В Скопие "Яне Сандански" стана "Яшар бег"

4 училища в македонската столица осъмнаха с табели с новите си имена
31 авг 2012 22:05, Елка Василева
428
В Скопие "Яне Сандански" стана "Яшар бег"
Четири училища в скопска община носят вече имена на албански герои. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Основните училища „Райко Жинзифов“, „Цветан Димов“, „Яне Сандански“ и „Никола Вапцаров“ в община Чаир в Скопие, населена предимно с албанци, от тази сутрин носят имена на албански герои. На училищата вече са поставени табели с новите им имена  - съответно „Исмаил Кемали“, „Хасан Прищина“, „Яшар бег“ и „Имри Елези“, пише на сайта си македонският вестник „Дневник“.

Македонският министър на образованието и науката Панче Кралев заяви вчера, че община Чаир няма разрешение за промяна на имената на училищата и че решението е незаконно. Той обясни, че ако новите табели бъдат поставени, ще се процедира съгласно законите и ще има парични санкции за отговорните. Кралев е категоричен, че без одобрение от министерството не може да има никаква промяна на имената на училищата.

От своя страна от община Чаир заявиха, че макар и да няма разрешение от министерството на образованието и науката, преди началото на учебната година те ще променят имената на училищата.

Също вчера директорът на Инспектората за местно самоуправление Ванчо Шехтански каза, че ако община Чаир постави табелите с новите имена на четирите училища, това ще е неказонно и ще трябва да се намеси полицията. Днес се очаква на терен да излязат инспекторите от Държавния просветен инспекторат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


428
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
2
 
21
 
! Отговори
Гери преди 11 години
Предлагам да не се впечатляваме от провокациите на македонските или други зложелатели.Нека да ги игнорираме все едно че не съществуват , предлагам да не коментираме подобни статии!!!!!
241
0
 
6
 
! Отговори
c преди 11 години
teia novite imena sa makidonski palkovodsi a ne balgarski.priateli na ai. makedonski i vapsarov
240
2
 
5
 
! Отговори
chach преди 11 години
az predlagam vsichki makedonsi da se izseliat v BG a na6ite tursi i sigani v makedonia.
239
4
 
10
 
! Отговори
хитрата сврака преди 11 години
Те провокациите тепърва предстоят ,всяка намеса от наша страна ,дори минимална ще бъде посрщната като ,,остра провокация,,или,,намеса във вътрешните работи на фиром,,.Никаква реакция не трябва да има от страна на БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО . сърбите точно това целят да ни вкарат във пропаста наречена македония . Така е било преди 100г. и сега играят същият сценарии .Те нямат друг изход освен предезвикване на някакво напрежение / воина/ иначе до 10г. са изчезнали от картата на света
238
5
 
13
 
! Отговори
до 334 преди 11 години
До Анонимен 334Ами *** и се обрежи , че да си хепетн като твоите "30 млн. братя в Поволожието". Аз татари нямам братя. Каквито и да са , с каквито и пропаганди да им тъпчат главите, македонците са ми 1000 пъти по-близки от разни татари, уйгури, уногондури "аспаруховци" и прочее азиатска кохорта! Не търсете под вола теле.
237
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А къде е Българското Външно Министерство с случая или отново се правят на ударени...
236
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да го духат ,плюят срещу България ,бият се в гърдите ,че били не знам си какво ,аре сега до го духат !!! Иначе ревът за българско гражданство !!!!
235
2
 
28
 
! Отговори
историк преди 11 години
Както е тръгнало скоро от "страната на Ал.Македонски" ще поемат колони бежанци към България. Ще трябва пак да се отделят терени за македонските бежанци.
234
2
 
37
 
! Отговори
ЩЩД преди 11 години
Има само едни които може да се справят със Албанците по добър или лош начин и това сме ние БЪЛГАРИТЕ .На никои друг няма да клекнат албанците . Разбраха че сваляме подкрепата си за бюрм и тръгват във атака . сърбомакедонците да търсят помош от великите си србски братя . Нас други проблеми ни интересуват във момента .
233
3
 
39
 
! Отговори
яшар бег преди 11 години
Македония,както се появи като държава изведнъж,така и ще изчезне изведнъж.Албаннците ще я претопят а всички християни македонци ще се молят на колене България да им даде гражданство.
232
1
 
10
 
! Отговори
georgi.antonov.79 преди 11 години
Направо да бутат всички паметници и да строят нови.
231
4
 
47
 
! Отговори
курбат преди 11 години
И ние какво да направим,да обявим воина на албанците ,защо. Мене ме интересуват 200 БЪЛГАРСКИ СЕЛА ВЪВ БЕСАРАБИЯ.Хора които никога нищо лошо не казаха за родината си . Интересуваме 30 БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА ВЪВ Одеска област малки бели българчета арииската ни кръв . Какво ме занимавате със някакви черни ,космати скопски *** .
230
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде яжте го сега нали сте македонци не сте българи. Ама накрая ще станете албанци.
229
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как да не я мислиш Македония? Наши братя българи са останали откъснати там. И толкова много хора са дали живота си за тази идея - да се обединим в една държава. Македония винаги ще е кървава рана в сърцето нс България!
228
6
 
40
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
Абе стига с тая Мекдония бе до 20 години няма да я има такач е не ни занимавайте с нея дайте да мислим за България какво ще правим за да живеем всички по-дбре. Стига с тази омраза.
227
26
 
14
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
Скоро и в американско-турската колония ***. Очаквайте Осман Паша, Баязид Светкавициата и още ред други главорези...
226
3
 
25
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
Да им е честито на печелившите.до 336точно за македонците сме направили толкова много че просто не могат да го осъзнаят. И в същото време водят политика срещу българите, които де факто нищо не са им направили. А на шиптарите се скъсаха да им целуват ***. Това за мен означава само че държавата им не се управлява от македонци, а от шиптари
225
1
 
15
 
! Отговори
jsharcho преди 11 години
A ve kakvi bratia sa mi tia makecarvuli.
224
6
 
52
 
! Отговори
NAT преди 11 години
И "гадните бугарски фашистски окупатори" ли са ви най-големият проблем, бе, долни сърбомански ***?!?!?! Албанците не са решили, не са ви изколили всички, а вие продължавате да се бунтувате срещу собствения ви народ и държава и се чудите каква скандална историческа провокация да измислите....
223
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 11 години
Василев, в коментара ти няма логика, освен ако не си на принципа ще си запаля къщата ама да изгори на комшията плевнята.