какъвто и да е вариант за името на Македония, съдържащ географско понятие.

Търсенето на име на Македония в географски план би могло да предизвика гражданско напрежение в България, това заяви точно преди година вече бившият ни държавен глава Георги Първанов.

"Давам за пример това, което се чува в последните дни – имена от типа Северна или Горна Македония трябва да се коментират с оглед на това, че част от Северна и Горна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия", каза тогава Първанов.

"Възниква въпросът – какво би казало населението от тази част на България? Но нека намерят нашите приятели общото наименование, ние, българите ще намерим начин да изразим своя конструктивна позиция", каза още Първанов.

България беше първата страна, която призна Македония - през януари 1992 г., при това под записаното в нейната конституция име – Република Македония.

Между Гърция и Македония обаче се води дългогодишен спор за името на Македония, тъй като според Атина Македония е име на географска област в Гърция и е част от собственото й национално историческо наследство. Въпреки дългогодишните преговори и международно посредничество все още не се вижда краят на този спор, поради който в официалните международни документи и отношения, включително в ООН и ЕС, Македония е назовавана Бивша югославска република Македония.

По повод спечелените избори за президент на Сърбия от националистически настроения Томислав Николич българският премиер Борисов заяви пред ТВ+, че уважава избора на сръбския народ и би работил с него и с най-вероятния бъдещ министър-председател - досегашния президент Борис Тадич.

Според Борисов не е проблем това, че Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но в същото време, пострадала от бомбардировките на НАТО през 1999 г., не работи за евентуално свое членство в Алианса.

Бойко Борисов още веднъж подчерта, че България подкрепя всички страни от Западните Балкани по пътя им към евроинтеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tezi xora ot makedonia tolkova li sa prosti da razberat che makedonia ot 50 godini nee v predelite na balgaria no predi tova vinagi e bila i govoriat na staria balgarski ezik ,tva che ima tam elementi koito zashtitavat dr.interesi e qsno.
260
6
 
5
 
! Отговори
Антички Македонецъ преди 11 години
Най-добре е да се кръстите Нарния - нали сте приказна страна ;)
259
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сръбска работа нищо чудно и Сърбия да ни обяви война чрез македония за да може да си върнат Косово от Албанците или от алчност все ни завиждат а сега и гърция е в криза .гърците и Сърбите са много опасни когато мързеливите им *** нямат пари.
258
2
 
2
 
! Отговори
Логично преди 11 години
Още на времето беше ясно къде води решението на Желю да признава "Македония",ама нали бързаше ,да се хареса на Новия голям брат. Сега напъните на Младенов да лобира за приемането на Босна в Атлантическия пакт , са пак нещо необмислено , за което някой ден може да си главите .
257
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хубавото е че в Македония има и умни хора не само *** които знаят че са Българи и не ги е страх да вземат Българско гражданство.българия ако иска така ще ги оправи и сърби и гърци че косово малко ще им се види а и албанци и турци ги чака същотото ако се опитат да правят пак мрасотии като преди години и да крадат земи .българия не иска войни а приятелство със съседите си и стабилност и които реши да я нападне ще съжелава много .
256
11
 
12
 
! Отговори
Неврокопски преди 11 години
Винаги съм писал срещу Бойко, но сега е момент, в който трябва да се съглася с него. Трябва да е ясно, че и РБ има своебразен спор с РМ за името "македонец" и другите производни. Много български граждани са македонци, но не са македонисти, а българи. Македонизмът е нещо вторично, въпреки мегаломанските си претенции.
255
7
 
12
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Гащника си е гащник. Колкото по- слаб умствено и некадърен е един човек толкова по- големи идиотщини говори. Ако българите не ви подаваме ръка сте загинали. Нито има Македония нито македонски език. Осъзнайте се бе хора.
254
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-изгодно е това: Македония да се раздели на 4 части (Българска, Гръцка, Сръпска, и една част на Велика Албания)! Защото Ние Македонците не сме народ не си знаем историята, народите са строили преди векове паметници, а Ние строиме сега когато всичко вече е приклюочило!
253
55
 
8
 
! Отговори
пиринец преди 11 години
ВАРДАР ПИРИН и ЕГЕАМАКЕДОНИА КЕ ПРЕБИДЕа вие татаробугари ке бидете циганория
252
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бившите ОТОМАНСКИ ЕВРЕЕИ (Гръците), са измислили Секса, оба4е Македонците са им казали че в Секса може да включат и жената!
251
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо да се казва северна или каквато и да е! Кой са те еврееи от БОРГ (Бивша ОТОМАНСКА Република Гръция) та да казват кой как да се казва! Дано да излезнете от еврозоната, п*ндели такива!
250
3
 
13
 
! Отговори
афродита преди 11 години
Тука на Балканите сме само пенюги и затова сме били лесна хапка за завоеватели. Не ме итересува колко съм добре, само съседа да е зле вече- хилядолетия не може да проправи път към съединението. Хората от различни нации, хиляди километри и верски различия, дето не сме ги и сънували си правят щати, цели континети се обединяват, ние една шепа народ се дърляме.Такава ни е и съдбата- да ни подтискат, унижават и да живееме зле. После пак някой ни е виновен.
249
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление една голяма част от фюромци страдат от силно развита лудост - силния терор по време на комунизма им е набил в главите неверни простотии и те ги повтарят постоянно, като си мислят, че някой ще им повярва.
248
18
 
4
 
! Отговори
смях преди 11 години
В Благоевградско са диви селяни. Шоп присаден на кютук. Кофти схема.Ама с претенции. Да не беше Университета-да са умрели от глад.
247
21
 
7
 
! Отговори
попалексов-лдп преди 11 години
В Свободна зона в ТV+ Георги Коритаров с въпрос за Иво Андрич подложи динена *** на премиера Бойко Борисов и го подигра за неговата ниска обща култура. По лошото е, че му подложи динена *** и за името на Републиа Македония и го подведе да направи антинационални, антибългарски, про гръцко-сръбски изявления. Премиерът се отрече от признаването на Р Македония с конституционното и име, единственото свестно нещо, което България направи през последните 50 години по адрес на Македония и в защита на националните интереси на България. България се нареди до отколешните си приятели Гърция и Сърбия срещу Македония, сиреч срещу себе си. България предава отново Македония в услуга на гръцки и сръбски политики на Балканите, които естествено са антибългарски. Абсурдът е, че след време ще и потърси сметка /на Македония/ за собственото си поведение. Премиерът на България унизи България.Понекога е срамно, ако не те е срам че си българин.
246
12
 
2
 
! Отговори
крив макарон преди 11 години
Пак грешка Боко - думата "Благоевград" ти беше повече
245
2
 
4
 
! Отговори
до 208 преди 11 години
Хайде бегом към Ван и Константинопол,та в момента люлее и може да ти се понамести онова което наричаш мозък в квадратната ти глава.
244
2
 
12
 
! Отговори
до пиринец преди 11 години
Ти за нас не се кахъри,били сме на по вече от 1300 год,и пак ще пребъдем.Мисли за вас,че братовчедите илири ви дишат във вратъ.
243
2
 
8
 
! Отговори
АМАН преди 11 години
ОТ СЪРБОМАНСКИ Ч.КИДЖИИ.
242
2
 
16
 
! Отговори
Яна преди 11 години
Тоз път браво на Бойко,ама какво става с картата където Родопите са в Турция.