От Гърция са изнесени милиарди долари от пране на пари

Неправителствена организация ги изчислява на $261 млрд. за 9 години
Обновена: 3 сеп 2012 14:55 | 3 сеп 2012 10:52, Елка Василева
43
От Гърция са изнесени милиарди долари от пране на пари
От Гърция са изнесени милиарди долари от пране на пари, корупция и укриване на данъци. Снимка: архив, Reuters

От Гърция са изнесени милиарди долари от пране на пари, корупция и укриване на данъци, смята американската неправителствената организация Global Financial Integrity, съобщава гръцкото издание Нюз ин.

В интервю за германското издание "Шпигел" директорът на организацията Реймънд Бейкър посочва, че в периода 2003 – 2011 г. от страната са изнесени 261 милиарда долара. "Това са огромни загуби за толкова малка икономика", отбелязва Бейкър.

Според изчисления на организацията през 2010 г. в Гърция са влезли нелегално 90 милиарда долара. През миналата година сумата е достигнала 109 милиарда долара.

Бейкър посочва като причина за ситуацията трудността, с която частните лица и компаниите получават заеми в период на рецесия. Така те са принудени да използват пари от незаконна дейност, за да покрият "дупките".

"Данните показват, че гръцкото правителство не контролира незаконните потоци на пари. Преди кризата Гърция имаше втората най-голяма сива икономика в света сред 25 страни-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Само Мексико беше в по-лошо положение", посочва директорът на Global Financial Integrity, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
хахахах,РАЗСЛЕДВАЩ ЖУРНАЛИСТ-аве ти,*** ли си,или да?То и турците тука не са ни крали-според РАЗСЛЕДВАЩИТЕ журналисти-и баташко клане не е имало...Я ВЗЕМИ ТИ СЕ НАУЧИ НА МИСЛИШ,и чети не това,което някой световно неизвестен ПЛАТЕН *** е написал,а гледай фактите и чети между редовете,оф-*** на тебе от гънки вече мозъка ти прилича на градски ***-сори
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците изкупиха под натиск доста старо военно оборудване от Германия. И, разбира се, за да го купят и отпускаха щедри кредити и се раздаваха големи комисиони. Даже един военен министър е в затвора за такива Натовски сделки. Грция ли е виновна или големите братя в ЕС и САЩ? Въпросът е риторичен.
33
0
 
1
 
! Отговори
тадд преди 11 години
....издание Нюз ин??!!....к'ви долари ви друсат...,а и как се обръщат? На ред ли ви се плаща,на знак или статия ?
32
4
 
12
 
! Отговори
"Катастройка&qu преди 11 години
Гледайте филма "Катастройка" и ще разберете какво ще се случи с Гърция. Този филма сме го гледали в България от 1989 насам. Приватизяция до дупка на всичко: електричество, вода, железници, пътища, земя, здравеопазване и т.н. Тотално изсмукване на ресурсите и парите на хората под контрола на МВФ и СБ.
31
1
 
9
 
! Отговори
контрол преди 11 години
Стратегията за глобално влияние на САЩ е т.нар. падащо домино: трябва да накараш да паднат максимален брой плочки, нанасяйки удар по слабите плочки, които да увлекат в падането си и съседните. Всички паднали плочки се броят за печалба, като крайната цел е да получиш цялото домино и така да станеш абсолютен победител.
30
1
 
8
 
! Отговори
batmario преди 11 години
Парите за предстоящата приватизация.Какви познати неща се случват.Малеее,гърци Бог да Ви е помощ...Сега следва ограбването на спестяванията на хората...
29
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 11 години
Drememi za tia poneje se poznavam s guri i gi znam sho za horasa.A do kolkoto kontrol ot drugi strani emi ako iskate edin nov sviat nemoje seki da durpa na nekade edna 2 sili i tova e
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
varvete i vijte kaksi si jivurkat garcite i togava komentiraite to nesa novi atartamenti novi koli i pazaruvane po dve koli4ki xrani i alkoxol ot xiper marketite jiveqt si jivota xorata kakvto mnogo balgari nqma da vidqt nikoga nqma kriza za tqx
27
2
 
1
 
! Отговори
до :аллооо преди 11 години
Много точно казано
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До VDCH,Някаква си Американса неправителствена организациа търси сензации,- какво бройли са парите по джобовете на изнасящите ги зад граница гърци в продължение на 8 години , така ли. Пълни глупости
25
0
 
5
 
! Отговори
Haho преди 11 години
Пък как ги изчислиха точно 261милярда. Сигурно по подо-таванната система( гледат първо пода, после тавана и накрая познават) Или пък сутринта някой се събудил и му било в левия крачоли - айде 261 милярда. Пълни глупости са това. Сигурно най- големите разузнавания по света не могат да кажат нищо с точност, а някакви сульовци изчислили милярдте до последния.
24
0
 
7
 
! Отговори
Балкански синдром преди 11 години
За периода 2003 2011 г. от Гърция са изнесени 261 милиарда долара.А за периода 1989 - 2011 г. от България е изнесена същата крупна сума пари.
23
2
 
9
 
! Отговори
алоооооо преди 11 години
а тях си им дърпа наужким ушите...и сега,ние се молим за стотинки на ЕС и САЩ,а с икономиката ,и централизираното селско стопанство,можеше да сем много напред-ама не..БЯХМЕ КОНКУРЕНЦИЯ НА ГОЛЕМИТЕ-и ни го туриха...Що да печелим ние,кат могат да печелят те...Козлудуй закриха-,а в румъния откриха Негру маре-с по-скапани реактори,Турците строят 3 аец,а власите още един-затова няма да имаме и Белене,а ще купуваме ток от власи и турци...ЩОТ БГ съществотое по-просто и от ТИКВА!!!И затова УМИРА бавно
22
2
 
11
 
! Отговори
алооооооо преди 11 години
мале ,ама това българчето е най-*** нещо на планетата земя...Като остаря Бай Тошо-Бог да го прости,луканов-и дойнов-горбачовските ***,почнаха да изнасят капитали,ама по малко,а като дойде 89 година ,до ден днешен,сигурно са изнесли в ПЪТИ повече от Гърция-защото ТЕ Нямаха и НЯМАТ икономика,а разчитат на инжекции от вън и селскостопанска продукция и туризъм-а ние имахме заводи ИЗНАСЯЩИ за ЕВРОПА и света,ПЛЮС селскостопанска продукция,и големите прецакаха нас,с *** управляващи,а тях...
21
0
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 11 години
Господине, Вие сте ***!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърция разполага само с туризъм и помощи от ЕС като икономика. Туризмът разчита главно на пари от наротици и проституция, които се отчитат легално в статистиката като чуждестранни преки инвестиции и така се перат и легализират.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото повече ЕС им дава помощи от 300 милиарда евро и повече, толкова повече гърците ще спекулират с имоти.
18
5
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Е ,затова ме е яд на гърците защото са мързеливи и крадливи,а още по яд ме хваща като знам колко дървен материал се кара там от нашите гори.Пенсионерите в Б=Я ще се топлят със събрани клечки ,а техните вземат пенсии колкото две средни заплати тук.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Но те щом са придобили незаконни пари значи това им е бизнеса. Неморални са. Това ще правят винаги. Червените пари се върнаха при приватизацията и Иван Костов, и далаверите продължават. Само мафиотски пари при мафиотски правителства отиват.
16
1
 
7
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
В Гърция никой никога не плащал данъци! А богаташите им всички са със сметки в Швейцария и оффшорни зони, да не са луди да си държат парите в Гърция:))