Отпадна обвинението срещу Караджич за геноцид, освен в Сребреница

Останалите обвинения обаче са достатъчни той да бъде осъден
28 юни 2012 16:46, Елка Василева
8
Отпадна обвинението срещу Караджич за геноцид, освен в Сребреница
Радован Караджич. Снимка: архив, Reuters

Трибуналът за военните престъпления в бивша Югославия отхвърли обвинението срещу бившия политически лидер на босненските сърби Радован Караджич за геноцид срещу мюсюлманите и хърватите в седем общини в Босна с изключение на Сребреница.

Съдебният състав на трибунала потвърди, че има достатъчно доказателства за останалите десет точки от обвинителния акт, предаде РТС.

Съобщавайки решението, председателстващият съдебния състав каза, че представените от прокурорите доказателства не са достатъчни да бъде доказано обвинението, че силите на босненските сърби са се опитали в общините Братунац, Фоча, Ключ, Приедор, Сански мост, Власеница и Зворник да унищожат мюсюлманите и хърватите изцяло или частично като етнически групи, което е условие за геноцид.

Още по темата

Беше констатирано обаче, че прокуратурата е представила достатъчно доказателства по останалите точки от обвинението, включително и за геноцид в Сребреница, въз основа на които Караджич може да бъде осъден.

Процесът срещу Радован Караджич ще продължи с представяне на доказателства от страна на защитата на 16 октомври. 

Остават обвиненията срещу Караджич за геноцид над повече от 7 000 мюсюлмани в Сребреница, за преследване на мюсюлманите и хърватите в цяла Босна, за тероризиране на населението на Сараево по време на обсадата на града по време на войната през 1992-1995 г.

Първият обвинителен акт срещу Караджич е от юли 1995 г. Бившият босненски лидер обаче се укриваше до юли 2008 г., когато беше заловен в Белград и беше екстрадиран в Хага. Процесът срещу него там започна през 2009 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
8
 
! Отговори
? преди 11 години
Защо няма осъдени талибани за войните в Югославия? Само сърбите ли са виновни?
7
3
 
4
 
! Отговори
ra6o преди 11 години
kakav genicid be xorata sa pro4istvali raiona ot griza4i.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бил съм във Вуковар в Сараево не но ми стига , не съм вярвал че в края на 20 век може да съществува такава изродсщина . най-*** е че след войната сърби плащаха много за хърватски паспорти за да могат по лесно да пътуват из Европа
5
3
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Mezdu drugoto stastlivi 3 da si cul niakade da govoriat,ce i Bosnenci i Harvati sa go pravili,no Zapada niama da go kaze
4
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Do 3 mnogo povece ot tvoiata,stom ne mozesh da razberesh za kakvo pisha,no ne dai si Boze sled niakoia druga godina da go izpitame na sobstven grab,i togava ti stastlivi ste razberesh
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 1 нещастни , какво ли ти разбира главата
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хм , геноцид в Сребреница, но не и в Армения ( над милион и половина убити) и Тракия (стотици хиляди изклани и изселени) ..
1
9
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Ne sa vazni faktite,vazno e da bade otsaden