Патриарх Максим и след смъртта си засрами сръбските владици

Гонейки материалното, забравят, че скромността е основата на християнството
13 ное 2012 22:16, Елка Василева
119
Патриарх Максим и след смъртта си засрами сръбските владици
Патриарх Максим. Снимка: архив, БТА

Българският патриарх Максим и след смъртта си успя да засрами повечето български, а и сръбски владици, пише сръбският вестник „Прес“.

По повод отвореното завещание на патриарх Максим изданието посочва, че за 40 години Максим не е придобил нищо за себе си, защото не е имал лична банкова сметка, нито автомобил, апартаменти, вили, земя... Цялото му „богатство“ се състои от много стар ръчен часовник и пишеща машина, която купил през 1968 г. Пари също не са открити, тъй като от месечната си заплата от 680 лева оставял по 100 лв. за лични нужди, а останалата част десетилетия наред давал на дом за деца с увреждания в София, като за това почти никой не е знаел.

Източници на „Прес“ казват, че списъкът с ценни неща в завещанието на някои сръбски духовници би бил много дълъг. Според социолога на религията Мирко Джорджевич завещанието на българския патриарх е отражение на неговия живот.

„Патриарх Максим беше известен със скромността си. За разлика от него в завещанията на някои наши владици биха се оказали богатства, на които биха завидели и много богати хора. Не е нормално парите на бедните вярващи да се оказват накрая обърнати в разкошни дворци или луксозни коли, с което най-известен е владика Качавенда и неговият дворец, който наричат сръбския Версай. Такова угаждане на тялото чрез комфорт и разкош не е добре и от духовна гледна точка“, казва Джорджевич.

Подобно е мнението и на религиозния анализатор Живица Туцич.

„Епископите са земният образ на Исус Христос и винаги трябва да мислят дали той би се возил в такива луксозни автомобили или би живял в разкошни дворци. Ако нашите епископи са забравили, той е влязъл в Йерусалим на магаре“, казва Туцич.

„Резиденцията не трябва да е такава, че владиката да се срамува, но не бива да издава ненужен лукс, несъответстващ на времето, в което много хора са бедни“, смята той.

Според сръбския социолог Невен Цветичанин нито църквата, нито епископите са съобразили поведението си с обществената и икономическа криза.

„За някои владици като че кризата не съществува и те се изхвърлят с луксозни коли и правят нови Версаи, а от другата страна имат вярващи, които едвам свързват двата края. Като че в надпреварата за материалното сръбските владици забравят, че скромността е основата на християнството, което може да отблъсне вярващите. Затова ги съветвам да се вгледат в примера на патриарх Максим, само по този начин могат да убедят обществото, че за тях моралът е по-важен от парите“, казва Цветичанин.

Източник на „Прес“ измежду първите хора в Сръбската православна църква разкрива, че и в самата църква има разделение на материалисти и духовници, като първите имат надмощие. Източникът посочва, че сръбският патриарх Ириней не крие, че това много го тревожи.

„Прес“ публикува списък с колите на сръбски владици:

- Шабачки Лаврентие - „Ауди A6"
- Зворничко-тузлански Василие - най-ново „Ауди A6"
- Сремски Василие - „Мерцедес 200" E клас
- Банатски Никанор - „Шкода Супърб“
- Врански Пахомие  - джип „Компас спорт“
- Жички Хризостом - „Пасат"
- Тимочки Юстин - „Ситроен C 5".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
29
 
! Отговори
до 43 от студент преди 11 години
Аз вярвам в природата(и видима и невидима),която за мен е Бог.Вярвам също във силата на вярата на хората и затова се отнасям с респект към религиите,но не съм религиозен,въпреки че съм вярващ.Също вярвам,че ако науката се развие до"божествени"нива,ще докаже,че има Бог.А за патриарх Максим мога да кажа,че е бил начело на църквата ни в доста трудни години("социализъм"и"демокрация") така че самият факт,че все още съществува църквата (дори и в такова състояние) си е направо геройство...
32
1
 
7
 
! Отговори
друг1111 преди 11 години
До 1111 ще се моля за теб и за спасението на душата ти дори не осъзнаваш какво говоришБог няма да те изостави
31
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
do 43 NE BOGOXUSTVAI , NE SADI, S KAKAVTO SADI6 S TAKAV 6TETE SADQT.NAI STRA6NI SA XORATA BEZ VQRA I MORAL NQMAT.
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До-Имигрант?.... Всеки Патриарх е с ранг на държавен глава.Бог да прости Патриарх Максим.
29
16
 
3
 
! Отговори
bobi преди 11 години
do 34има ''емигранти'', има и ''имигранти". Пък за владиците и патриарха- Николай е този който ще направи Реформата в българската църква. Време е за реформатор, и това е шанса ни. Кирил е лидер, но той никога няма да тръгне , защото е доста помъдрял.
28
55
 
8
 
! Отговори
1111 преди 11 години
Не се опитвайте да манипулирате мислещите българи! Максим си беше обикновена мижитурка, която оцеля на поста си чрез конформизъм и тотално пренебрегване реалните проблеми на църквата. Изключително слаб патриарх без никаква идея за реформи! Със сигурност е бил ченге, но досието му беше скрито по разбираеми причини. Целият висш клир трябва да се саморазпусне, а моето мнение е, че трябва всички вероизповедания да останат в историята където им е мястото. Стига невежество-21-ви век е! Бог НЯМА!!
27
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не схванах кой ще играе Батман в БПЦ след като се гътна предното ченге? За чии хрен ще горят свещите? Кой ще носи старата корона и ще дава пример на ***? Колко плаката ще поръчат да им сложат рамки и да ги пробутват за икони?
26
1
 
25
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Лека нощ на всички.И нека Боговете ви пазят,деви ви завиват и феи ви целуват(към дамите-съответстващите сатира).Ако не можем да се обичаме,поне да не се мразим.Приятна нощ!
25
46
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
умря ченге,не е зле.
24
1
 
27
 
! Отговори
дядо Матейко преди 11 години
Един от най-екстравагантните проекти на Варненския митрополит безспорно е този за съчетаването на SPA комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище. Комплексът ще се намира в непосредствена близост до вилата на владиката в крайбрежната местност Ваялар до двореца "Евксиноград" край Варна [9].След предаването на бТВ Репортерите от 14 януари 2007 г., се прави предположение как митрополит Кирил създава търговски дружества, заменя апетитни църковни имоти край Албена. Свещеници заявяват, че целта е строеж на хотели и ваканционни селища на църковните земи, от които да се издържа епархията. Членовете на Църковното настоятелство (вече отменено) в с. Рогачево внасят жалба в балчишката районна прокуратура, провокирана от "опит за ограбване на имоти на българската църква и преминаването им в частни ръце" [10].Митрополит Кирил управлява епархията си въпреки каноните и Устава на БПЦ и не позволява свободомислие сред свещениците - така например сменя цялото църковно настоятелство на с. Рогачево, уволнява и низвергва отец Любомир Попов [11] - и.д. протосингел на Варненската и Преславска митрополия в продължение на 15 години, защото проявява открито неуважение към него на публични места. За близо 20 години управление на епархията сменя няколко финансови ревизори, главни счетоводители и секретаря на митрополията [12]..През 2011 г. митрополитът скандализира обществото с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид" модел 2012 г. луксозно изпълнение докато в същото време събира средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски". Въпреки огромното обществено недоволство архиереят не се отказва от лимузината. [13], а свещениците от епархията му се оплитат в смешни оправдания в негова защита [14]
23
1
 
26
 
! Отговори
Манол преди 11 години
Пък и на фона на повечето си български "събратя" покойният Максим наистина има тепърва да ни се струва все по-читав.
22
0
 
31
 
! Отговори
Манол преди 11 години
Нищо чудно; човекът е бил от друго поколение, с по-добри разбирания. Покойният сръбски патриарх Павле също беше скромен в личния си живот, както се оказа. Пък и има нещо особено грозно в алчност на старец. Не знам как са сръбските митрополити в материално отношение, но Нишкият владика не е за споменаване с добро от нас: в неговата епархия си тече обичаен като за Сърбия тормоз над българското малцинство, когато нещата опрат до това да има български свещеници, наши книги и българска литургия.
21
53
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Абе това, че нямал никаква кола на негово име не означава че не се возеше на Мерцедес последен модел по всяко време, дори когато бай Тошо се возеше на Чайка.Знам, че винаги го возеха с Мерцедес, макар и да не е бил негов. И какво от това???А за заплатата му от 680 лв. ... хм, при положение че моите родители мизерстваха със 200 лв на месец като висшисти... не е много скромна бих казал. Това какво дарение е правил е негово лично убеждение, защо трябва да се изтъква не разбирам???
20
1
 
45
 
! Отговори
дядо Матейко преди 11 години
"Гонейки материалното, забравят, че скромността е основата на християнството"Е няма ли кой да го каже на варненския и пловдивския митрополити?
19
2
 
43
 
! Отговори
деян преди 11 години
светла му памет!достоен патриарх и човек дано да е на по добро място
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НОВИЯТ ПАТРИАРХ ТРЯБВА ДА НЕОФИТ РУСЕНСКИ
17
1
 
4
 
! Отговори
RCI преди 11 години
23,иска ми се да съм на 16.Мерси за комплимента.Сега сериозно:смятам че има граници които не се прекрачват,ако тези хора са били наистина вярващи нямаше да подадат.Не съм бил в тяхната ситуация и нямам право да заклиймявам,сигурно и аз съм щял да се огъна.НО,сега щях да се срамувам, а не за постове да претендирам.
16
38
 
2
 
! Отговори
Вярогербераст преди 11 години
Щях да повярвам в Брадите,ако оня дъртак бе умрял с "чудодайната икона" , а не в Правителствена Болница
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
туй е поведение велможа, да стряска с лукс, блясък, символи на притежание и принадлежност към управляващ елит, предполагам да е желателен властови дрес код и не само дрес, ако е стремеж с ламтеж за матерално идат други думи, парвеню и комплексар
14
1
 
18
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
RCI,навърши първо 16, после поживей още 82 г., а през това време, като те поочука живота и като го видиш в пълния му, истински образ, ще можещ да "примеш" доста неща, които сега са ти непонятни. И тогава думичките "идеализъм" и "материализъм", няма да има нужда вече да ги смесваш, за да разбереш една сложна житейска ситуация, в каквато по ОНОВА ВРЕМЕ, се е намирал ВСЕКИ ДУХОВНИК, не само Патриархът.13