Македонците говорели славянски, но това не означавало, че са славяни!

Скопие реагира остро на определението „славомакедонци“
Обновена: 20 ное 2012 21:32 | 20 ное 2012 20:30, Елка Василева
289
Македонците говорели славянски, но това не означавало, че са славяни!
Посланикът на ЕС в Скопие се извини за "славомакедонци". Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

По искане на македонския президент Георге Иванов посланикът на Европейският съюз в Скопие Аиво Орав се извини за това, че е определил мнозинството от населението на страната като „славянско“ - развитие, което може да навреди на усилията за намиране на решение на спора, който бившата югославска република има с Гърция за името си, пише EurActiv.

Посланикът на ЕС в Македония Орав се извини, но отхвърли обвиненията, че ЕС отказва на македонците право на самоопределение.

В обръщение пред комисията за международни отношения към Европейския парламент в четвъртък Аиво Орав използва термина „славомакедонци“, за да назове мнозинството от населението на страната.

Славяноезичните македонци съставляват 64% от населението на страната. В Македония живеят и 25% албанци, 3% турци и 1,9% роми, пише EurActiv..

Въпреки че признават, че говорят славянски език, голяма част от македонците се смятат за наследници на Александър Велики. Подобен прочит на историята обаче е повод Атина да блокира началото на преговорите за приемането на балканската страна в ЕС.

Представител на македонското правителство е пояснил пред EurActiv, че това, че македонците говорят славянски език, не означава, че те са славяни. Той сравнява Македония с испаноезичната Латинска Америка, където населението не може да бъде наречено „испанско“.

„Що се отнася до термина „славомакедонци“, използван от Аиво Орав, македонското правителство намира подобен коментар за неконструктивен в светлината на спора с южната ни съседка. Ние изразяваме острото си разочарование и протест и заклеймяваме действията на посланика“, се казва в изявление на правителството в Скопие.

„Трябва да е ясно, че съзнателно или не, подобен коментар засяга не само въпроса за името на страната, но и нашата идентичност“, се казва още в изявлението, в което Скопие предупреждава Европейската комисия, че е „пристъпила опасна граница“.

„Описвах вътрешно-етническите отношения и етническите общности по начин, който е разбираем за аудиторията. Не съм правил каквото и да е политическо изявление“, коментира Орав.

Източници на EurActiv в Брюксел коментират, че „непропорционалната“ реакция в Скопие може да застраши усилията на страната за присъединяване към Съюза. „Това е възможно най-лошият момент за подобно развитие“, коментира европейски дипломат.

Преди дни американският дипломат Матю Нимиц, който е посредник между Атина и Скопие по спора за името на Македония, стартира нов кръг от преговорите за намиране на решение на проблема.

Скопие се надява да получи дата за започване на преговори за приемането на страната в ЕС на срещата на европейските лидери в Брюксел на 13-14 декември.

Още световни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
8
 
! Отговори
Tyto преди 11 години
Всъщност вярвам,че ако България беше едно малко по-сигурно място за живеене(работа), макетата сами щяха вече да са при нас. Пак!
157
2
 
23
 
! Отговори
2 преди 11 години
"Македонците"съвсем по български все се пънат да се наредят под чуждо знаме...Съмнявам се ако Александър възкръсне и заговори ..някой в Македония ще го разбере...Тези 64% са българи с промити от сръбската пропаганда мозъци...не без "участие "на нашите некъдърни политици...
156
1
 
15
 
! Отговори
Ха ха преди 11 години
Какви славомакедонци нали бяха потомци на Хунзите и си имат даже и крал дето му дадоха земя,че къв крал е като няма земя в македония? Идиотщините са им безкрайни на братлетата и за това сега албанците ще вдигат знамена в градовете и селата им.Ама хак да са им албанците като не искат да са си просто Българи.
155
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македонската шизофрения е невъзможна без солидна американска подкрепа
154
0
 
6
 
! Отговори
ех преди 11 години
А и гърците са едни наследници на Ал. Македонски колкото и макетата, ама карай да върви. Историята не мълчи защото свидетелите ги няма.
153
7
 
2
 
! Отговори
даката преди 11 години
следи от древния македонски език са се запазили в албанските планини,македоните и илирите са били два сродни най близки народи със много смесени бракове,както е и самия александър велики,наполовина македон и наполовина илир,между двата народа не е имало езикова бариера,всички историци са единодушни,че те са общували свободно и сегашните македонци и албанци трябва да се интегрират и заедно да вървят към ес,сегашният език на македонците,този развален сърбобългарски им е наложен много по късно
152
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми така е прави са си македонците.И в Йоханесбург говорят на английски ама са си африканци нали?
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
макетата са наследници на македонски
150
0
 
6
 
! Отговори
бай иван преди 11 години
на балканите всичко е хванало влака, македонците били живи наследници на александър македонски, гърците на аристотел и т.н.
149
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Което значи ,че славяните са ги претопили. Както са претопили тракийците по нашите земи.
148
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми кви ципури сте бе макетата ? Марсианци ли сте кви сте ?Говорили славянски *** не са славяни, пишели на български *** не са българи, имало некъв Александър Македонски *** не са гърци и така нататъка...*** те не са виновни обикновените македонци. Виновни са невежите им управници дето са си избрали... Също кат наща работа.Тоест виновни са де. Кат не могат да избират ще патят. Също като нас.
147
0
 
11
 
! Отговори
sk преди 11 години
аз напълно го разбирам посланика, човека съвсем се е объркал. там всичко е една голяма лъжа.
146
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами да! Какви славяни? Те са марсианци.
145
0
 
15
 
! Отговори
Absolutism преди 11 години
Прави са войводите, те са си чисти шиптъри или може би А.Македонски се е телепортирал до 1944 година и е почнал тогава да им промива мозъците, защото дотогава всички знаеха македония като област и македонец същото като тракиец - т.е жител на областта тракия или македония
144
6
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
За да не се караме излишно искам да попитам.Филип Македонски е роден 382г.пр.н.е. във Вергина -Гърция.През това време ние българите къде сме били? В коя част на света сме живеели?Според нашите историци българската история е на 1300г.? Задавам си много питанки?
143
4
 
2
 
! Отговори
АНТРОПОЛОГ преди 11 години
СЛАВЯНИ:КРАДЛИВИ ,Е.ЛИВИ,МЪРЗЕЛИВИ И ПОСТОЯННО ПОРКАНИА КАТО ГЛЕДАМ И ТЕ СА КОТО НАЗЕ
142
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не казвам че ние сме цъфнали и вързали, ама не мога да вдяна как е възможно цял народ да се самозабрави до степен да дрънка очевидни абсурди и да допусне да стане за посмешище на Европа. С кво ли се дрогират всички там?
141
0
 
13
 
! Отговори
БОТЕВ ПЛОВДИВ преди 11 години
Защо забравяте шотландците,тези северни македонци.Толкова родове има като МАКлауд,МАКкинли.Или задокеанската губерния.МАКдоналс,МАКинтош.Или червената планета МАРс,на която липсва само звездата на богинята.
140
0
 
12
 
! Отговори
gomor преди 11 години
Аааа прави са комитите, то и ингилизите говорят по американски ама не са американци.И е крайно време да се самоопределят, че съвсем изтрещяха. То индианците, маорите, викингите, египтяните, бушмените и тн. са се македонци, само не е ясно македонците какви са.
139
0
 
20
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Прави са, прави са...Прародителят на македонците е макак, пръкнал се в поречието на река Дон...От там: макак + Дон = македон...