Караджич: Заслужавах награда, а не съд

Бившият лидер на босненските сърби започна представянето на защитата си
Обновена: 16 окт 2012 14:51 | 16 окт 2012 14:29, Елка Василева
50
Караджич: Заслужавах награда, а не съд
Радован Караджич в съдебната зала. Снимка: Reuters

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич заяви в началото на своята защита, че е трябвало да бъде награден, вместо да му бъдат повдигани обвинения за геноцид и други престъпления срещу несърбите по време на войната в Босна през 1992-1995 г.

Караджич отрече да е имал план за геноцид над мюсюлманите, които той нарече „сърби от друга вяра“, предаде РТС.

„Вместо да ми бяха повдигани обвинения за престъпления в нашата гражданска война, аз трябваше да бъда награден за това, че направих всичко, което е по силите на един човек, да не се стигне до гражданска война, че намалих страданията на всички цивилни, че броят на жертвите беше 3-4 пъти по-малък, отколкото се твърдеше, че съм подписал и изпълнил многобройни примирия и съм спирал нашата армия преди победа, постоянно съм търсил мир и съм приел четири от пет мирни плана“, заяви Караджич.

Още по темата

Той твърди, че е хуманизирал конфликта, лично е бдял над хуманитарната помощ за цивилните и е наредил да бъдат извършени много актове на милосърдие.

Обвиняемият заяви, че никога не е имал нищо против мюсюлманите и хърватите.
Никога не съм допускал дори отделни, а да не говорим за масови престъпления. Никой не си е помислял за възможността за изкореняване и геноцид над други народи, особено не над народа, който смятаме за сърби от друга вяра, изтъкна Караджич, имайки предвид босненските мюсюлмани. 

Караджич ще разполага с 300 часа, за да представи защитата си.

67-годишният бивш президент на Република Сръбска е обвинен за геноцида в Сребреница, преследване на мюсюлмани и хървати в цяла Босна, тероризиране на населението на Сараево и взимането на „сини каски“ за заложници, по време на войната в Босна през 1992-1995 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
13
 
31
 
! Отговори
морски преди 11 години
Трябвало е да бъдат избити всички албанци,шиптъри и други *** за да настане мир и спокойствие на Балканите.Шапка им свалям на сърбите,народ с достойнство и чест!
2
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАТОВА СЪРБИЯ МОЖЕ ДА Я ИМА СЛЕД 20 ГОДИНИ А БЪЛГАРИЯ ПОЧТИ СИГУРНО НЕ.МНОГО Е ПРАВ КАТО КАЗВА СЪРБИ ОТ ДРУГА ВЯРА.ТИЯ В РОДОПИТЕ КАТО ГИ ПИТАШ КАКВИ СА ТИ КАЗВАТ ЧЕ СА ТУРЦИ.НА ВЪПРОСА ЗАЩО.ТЕ КАЗВАТ ЗАЩОТО СМЕ МЮСЮЛМАНИ.АМИ АКО БЯХА БУДИСТИ ЗА ИНДИИЦИ ЛИ ЩЕХА ДА СЕ МИСЛЯТ.ЗАТОВА ТРЯБВА ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК.НЕ МОЖЕ ТАКИВА НЕГРАМОТНИЦИ,КОИТО СЕ НЯМАТ ЗА БЪЛГАРИ ДА ГЛАСУВАТ И ДА ОПРЕДЕЛЯТ СЪДБАТА МИ,И ТАЗИ НА ДЕЦАТА МИ.ЗАЩОТО ПОЧВА ДА МИ ПИСВА.
1
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Де да имахме и ние такива политици, като Радован Караджич!