Караджич: Заслужавах награда, а не съд

Бившият лидер на босненските сърби започна представянето на защитата си
Обновена: 16 окт 2012 14:51 | 16 окт 2012 14:29, Елка Василева
50
Караджич: Заслужавах награда, а не съд
Радован Караджич в съдебната зала. Снимка: Reuters

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич заяви в началото на своята защита, че е трябвало да бъде награден, вместо да му бъдат повдигани обвинения за геноцид и други престъпления срещу несърбите по време на войната в Босна през 1992-1995 г.

Караджич отрече да е имал план за геноцид над мюсюлманите, които той нарече „сърби от друга вяра“, предаде РТС.

„Вместо да ми бяха повдигани обвинения за престъпления в нашата гражданска война, аз трябваше да бъда награден за това, че направих всичко, което е по силите на един човек, да не се стигне до гражданска война, че намалих страданията на всички цивилни, че броят на жертвите беше 3-4 пъти по-малък, отколкото се твърдеше, че съм подписал и изпълнил многобройни примирия и съм спирал нашата армия преди победа, постоянно съм търсил мир и съм приел четири от пет мирни плана“, заяви Караджич.

Още по темата

Той твърди, че е хуманизирал конфликта, лично е бдял над хуманитарната помощ за цивилните и е наредил да бъдат извършени много актове на милосърдие.

Обвиняемият заяви, че никога не е имал нищо против мюсюлманите и хърватите.
Никога не съм допускал дори отделни, а да не говорим за масови престъпления. Никой не си е помислял за възможността за изкореняване и геноцид над други народи, особено не над народа, който смятаме за сърби от друга вяра, изтъкна Караджич, имайки предвид босненските мюсюлмани. 

Караджич ще разполага с 300 часа, за да представи защитата си.

67-годишният бивш президент на Република Сръбска е обвинен за геноцида в Сребреница, преследване на мюсюлмани и хървати в цяла Босна, тероризиране на населението на Сараево и взимането на „сини каски“ за заложници, по време на войната в Босна през 1992-1995 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо добро не сме видяли от сърбите, всеки народ си заслужава съдбата, 4 войни имаме с тях, аре да го духат и тоя да го обесят
22
1
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
И какво като ти писне? Луд умора няма, бъркаш за родопите, там са помаци и казват че са Българи мюсюлмани, незнаят дори Турски
21
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
21 а ти вземи и попрочети малко сериозна литература за това как се развиха събитията в бивша Югославия , кой кога какво направи ,има достатъчно анализи защо се случи всико това , самият съд в Хага е една изключително сериозна институция , дори градът не е избран произволно а съвсем целенасочено не ми се прави на мнго знаещ .
20
1
 
4
 
! Отговори
за 19 преди 11 години
19,вземи тълковен речник,отвори на буквата "П" и прочети дефиницията за патриот.
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много хубаво изказване на господин Караджич!
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
18 и в какво се състои патриотизма му не казваш.
17
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Караджич е голям патриот! Такива истински мъже са вече на изчезване за жалост! А пък в нашата мила родна картинка въобще ги няма никакви!
16
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
14 ало изрип0да стига си лъгал като дърт *** , кой е бомбардирал църкви и училища , ходил ли си в Сърбия бе *** известно ли ти че в Белгард са ударени всичко на всико 10 сгради , това са силовите министерства, кулата , партийния дом , китайското посолство и телевизията . всики в десятката по план с предупреждения , ти ходил ли си във Вуковар да видиш какво означава война същото като в Грозни , е малко по малко.
15
6
 
4
 
! Отговори
от 16 преди 11 години
разападането на социалистическия лагер се проведоха РЕФЕРЕНДУМИ на които хората посикаха отцепване от Югославия , това се случи и в Чехословакия , но там управляваха вече не комунсити и всичко мина тихо и мирно , докато Милошевич който още с встъпването си на длъжност се закани на Косово поле че ще възроди ВЕЛИКИсръбския шовинизъм глупчета защото вота включваше и нас разбира се , та същия отне правата албанците в Косово дадени им от Тито и започна война с х-ти , босне, символична със словенци
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълен *** имаш ли поне бегло понятиоие от събитиоята в Югославия преди 20 години или тогава си ходил прав под масата , в Републиките защото това беше една ФЕДЕРАТИВНА страна нямаща нищо общо с БЪЛГАРИЯ която е УНИТАРНА страна сиреч НЕДЕЛИМА , та в тази федеративна страна сътояща се от 6 Републики : Сърбия , Хърватска , Словения , Босна и Херцеговина , Черна гора , Македония и две Афтономни области : Косово и Метохия и Войводина , та в Републиките след промените в източния блок и
13
3
 
33
 
! Отговори
Къде са убийците? преди 11 години
Къде са убийците, които подпалиха войната в Югославия - Ханс-Дитрих Генчер, и по-късно т.н. Йошка Фишер? Къде са убийците от НАТО, които бомбардираха църкви, училища и детски градини в Косово и Сърбия? Защо няма трибунал за Либия, за Сирия, за Ирак, за Афганистан, с убити над един милион цивилни? Защо няма трибунал за американските зверства във Виетнам?
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази гражданска война беше както и останалите по света умело режисирана от НАТО, не се заблуждавайте и не влизайте в излишни спорове по между си , ЗАЩОТО тук положението лесно може да бъде инсценирано по същия начин!Още повече новата US посланничка у нас Марси Райс, кариерата и тихомълком следва линията на войните,проследете я- Босна, Албания,Ирак ....вече в България.И както си съчиниха обвинение за "радикален ислям" в Пазарджик днес , утре М.Райс ще доведе "омиротворителите" да ни "спасяват".
11
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
едно не мога да разбера как има у нас хора да защитават изкуствената страна Югославия , която включваше и Македония 1,2,3,4,6,7 все *** или *** едно от двете , доказано е недвусмислено че шовинизма и бесния национализъм са последните убежища на комунизма и националсоциализма и фашизма , Милошевич го доказа на практика като разпали в края на 20 век в Европа една къвава война отнела живота на повече от 200 000 души а милиони оставила без дом.и тук се намират *** които да защитав
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 затова Сърбия или по точно Югославия олигофрене както се изразявше един мой приятел сърбин " изгледа као Нокия , сваки нови модел по мали" , престанете да се правите на интернсни като защитавате един мракоберсен режим какъвто беше комунистическия режим на Милошевич и да ви кажа имаше страшно много смешни неща там , докато траяха бомбардировките над Белград синчето Марко Милошевич въртеше дикотека МАДОНА в Пожаревац и радио МАДОНА само със западна музика , той вартеше и безмитната търговия.
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1 Аркан *** си е една мутра , престъпник , който е вършел заедно с останалите така наречени главорези сиреч тигри мръсната работа на Милошевич , която освен масови убийства на нвеинни и цивилни е вкл'чвала и грабежи , живя като престъпник и умря като престъпника , застреляха го като куче в центъра на Белград , така както разтрелваха нашите бандити по всяка вероятност самите хора на Милошевич след като престана да им бъде нужен и започна да им тежи миналото му на бандит.
8
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този да се благодари че е в Хага защото ако беше в Сараево можейа и на кол да го побият.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов,чети тука и не се крий,единствения начин по някакво чудо ,да спечелиш изборите е ЯСНА политика към МАЛЦИНСТВАТА, ЧУЛИ БЕ !!!!!!!!!!!!!!
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Появи ли се на света отдаден на родината си политик, всички продажни хиени ще се хвърлят отгоре му. Жив и здрав да си, Радоване! Де да имаше повече такива като теб...
5
5
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
прав си Караджич..но ще го осъзнаят след години..нали сме вълканци..бавно загряваме уви -;(((
4
4
 
26
 
! Отговори
иво преди 11 години
Няма приятелю,няма. Ние винаги гледаме да сме сред първите. Първи признахме Македонците, а сега...да плюят срещу нас.Натискахме се да бъдем между първите в НАТО и ЕС и сега никой не ни и ебаваа.И тези от Амстердам не рзбраха , че това , което турците направиха с война преди шест века, сега го правят методично и спокойно и ще го направят.В цяла Западна Европа.Така , че не само българските политици,всички са късогледи.