В Скопие "Яне Сандански" стана "Яшар бег"

4 училища в македонската столица осъмнаха с табели с новите си имена
31 авг 2012 22:05, Елка Василева
428
В Скопие "Яне Сандански" стана "Яшар бег"
Четири училища в скопска община носят вече имена на албански герои. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Основните училища „Райко Жинзифов“, „Цветан Димов“, „Яне Сандански“ и „Никола Вапцаров“ в община Чаир в Скопие, населена предимно с албанци, от тази сутрин носят имена на албански герои. На училищата вече са поставени табели с новите им имена  - съответно „Исмаил Кемали“, „Хасан Прищина“, „Яшар бег“ и „Имри Елези“, пише на сайта си македонският вестник „Дневник“.

Македонският министър на образованието и науката Панче Кралев заяви вчера, че община Чаир няма разрешение за промяна на имената на училищата и че решението е незаконно. Той обясни, че ако новите табели бъдат поставени, ще се процедира съгласно законите и ще има парични санкции за отговорните. Кралев е категоричен, че без одобрение от министерството не може да има никаква промяна на имената на училищата.

От своя страна от община Чаир заявиха, че макар и да няма разрешение от министерството на образованието и науката, преди началото на учебната година те ще променят имената на училищата.

Също вчера директорът на Инспектората за местно самоуправление Ванчо Шехтански каза, че ако община Чаир постави табелите с новите имена на четирите училища, това ще е неказонно и ще трябва да се намеси полицията. Днес се очаква на терен да излязат инспекторите от Държавния просветен инспекторат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


428
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 11 години
Но да ги оствим сами не е редно.
221
5
 
17
 
! Отговори
123 преди 11 години
На чужд гръб и сто тояги са малко. Утре и ние ще имаме подобни проблеми ако не се вземат мерки сега. Не се смейте на т.нар. македонци те са ни братя. Я се разровете в миналото си и ще видите, че повечето от нас имат роднини от македонски бежанци. Вярно някои са останали там и не трябва да ги забравяме а да им помогнем. Да си се наричат и мексиканци те са ни братя. Вярно страдат от комплекси за липса на държавност и е нормално поради изкуствената им история.
220
1
 
18
 
! Отговори
simar преди 11 години
Днес.бг, извинявайте, ама вие изобщо отбелязвате ли скандала с БЮРМ и изложбата, която искаха да проведат в Брюксел? Поне малко не ви ли вълнува защо няма абсолютно никакви реакции от управляващите вече шести ден? Ако някой разчита на вашия сайт, за да се информира, ще си каже че изобщо нищо не се е случило. Кого защитавате в крайна сметка, за кого работите - за България или за БЮРМ?
219
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в Поволжието 30млн., предимно българи.
218
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македонците макар че са яничарски народ (с промито съзнание от деца) са наши братя и не е нормално да им желаем злото. Война между братя е най-големия кеф за онези, които проведоха тази политика на "Разделяй и владей!" начело с Йосиф Джуга-швили ("джуга-швили" - "син на Юда" на грузински език). Същият този син на Юда, който раздели на многобройни нации в Русия, ("татари", "башкорти", "кабардино-балхарци"...), българите от Стара България в Русия. Същият този, който измори с глад 30млн. в Поволжие
217
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Започна се. Сега малко по малко макетата ще се натресат съвсем на албанския полов орган с три букви. Да не бяха рипали като малки смешни пуделчета срещу България, можеше някое рамо да им ударим или най-малкото да им съчувстваме. Ама те смешниците лаеха, лаеха... Хайде честито!
216
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Hahav presata im nito duma za tova-pulno zatumnenie. sujaliavam za latinitsata :(
215
3
 
41
 
! Отговори
Che преди 11 години
О, неразумни юроде, поради щото се срамиш да се наречещ българин, яж сега албанския ....!
214
2
 
34
 
! Отговори
Ха ха хаааа преди 11 години
Скоро и македонците ще се събудят с албански имена така както се будеха със сръбски. Нормални неща в изкуствено създадена държава.
213
2
 
29
 
! Отговори
яшарчо преди 11 години
нали македонците много знаят,да се оправят ,пожелавам им да им сменят имената на всички и ще видите как ще казват че са я българи я сърби я гърци аре да им е честито
212
0
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 11 години
тава македонците доста комплекси!!! да бяхме редовни и независими да ги поступаме малко! или манипулацията действа жестоко сред медиите и интернета :)
211
0
 
6
 
! Отговори
И аз преди 11 години
Ми то у македонията уидурми бол.
210
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Представяте ли си в Кърджали да вземат да променят имената..........
209
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 11 години
До изторическа истина б Швейцария,Германия идр. съюзи ифедерации
208
2
 
27
 
! Отговори
duhajte go maketa преди 11 години
Яшар бег велик македонец ха ха ха
207
1
 
23
 
! Отговори
Там преди 11 години
Там е истинския проблем на македонците, а не дали били, ама не били и какви са били а какви искат да бъдат....
206
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Утро...
205
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добро утро!
204
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бъдещето е на национализмът. При агресивното настъпление на исляма и целенасочената анти-национална политика на глобалните това ще бъде естествената реакция на хората. Поне на тези които се вълнуват от род и Родина.
203
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако това стане ( Македноските *** *** променят имената на училищата с турски) предлагам: 1 - България да прекъсне дипломатически отношения с МакеАлбания 2 - Да им спрем тока (30% от тока им е внос от нас) 3 - Да затворим границите си с Македнония - те сърби, гърци и албанци толкова ги "обичат" че на макетата ще им е такъв "кеф" да обикалят през тях....