Македония се разпада или става федерация!

Тези опасения се надигнаха покрай политическата криза в Скопие
Обновена: 16 окт 2012 22:06 | 16 окт 2012 22:05, Елка Василева
219
Македония се разпада или става федерация!
Македония на практика вече има федерална структура според Пандели Майко. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Македония може да се федерализира, нещо повече - дори да се разпадне. А в съседство може да възникне Велика Албания. Тези опасения се надигнаха отново в рамките на политическата криза в Скопие, пише Дойче веле.

Темата се актуализира покрай изявленията на бившия албански премиер Пандели Майко, според когото Македония на практика вече имала федерална структура.

Разбира се, македонските граждани се вълнуват не толкова от думите на един бивш албански премиер, колкото от нагласата на настоящия македонски вицепремиер Муса Джафери - представител на албанското малцинство. По данни на Обединената македонска диаспора /ОМД/ в университета "Джон Хопкинс" във Вашингтон Джафери казал следното: "Най-голямата дилема, произтичаща от Рамковото споразумение от Охрид, е въпросът дали Македония няма да се справи по-добре с предизвикателствата, ако се децентрализира и федерализира". Във Вашингтон Джафери огласил и личните си съмнения, че Рамковото споразумение не отговаря на нуждите на гражданите.

Докога ли ще е актуална идеята?

Всъщност граждански дълг на Джафери е да защитава целостта на Македония, смятат от ОМД. Македонското общество се стреми към защита на правата на всички малцинства, казва председателят на Обединената македонска диаспора Методи Колоски. Вярно, вицепремиерът си позволи това предизвикателно изказване по време на правителствената криза, но идеята за федерализация на Македония още не е заглъхнала, независимо от решението на партията му ДСИ /Демократичен съюз за интеграция/ да остане в правителството.

"ДСИ потвърждава ангажимента си към Рамковото споразумение от Охрид, но ако някой реши да налага решения със силата на етническото мнозинство, албанците логично ще потърсят нови механизми за отбрана", заяви говорителят на партията Буяр Османи.

Недоволството на албанците

Сред албанците в Македония не само ДСИ флиртува с идеята за федерализация. Още преди няколко месеца лидерът на партията НДВ /Национално демократично възраждане/ Руфи Османи каза, че с Охридското споразумение албанците все още не са достигнали крайната си цел. "Сред албанците съществува недоволство от сегашния им политически и юридически статут. Нашата идея за институционална или нетериториална федерализация не е в противоречие с желанието на македонския народ да има своя национална държава", смята Османи.

Неговата партия би искала бюджетът да се разпределя по етнически принцип. При обсъжданията на вота на доверие към правителството миналата седмица се чуха и упреци, че ресорите на министрите-албанци получават по-малко пари.

Икономическите експерти смятат, че разпределението на публичните средства по етнически или териториален принцип всъщност води политически към федерализация на страната. Други обаче са на мнението, че всички изявления за разделяне, федерализация и Велика Албания са просто политическа реторика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
200 бона и си Българин и Европеец
34
1
 
29
 
! Отговори
До Бюрмаджиите преди 11 години
Драги ми Бюрмаджии, като си четете официалното име с което все още съществувате в документите на ООН, не ви ли идва да се гръмнете, преди шиптърите да ви изкъртят изотзад. Жалка, но заслужена съдба.
33
21
 
5
 
! Отговори
алоооооо преди 11 години
може и да граничим с Албания,ако я ИМА БЪЛГАРИЯ щото след невъзвратимите събития,настъпили при гейберите,е много вероятно да изчезне държавата ни
32
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България ще граничи с Албания при Охрид май!?
31
15
 
8
 
! Отговори
Оооо преди 11 години
Гагаузите са мюсулмани, но се смятат за най-чистите българи, от тези, които Симеон Велики не успял да покръсти. Въпреки, кланетата на прабългарските боляри, въпреки постоянните гонения. Женели са се най-близки роднини само и само да запазят чиста българщината.
30
0
 
10
 
! Отговори
До Македонците преди 11 години
Ами така става Македонци, като се правите на много велики, всеки народ кой се прави на такъв какъвто всъщност не е го последва цунами рано или късно, жалко но факт!
29
3
 
19
 
! Отговори
Историк преди 11 години
Съдбата на измислената от Сталин и Тито държава е повече от ясна - да изчезне от картата. Това рано или късно ще се случи. Най-вероятния сценарий е поделяне между Албания, Гърция, България и Сърбия. Както преди време е казал Йосиф Сталин - няма БЮРМ (то и едно име измислиха ... няма такъв филм), няма проблем.
28
20
 
4
 
! Отговори
е преди 11 години
това цялата яка от Кърджали, през Ардино Момчилград, Мадан, та до Пазарджик и Гоце Делчев-ските помаци всичкото са си резани,които са готови да си направят една федерацийка с президент кмета на Гърмен...Siktir Gutfe
27
3
 
37
 
! Отговори
Не разбирам преди 11 години
Аз съм тракиец. И съм българин. Като мизииците , шопите, гагаузите,кукерите, каракачаните и прочие други българи. За какво са ни дрисливите македонци, за да си имаме проблеми с тях ли ? Който се чувства българин- добре дошъл братко. Който не - прав му път. Макетата искат да се затрият прав им път. Не трябва да се кланяме и да ги молим, а да ги натирим тия ***, ние нямаме нужда от тях. Да се спасяват както искат и както могат. Лека им пръст....
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей много са глупави тия македонци, насила ще имаме обща граница с албания....
25
22
 
6
 
! Отговори
Tak преди 11 години
Родопите след време ще са с отделно автономно децентрализирано управление с губернатор ,нема начин муслиманите се плодят като животни, *** стават муслимани за пари и лека полека центърът на тежестта се измества и христианството не е него...Така е в цяла Источна Европа споко не сме само ние *** Муслимани има и в Сърбия и в Маджария и Влашко и в това БЮРм така че да отварят Газовите камери и да приготвят калъпите за ***-а тяхната кожа...
24
2
 
11
 
! Отговори
ВИЦ: преди 11 години
Заспорили великите сили,чия собственост е Луната. Спорили те, какво спорили, но чул местния македонец поет,че се разделя ЛУната и я възпял;: '' ЛУНО,ЛУНО ЗЕМЬО МАКЕДОНСКА И ЗА ТЕБЕ ЛИ КРЪВ КЕ СЕ ЛЕЕ.....
23
13
 
6
 
! Отговори
bg преди 11 години
AMA TOVA E ISTINATA ,,,,,,,,,,BALGARITE DA SI DOIDAT PRI NAS A ALBANCITE PRI TEX I NEMA DA IMA IZMISLENATA MAKEDONIA I VSITE 6TE SA DOVOLNI 6OTO NEMA DA JIVEIAT POD DSIKTATYRA I 6TE INMAT SAMOOPREDELENI I SAMO4YVSTVIE,,SMELO BRATIA VIE STE BNALGARI ,,,,,,,,,,
22
2
 
23
 
! Отговори
Знаете ли че? преди 11 години
Когато апарата на НАСА е кацнал на Марс е изпратил невероатна фотография на която се вижда табелка с надпис" ОВО ЙЕ ПРВА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНСКА" Така че кой си мисли че може да покори Марс,първо да пита шиптърите!
21
0
 
13
 
! Отговори
И Шакира е маке преди 11 години
Дедо и е бил на секс туризъм у Колумбия!
20
1
 
54
 
! Отговори
до31 преди 11 години
Дайте да се разберем! Вяра и етнос са коренно различни неща! Има чисти българи,които изповядват исляма!Нас не ни мразят в македония защото сме христяни, а защото сме прави!Ако си Човек си човек независимо как наричаш бога ,на който се молиш!Ако не те бива и с *** ,и с кръст все си си същият ***!
19
2
 
15
 
! Отговори
Киро преди 11 години
Много е вероятно е Македония да се превърне в нещо средно между Косово и Босна, т.к. Запада на инат няма да допусне разпад на Македония. Резултата е както в Босна - една неработеща изкуствена държава, но с все по-растящо албанско население както в Косово. Албанците в Македония растат с 70-80 хил. на всеки 10-15 год., а македонците стоят на 1,3 млн. души вече от 30 години.
18
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе важно е паметници да се строят и анти4ки документи да се показват по изложби ... пък, 4е скоро няма да я има "македония" на кои му пука ...Това македонските "полити4ари" бият всякакви рекорди по световна тъпотия и идиотизъм.
17
12
 
28
 
! Отговори
морски преди 11 години
Албанците са мюсюлмани,тяхното място не е в Европа,а в Азия.Все едно да вкараш диво прасе в интернет зала.
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каквото си надробиш това ще сърбаш.В Македония политиците дробят хорта им сърбат