Башар Асад няма да позволи открит конфликт с Турция

Вече 14 сирийски генерали са избягали в Турция
Обновена: 3 юли 2012 15:12 | 3 юли 2012 09:30, Елка Василева
66
Башар Асад няма да позволи открит конфликт с Турция
Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Сирийският президент Башар Асад заяви пред турски вестник, че би искал сирийските сили да не бяха свалили турския изтребител миналия месец, както и че няма да позволи напрежението между двете страни да се превърне в открит конфликт, предаде Ройтерс.

Научихме, че самолетът е принадлежал на Турция, след като бе свален, заяви Асад в интервю за турския вестник "Джумхуриет".

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви миналия месец, че турският изтребител F-4 е свален от Сирия в международното въздушно пространство. Той посочи, че самолетът е летял сам, не е носел оръжия и е извършвал тренировъчен полет за изпробване на турската радарна система.

Позовавайки се на руски военен представител, агенция Франс прес пък предаде, че Русия е установила, че турският военен самолет, свален над Сирия на 22 юни, е нарушил въздушното пространство на съседната държава.

Въпросният източник, пожелал да запази анонимност, заяви, че Русия разполага с точни координатни данни, които доказват това по безспорен начин.

Още по темата

Руските власти не са излизали официално с такова твърдение. Министърът на външните работи Сергей Лавров обаче обяви в края на миналата седмица, че страната му разполага с информация за местоположението на турския военен самолет към момента на неговото сваляне от сирийската противовъздушна отбрана.

Случаят засили напрежението между Турция и Сирия, което и без това вече бе високо заради подкрепата на Анкара за сирийските бунтовници. Според турската страна сваленият самолет, чиито двама пилоти така и не бяха намерени, се е намирал в международното въздушно пространство. Сирия обаче твърди, че изтребителят F-4 е нарушил въздушното й пространство.

Междувременно стана ясно, че сирийски генерал от артилерийско подразделение и седем офицери са сред десетките дезертирали военни, основно от сирийската провинция Хомс, които вчера следобед са избягали в Турция, съобщиха сирийски активисти, цитирани от Ройтерс.

Турската държавна телевизия ТРТ Хабер съобщи на сайта си, че 85 сирийски войници, включително един генерал, са били изпратени в лагера Апайдън в турския окръг Хатай.

Франс прес отбелязва, че по този начин броят на сирийските генерали, избягали в Турция, е достигнал 14 души. Според Анадолската агенция дезертиралите военни са влезли в Турция с група от общо 293 души, сред които много жени и деца, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
9
 
5
 
! Отговори
фдфд преди 11 години
детеубиец.на този човек лежи кръвта на много деца.дано Бог му прости
33
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Генерали,пфу...израелците ги спукват от бой по 5 държави едновременно
32
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мдаа, всичко се повтаря винаги по един и същ начин. И войските на Саддам уж беха много силни и многобройни и Кадафи уж го обичаше народа, па накрая свършека е все един и същ. Ся същото и тука - Асад мнооо силен, ората мнооо го обичат, сирийската армия мнооо силна - па накрая току ще чуем, че Асад го измъкнали от некоя дупка и го спукали от бой :)
31
8
 
11
 
! Отговори
БАБА ПЕНА преди 11 години
Чета глупости преписани и анализирани от ***! Турция пред избори няма да напада или забърква в конфликт.Опозицията разкъсва Ердоган заради глупоста да се хване на въдицата на Вашингтон и да съсипе отношенията със Сирия.Също така Другата лъжа която се тиражира в медийте са избягали генерали.Днес 11.Утре 111.***.Абе,вие вярно си мислите че хората са ***? Ако имаше дезертирали генерали досега CCN да са ги показали хиляди пъти.Проблема е че Асад избива терористите без проблем.
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сирийски генерал от артилерийско подразделение и седем офицери са сред десетките дезертирали военни... избягали в Турция... по този начин броят на сирийските генерали, избягали в Турция, е достигнал 14 душиА стига бе, гледай как се увеличила натовската турска армия откъм генерали. Ми то скоро на Асад няма да му останат офицери бре.
29
1
 
12
 
! Отговори
Гъбка радиация преди 11 години
Началата на световните войни толкова много си приличат. Винаги са изпълнени със загриженост за хора в съседни страни, винаги се развяват разни колаборационисти, като борци за справедливост. Накрая всичко излиза на яве, но е съпътствано с реки от кръв и сълзи. Пуста човешка алчност и самовлюбеност!
28
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Башарчооо,дните ти са преброени.Въпрос на време е да последваш съдбата на аверите си Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи.Скоро и теб ще те измъкнат от дупката като плъх и не руснаците,ами и севернокорейската армия да дойде-няма да ти помогне........
27
4
 
2
 
! Отговори
do 26 преди 11 години
Treta swetowna li. Ewropa nikoga nqma da wlezne wyw wojna. Nito pyk Qponiq. Tazi supa sme q syrbali wsi4ki. Samo hamerikancite ne sa polu4ili bombi po glawite si, za towa se per4at o6te. Kenedi ako ne be6e sprql amerikanskite wojski prez studenata wojna, sega nqma6e da ima usa izob6to. Ruskite podwodnici sa 4akali na amerkianskite bregowe s qdreni oryjiq. Sega moje da se obrazuwa naj-mnogo pyrwa aziatska wojna.
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Франс прес лъже. Според признанията на самата Турция и то в статия в Днес преди 1-2 седмици, при тях е избягал само един генерал и около 200 военни. Което на милионната сирийска армия означава само едно. Че армията на Сирия и народа подкрепят Асад
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" не е носел оръжия и е извършвал тренировъчен полет за изпробване на турската радарна система"Maj e izprobwal sirijskata radarna sistema.
24
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Pri 296000 na Armia,te kolko Generali imat,ili vav Armiata im sluzat samo Generali,slrd kato 14 sa izbiagali
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо днес бг постянно повтаря като папагал квото му кажат западните медии а не се опитат сами да разберат кое е истина и кое не?
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Istoriata sas Sadam se povtaria!Udobno ...nali!?
21
0
 
13
 
! Отговори
Реалистът преди 11 години
А нещата сигурно са толкова "ПРОСТИ" за разбиране.... Защо ги усложнявате бре хора?!?! Да си кажем нещата със ИСТИНСКИТЕ имена...:) Големите производители на оръжие и на лекарства имат НУЖДА във всеки един момент някъде из Земното кълбо да има локални конфликти.... Иначе откъде ще потекат големите кинти а?!?.... Такива като НАТО също.... Защото все ще навлезнат някъде като "ОМИРОТВОРИТЕЛИ"?!?! и ще започнат налагането на така наречената от тях форма на Тоталитаризъм а именно - "ДЕМОКРАЦИЯТА" !!!
20
1
 
12
 
! Отговори
Prodavam_perforator преди 11 години
Умишлено създават анархия в ислямските държави. Диващината и злобата на тези народи ще бъде използвана вероятно за въвеждането им в третата световна война и налагането на диктатура в света - новия световен ред след една унищожителна война.
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Асад стягай куфарите и бегом към Туркейна почивка при твоите генерали!
18
3
 
14
 
! Отговори
Momo преди 11 години
Турците са си тествали радарите, а руснаците са си тествали ПВО-то. :D Щом имат сигурни данни къде е бил самолета в момента на свалянето, значи са го следили и съответно са предприели мерки за неговото неутрализиране под претекст, че е заплаха за сигурността. Тъкмо са си направили хубава реклама пред купувачите(сирийците в случая, а и не само).Панцир-С1 се доказа като добра ПВО машина! Ще се купува добре!
17
3
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Ястребче, вярно говориш, обаче на мен ми се струва че Турция е част от "глутницата ".
16
1
 
8
 
! Отговори
bla bla drogari преди 11 години
evreiskite medii kazali...
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е те само Асад го чакат да избяга в Турция хахаха. Добре ще го посрещнат :) Представям си го Асад да избяга и той в Турция хаха, ама от кой ще бяга ? Хаха