Македония се разпада или става федерация!

Тези опасения се надигнаха покрай политическата криза в Скопие
Обновена: 16 окт 2012 22:06 | 16 окт 2012 22:05, Елка Василева
219
Македония се разпада или става федерация!
Македония на практика вече има федерална структура според Пандели Майко. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Македония може да се федерализира, нещо повече - дори да се разпадне. А в съседство може да възникне Велика Албания. Тези опасения се надигнаха отново в рамките на политическата криза в Скопие, пише Дойче веле.

Темата се актуализира покрай изявленията на бившия албански премиер Пандели Майко, според когото Македония на практика вече имала федерална структура.

Разбира се, македонските граждани се вълнуват не толкова от думите на един бивш албански премиер, колкото от нагласата на настоящия македонски вицепремиер Муса Джафери - представител на албанското малцинство. По данни на Обединената македонска диаспора /ОМД/ в университета "Джон Хопкинс" във Вашингтон Джафери казал следното: "Най-голямата дилема, произтичаща от Рамковото споразумение от Охрид, е въпросът дали Македония няма да се справи по-добре с предизвикателствата, ако се децентрализира и федерализира". Във Вашингтон Джафери огласил и личните си съмнения, че Рамковото споразумение не отговаря на нуждите на гражданите.

Докога ли ще е актуална идеята?

Всъщност граждански дълг на Джафери е да защитава целостта на Македония, смятат от ОМД. Македонското общество се стреми към защита на правата на всички малцинства, казва председателят на Обединената македонска диаспора Методи Колоски. Вярно, вицепремиерът си позволи това предизвикателно изказване по време на правителствената криза, но идеята за федерализация на Македония още не е заглъхнала, независимо от решението на партията му ДСИ /Демократичен съюз за интеграция/ да остане в правителството.

"ДСИ потвърждава ангажимента си към Рамковото споразумение от Охрид, но ако някой реши да налага решения със силата на етническото мнозинство, албанците логично ще потърсят нови механизми за отбрана", заяви говорителят на партията Буяр Османи.

Недоволството на албанците

Сред албанците в Македония не само ДСИ флиртува с идеята за федерализация. Още преди няколко месеца лидерът на партията НДВ /Национално демократично възраждане/ Руфи Османи каза, че с Охридското споразумение албанците все още не са достигнали крайната си цел. "Сред албанците съществува недоволство от сегашния им политически и юридически статут. Нашата идея за институционална или нетериториална федерализация не е в противоречие с желанието на македонския народ да има своя национална държава", смята Османи.

Неговата партия би искала бюджетът да се разпределя по етнически принцип. При обсъжданията на вота на доверие към правителството миналата седмица се чуха и упреци, че ресорите на министрите-албанци получават по-малко пари.

Икономическите експерти смятат, че разпределението на публичните средства по етнически или териториален принцип всъщност води политически към федерализация на страната. Други обаче са на мнението, че всички изявления за разделяне, федерализация и Велика Албания са просто политическа реторика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
45
 
! Отговори
Киро преди 11 години
"Античните Македонци" виждат, че губят почти цялата западна част на държавицата си и се насочват с пропаганда към Пиринска и Егейска Македония да мътят главите на българите, които живеят там. Това става чрез македонстките организации "Омо Илинден" и "Виножито" в Егейската част. Нашите трябва да си отварят много сериозно очите, тия са готови на всичко. Албанците между другото усвоиха и община Чашка, която е в центъра на Македония, както и Куманово който е на един хвърлей от България.
14
2
 
43
 
! Отговори
Влади преди 11 години
Може да се разпадне нещо,което съществува,но в случая не виждам какво......Нищото не може да се разпадне.Територия и население без културна и историческа идентичност не може да се нарече народ или държава.Жалките опити да се краде история от съседите,рано или късно се наказва.Така наречената Македония не може да прави изключение от природните закони.
13
2
 
27
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Е сега няма да се учудя, ако и Люксембург вземе та се разпадне, ще бъде егати майтапа!!!
12
2
 
53
 
! Отговори
88 преди 11 години
До Тюрк: така или иначе вие сте мюсюлмани. Т.е. ориенталци. Никога няма да станете европейци. Освен това като интелект, култура и манталитет въобще не можете да се сравнявате с Българите.
11
1
 
80
 
! Отговори
Знаете ли че? преди 11 години
Батман е македонец!!!!!Он е роден у Прилеп:)
10
3
 
27
 
! Отговори
Юстиниан Македонски: преди 11 години
Рекао съм ово йе Македония,ама най-ке е шиптърско, а като дойдат буркиите, че ми наденат *** на паметникот у дисниленд у Скопско.
9
0
 
64
 
! Отговори
Наско преди 11 години
Няма смисъл да им се мешим, фюромите са си в отделна държава. Да правят каквото си знаят, и да си посрещат последствията. И нека Филип II Македонски бъде с тях :DСтранно как за Филип Първи не притендират да е техен, а само втория хаха
8
5
 
5
 
! Отговори
1 преди 11 години
ako shte sveta da se scepi na par4eta drememi kvo tolkova vi trebva na obbiknovenite hora i celia svet da e bulgaria ili da turcia kvo ot totva .
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гошо вземи... си вдигни бомбардировачите от 1-ва Българска армия.. да засеят наоколо с тиквено семе, тук... сме няколко пазим един джип и няколко конски... сили
6
9
 
45
 
! Отговори
Бай Иван Чърчила преди 11 години
Македония трябва да се изравни със земята, после ще засадим картофи.
5
4
 
71
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
На времето им дадохме 50 танка даром,те взеха че ги...продадоха.Велики са...македонските политици;чели са в...оригинал трудовете на Тито.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този въпрос сега не изглежда сериозен и ще срещне осъществяването си (скоро) когато Турция направи административно деление на територията си - до Босфора и отвъд. Няма Лихтенщайн, няма Европа вече.
3
1
 
69
 
! Отговори
ха ха преди 11 години
Аааа снощи се изказах, ние "татарите" не можем им помогнем на наследниците на Прометей!Айде, граовски,ти си ама по темата по-горе!ИЕвала на п.ча от вчера, цитирам:"Докато се мъчат да влезат в историята, ще излязат от географията""
2
60
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Албания (или Турция) ще отхапе от РМакедония. РБългария (или Турция) ще им даде Пиринския край. Впрочем, България се разпродава.
1
12
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Макета,не бойте се !Майка България ще приеме всички ви като блудни синове,само малко смирение и покаяние трябва!