Ще промени ли РСМ политиката си към България след победата на Силяновска?

Нямам доверие, че ще направи позитивна крачка към нас, посочи Владимир Перев
9 май 2024 16:16, Анисия Иванова
119

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Тя печели с 300 000 гласа срещу Стево Пендаровски. ВМРО-ДПМНЕ пък спечели най-много гласове на парламентарния вот в страната.

"Предизборна агитация, спорове се въртяха около антибългарската пропаганда. Гордана Силяновска даде заден ход в интервю за българска медия - тя каза, че едно време е учила с българи, харесвала Елин Пелин. Тя като пенсиониран юрист много добре знае, че да се развалят два международни договора е трудна работа, неминуемо ще предизвика сътресение", коментира историкът Христо Матанов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му бъдещият президент на РСМ е дала много обещания в кампанията си, което сега трябва да изпълни, но ще ѝ е трудно.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Владимир Перев подчерта от РСМ, че думите ѝ за уважението към България не показват някакви конкретни намерения.

"Нямам доверие, че ще направи позитивна крачка към България. Тя може да направи посещение в България, което да бъде натиск върху институциите да покажат разбиране на ситуацията, в която се намира Македония", каза журналистът от Скопие.

Очакванията му са ВМРО-ДПМНЕ да се коалира с няколко партии за бъдещо правителство, но роля ще имат и фактори извън страната: "В Македония не се формира правителство само с гласовете на македонските избирателите и депутати. В Македония имат влияние чуждестранни посолства, Америка, НАТО".

Журналистът предположи, че ВМРО-ДПМНЕ ще се коалира с движението ЗНАМ.

"То има групировка на олигарси, които принадлежат на българско-македонско-сръбско финансово лоби. То поддържаше Максим Димитриевски, който е с отлични връзки в българската политика", подчерта Владимир Перев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от Балкани
"Политико": РСМ може да върне напрежението с България и Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
до 92 преди 1 седмица
До КацаМун,то щото вие пък сте много обичащи,само трябва да прочетеш коментарите и да се отвратиш,омразата българите са я измислили,те мразят целия свят,никога няма да чуеш от тях хубава дума за никой народ по света
102
1
 
1
 
! Отговори
не разбирам преди 1 седмица
Какво са се закачили за една незначителна, малка страна като Сърбия?? Май по навик, отпреди 50 години.
101
2
 
3
 
! Отговори
Тук си в грешка! преди 1 седмица
До Маке....Ние, БЪЛГАРИТЕ не Ви мразим! Омразата е контрапродуктивно чувство, тя вреди преди всичко на този, който мрази! Ние просто Ви....съжаляваме! Съжаляваме Ви, че сте откъснали от корена си, че сте се поддали на Сръбската пропаганда(налагана с много терор, убийства, побоища,лишване от работа и т.н., прочети за Васка Зойчева!) Съжаляваме Ви, че рушите надгробни паметници и изчегъртвате надписите на Български по тях и в църквите, съжаляваме Ви за, че сте се помислили за нещо което НЕ СТЕ!
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На въпроса към лидера на ВМРО-ДПНЕ кога ще започнат преговори с България, той отговорил: Ще чакаме да дойде някой разумен човек и тогава ще преговаряме. Значи ли това, че досега премиерите на БГ са били все неразумни?! Лелее, добре че ни отворихте очите
99
1
 
3
 
! Отговори
Българите преди 1 седмица
До Маке....Не се обиждат за глупости! Навсякъде из България има диалектни думи, които в други региони трудно разбират! И не се е "русифицирал" Българският език, а тъкмо обратното.С нашите богослужебни книги отишли в Киевска Рус и с първия Киевски и Всерусийски патриарх Киприан, Българин по рождение се е възприело християнството в Киевска Рус! Ние БЪЛГАРИТЕ сме ги научили на четмо и писмо!Започнете да четете, а не да повтаряте като папагали пропагандните Сръбски клишета!
98
2
 
3
 
! Отговори
Много жалко преди 1 седмица
За тези, които се чувстват Българи! Риториката на омраза продължава.И не са случайни думите на Мицкоски, с които той благодари цитирам: :На всички македонци, сърби, власи, ***, бошняци,албанци,турци,християни,мюсюлмани,хунзи, наследници на Клеопатра, гюпци и извънземни! Няма и помен от Българи, а сърбите са на второ място! Тоя все още живее в Югославия и си мисли, че някак може да ни накара да ги пуснем без условия в ЕС! НЯМА ДА СТАНЕ! ВЕТО ДО ДУПКА!
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Маке Виж си смрадливия център на Скопие и цялата смехория от ментета на статуи на исторически личности, които на ум не им е идвало, че имат нещо общо с несъществуващата ви държава и ако не умреш от срам, значи си или *** или сляп или и двете едновременно. Не се залъгвай, че ви мразим, защото не може да се мрази нищото - няма народ, няма нация, няма държава ... няма НИЩО. От нищото идвате и в нищо ще се превърнете. Вие сте макет на Украйна и ще трябва да избирате един ден кой накъде ще ходи.
96
4
 
4
 
! Отговори
Маке преди 1 седмица
До До Маке. Се разбираме да. Единствена разлика е што ти си полн со омраза кон нас македонците. Ние пак, не ве мразиме, само сме рамнодушни кон вас. Ама вас и тоа ве нервира, сакате да ве мразиме, за да си ги оправдате вашите фрустрации.
95
4
 
6
 
! Отговори
Маке преди 1 седмица
Кога бугарите се обидуваат да зборуваат македонски, звучат како србите, а доволно е да зборуваат како нивните баби и дедовци, леб, млеко итн. како што било, пред да се русифицира бг език.
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
РСМ (май така се казва сега тази стара българска провинция) вчера си отряза и последния път към цивилизовния свят. Това е една добра новина и трябва да ги приветстваме горещо. Гърците вече им извадиха червен картон за преговори с ЕС, а ние само трябва да си подновим ветото. Да ходят да го лапат на Вучич.
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До притчаряЗначи верно това било диалект, пък толкоз напън беше за македонски език. Мега тъпо, а?
92
3
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 1 седмица
Спиране на издаването на български паспорти, затваряне на границата, стоп на вноса на плодове и зеленчуци от севорно-ала-бала-тинтири-минтири държавата. Да ходят да се давят на Охридското езеро, че Вардар няма 30см дълбочина.
91
3
 
4
 
! Отговори
До притчаря преди 1 седмица
Много ми е смешно, когато някой, който не владее диалекта се опитва да го говори, така навремето беше и смотаната реклама за наденицата. Черпимо - във Враца може и така да говорят, в Македония би било черпиме. Ке криеми булките че на македонски диалект би било ке криеми булките оти ке ни. Поздрави от един Пиринец. Не говорете диалекта след като не го владеете, че звучите смешно, мега смешно.
90
2
 
3
 
! Отговори
Абе преди 1 седмица
Какво ни интересува отношението им? Както искат да се отнасят, не стига че на.с.р.ани , ами искат и метани да им се правят! Имат подписан договор с условия, които да изпълнят! Ако го направят, добре, ако не "У лево".
89
2
 
8
 
! Отговори
КацаМун преди 1 седмица
Не ме интересуват, да затворят границата все тая. Измислена държава с крадена история и мразещи хора. Затваряй границата.
88
2
 
6
 
! Отговори
Историк преди 1 седмица
Абе сбъркани севернонезнамкаквоси, вие до 1945 година какъв цар и патриарх имахте?
87
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Четох, четох и разбирам, че е трудно да си македонец в изконна българска провинция.
86
4
 
3
 
! Отговори
Само да вметна преди 1 седмица
Че Изобщо Не Ме Интересува Македония! " Северна" си я " наричате" вие! За мен е просто Македония!!!
85
1
 
2
 
! Отговори
Спиро преди 1 седмица
Значи и македоните са роби управлявани от пендос през посолството в Скопие. Каква прилика ве, а бяха особенно люти, едно време. Кога и как са станаха опитомени!
84
3
 
8
 
! Отговори
Дядката преди 1 седмица
Макетата не могат да разберат , че на нас не ни пука колко ще плюят по България , а до кога ще страдат българите които се определят като макета!