Гръцката икономика отново под лупата на ЕС, ЕЦБ и МВФ

Започват проверки за извършените структурни промени
Обновена: 27 авг 2012 15:11 | 27 авг 2012 11:33, Елка Василева
54
Гръцката икономика отново под лупата на ЕС, ЕЦБ и МВФ
На 5 септември в Атина се очаква да пристигнат ръководителите на тройката. Снимка: архив, Reuters

Гръцката икономика от днес отново ще бъде поставена под лупа, тъй като в Атина пристигат техническите екипи на т. нар. тройка, включваща експерти от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, за да се заемат с нови щателни проверки на министерства и ведомства за извършените от тях структурни промени, съобщават гръцките вестници.

На 5 септември в Атина се очаква да пристигнат и ръководителите на тройката, за да парафират изготвения от техническите експерти доклад, който да осигури отпускането на следващия транш от международната финансова помощ за Гърция в размер на 31,5 млрд. евро.

В. "Експрес" пише, че от днес тройката ще проверява разработения от кабинета Самарас пакет от мерки за бюджетни съкращения в размер на 11, 5 млрд. евро, които се поставят като условия за отпускането на транша.

В. "Нафтемборики" смята, че пакетът от мерки за икономии, който правителството трябва да представи на jройката, трябва да е много по-голям и да възлиза на 22 млрд. евро, за да може да се надява, че ще получи "зелена светлина" при отпускането на следващия транш от заема.

"Решителният за Гърция нов доклад на тройката ще бъде готов до двайсетина дни", посочва в. "Етнос". Изданието очаква, че това ще е най-критичният доклад, откакто Гърция се е присъединила към механизма за подкрепа. От неговите заключения ще зависи отпускането на 31,5 млрд. евро, без които Гърция ще фалира през есента.

Атина се надява, че тройката ще признае големите й усилия за бюджетно оздравяване чрез прилагането на суровите мерки за икономии, равняващи се на около 6-7 на сто от брутния вътрешен продукт на Гърция, а също и извършените от правителството реформи, за да може премиерът Самарас да има в ръцете си силен коз, когато отиде на срещата на върха в средата на октомври, за да поиска и официално удължаване на срока, за който Гърция да изпълни исканите от нея промени, пише БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Алекс2 преди 11 години
Да таковам тая Европа май верно е решила да спре да храни гърчолята...капиталисти - изедници
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърция е много зле !За това благолюбиви българи отиват да им обработят нивите ,а състрадателни българки да ги разтушат !По-заможените българи "зарязват" прекрасното ни Черноморие и подпомагат забатаченият им туризъм !
44
0
 
0
 
! Отговори
АХИЛ преди 11 години
До 46 @АХИЛА, така вече ми харесваш. Ккто се пее в песента: "Извинявай, ако такоа"
43
0
 
0
 
! Отговори
До 46 @АХИЛ преди 11 години
Ако визираш мен в коментара си, значи никак не си разбрал моя такъв :) Не мисля че съм отворко или анализатор, не живея и не бих живял в гърция, пък ако ще и наистина там да имам по-висок стандарт (което доколкото съм установил лично, не е възможно - конкретно за мен самия)... Не защитавам гърците, не ги и упреквам. Яли са и са пили защото има балами (малко по- на запад) които са им позволили... И те (гърците) и ние сме малък фактор и няма нужда да си ги мерим - само ще станем за смях :)
42
0
 
0
 
! Отговори
АХИЛ преди 11 години
До До 43Отворко си тииии, отворко! Ама не казваш още колко време южните съседи ще я карат така! Не казваш и кога ще върнат дълга (повечето, де - не всичко), не казваш какво при вземания от частни кредитори се разбира под "опрощаване" (с/у какво???) и дали това е в полза на обикновения барба Яни, не казваш кога ще опрат дъното, колко ще са там, кога ще се отласнат и кога ще изплуват пак. Ама казвай ги тези неща бе, отворко! Защо мълчиш? Да те е** в анализатора!
41
0
 
0
 
! Отговори
До 43 преди 11 години
8x5=40 Евро надница LOL и това ли ти е по-добрия стандарт бе, падре?!? Смях в залата!!! В гърция с 40 Евро надница да ти остане нещо за настрани - значи живееш като скот и ядеш от кофите батка, искрено те съжалявам...
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Марк до БГ 681-Blaskai si ti be tarikat takav.Koito kakto se opravi bre agne takova.S dve levi raze she ma u4i to koga da hoda na rabota.V 6 stavam za rabota za razlika ot teb det se ti sa leki....
39
0
 
0
 
! Отговори
do 26 преди 11 години
Ne sta4kuvat zashtoto pak stava po tqhnata a ne tvoita i moita.taka 4e spri da pishe6 gluposti.i tuk po lesno se namira rabota i standarta na jivot e dosta po dobar i evtin za jiveene otkolkto v Sofia da kajem.Garzite vinagi she sa po dobri ot nas zashtoto sa hitri a nie altavi eto tova.Lek ti den.Razlikata e 4e ti rabotish za 20 lv na den a az za 5 evro na 4as razbirash li kade e razlikata.Kato si platq vsi4kite razhodi ot A do Q mi ostava pari da gi sloja nastrani a s tvoite 20 lv primerno
38
1
 
2
 
! Отговори
АХИЛ преди 11 години
Пардон, пропуснах да се представя. Казвам се Ахил, но не съм грък, защото през 12 в пр. н.е. не е имало гърци. Аз съм мирмидонец и идвам от земите, които за днешните гърци са на север. И други дойдоха с мен, но се биха против мен - тракийския цар Резос и т.н. Та, искам да кажа, половината от войната си е между нас, де, не между вас, просто защото тогава още ви е нямало!
37
1
 
5
 
! Отговори
AХИЛ преди 11 години
До BG-681Човече, почини си от злобата. Не обиждай българите, защото все нещо ти е дала България. Тонът ти доказва, че си ядосан от спукания балон на гръцката "икономика", но няма как, сметката в ресторанта трябва да се плати и ще се платил Дерзай - след 200-300 г. и вие ще се оправите, че даже може и да ни догоните. И аз загинах млад в Троянската война, но се прославих... И ти ще си така! Амин!
36
4
 
3
 
! Отговори
WTF?!? преди 11 години
Абе @BG-861 ти наистина ли си българин? И така смело обиждаш себе си, жена си, произхода и народа си? Не мога да повярвам. Не знам дали сме велики, но ако сред истинските българи (по кръв/ген и сърце) има такива като теб - аз се самосъжалявам, защото съм един от българите. Но честно казано, не ми се вярва да имаш много общо с България, освен че си овладял езика :) И си спри капс-а, не е възпитано :) Моят стандарт на живот е по-висок от на повечето гърци ;) Хайде дерзание!
35
2
 
8
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
ДО 36, А ПРИ НАС ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ СА НАЙ-НИСКИ В ЕВРОПА БЕЗРАБОТИЦАТА Е 13% ЗАЩОТО ПОВЕЧЕ ОТ 1 МИЛИОН БЪЛГАРИ РАБОТЯТ В ГЪРЦИЯ, ИСПАНИЯ И КЪДЕ ЛИ НЕ ОЩЕ! АЙДЕ ПО-ДЯВОЛИТЕ НЕЩАСТЕН КОМПЛЕКСАРСКИ ***, ИЗПРАТИЛ СИ ЖЕНА ТИ В ЕВРОПА ДА ПРОСТИТУИРА И ПИШЕШ ПРОСТОТИИ ПЕНДЕРУНГЕЛ!
34
3
 
3
 
! Отговори
:) преди 11 години
BG-681 Моите почитания и поздравления,за точната изчерпателна оценка на милата ни Родина и `"велик" народ. Няма какво да добавя. Казаното от тебе е достатъчно- разбира се за ХОРА .А останалите комплексари и злобни *** поначало на пренадлежат на каквото и да е определение...Благодаря ти..
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До BG-681, какъв е смисълът да пишеш колко са заплатите в Гърция след като безработицата е 25%, а при младежите е над 60% и продължава с галопиращи темпове да се увеличава! За една година доходите на гърците паднага с 40% и никой не вижда къде е дъното!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Положението на обикновените гърци, гръцките и европейските политици прилича на българските моряци, българските корабовладелци и наркобароните в кораба с кокаин Св. Николай. Българските корабовладелци и наркобароните се договарят за трафик на кокаин и добри печалби, а българските моряци нямат избор и или ще умрат от глад заради безработицата, ако откажат или ще умрат и изгният в затворите в Испания, ако бъдат хванати. А трафикантите и наркобароните имат добри адвокати и протекция от властта.
31
10
 
6
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
НЕЩАСТНИ *** СТЕ ДЕТО ЖИВЕЕТЕ В *** ПАНЕЛНИ КОЛИБИ А ОТ ВХОДА ЧАК МИРИШЕ НА *** ЗАЩОТО ДОРИ СОБСТВЕНИТЕ СИ КЪЩИ НЕ МОЖЕТЕ ДА ОПРАВИТЕ И ЖИВЕЕТЕ КАТО *** В МЪРСОТИЯТА, А ЗЛОБЕЕТЕ ЗАЩОТО СТЕ ПРОСТИ И *** СЕЛЯНИ, ДИВИ МАЙМУНИ-МАКАЦИ ОТ КАЗАХСТАН!
30
4
 
10
 
! Отговори
да знаете! преди 11 години
Гърция е фалирала и ще бъде в това положение поне 30 г., като стандартът на живот непрекъснато намалява. Оправните българи отдавна сме минали средния гръцки стандарт. БГ преди управлението на БКП беше по-добре от Гърция, и пак ще бъде!
29
2
 
3
 
! Отговори
! преди 11 години
Ама какво значи имали рекордна безработица? Като имаха рекордно раздути щатове по държавната и общинските администрации що не реваха?
28
5
 
4
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
МРЗ В ГЪРЦИЯ ЗА НЕКВАЛИФИЦИРАН И НЕГРАМОТЕН РАБОТНИКСтажът се брой от първия работен ден регистриран вържу осигурителната книжка на работника.586,08 Х 14 ЗАПЛАТИ-НЕСЕМЕЕН БЕЗ СТАЖ634,91 Х 14 ЗАПЛАТИ-НЕСЕМЕЕН С 1 ТРИЛЕТИЕ СТАЖ692,63 Х 14 ЗАПЛАТИ-НЕСЕМЕЕН С 2 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ750,35 Х 14 ЗАПЛАТИ-НЕСЕМЕЕН С 3 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ644,70 Х 14 ЗАПЛАТИ-СЕМЕЕН БЕЗ СТАЖ693,52 Х 14 ЗАПЛАТИ-СЕМЕЕН С 1 ТРИЛЕТИЕ СТАЖ751,24 Х 14 ЗАПЛАТИ-СЕМЕЕН С 2 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ808,96 Х 14 ЗАПЛАТИ-СЕМЕЕН С 3 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даже и без фалит Гърция има рекордна безработица от 25 % сега и при новите условия и искания на ЕС за нови уволнения, безработицата ще доближи пак 40 % и така няма голяма разлика от евентуален фалит на Гърция. Разликата при фалит е само, че гръцките кредитни милионери ще трябва да плащат по-високи лихви по дълговете си и затова треперят.