Плевнелиев: България подкрепя евроинтеграцията на Турция

Президентът обсъди с колегата си Гюл енергийното сътрудничество
Обновена: 28 ное 2012 16:41 | 28 ное 2012 16:00, Елка Василева
489
Плевнелиев: България подкрепя евроинтеграцията на Турция
Плевнелиев бе посрещнат с военна церемония в Анкара. Снимка: БТА

За България сътрудничеството с Турция в енергийната сфера е стратегически важно, заяви президентът Росен Плевнелиев, който е на двудневно официално посещение в Турция, на съвместна пресконференция с колегата си Абдулах Гюл.

Държавният ни глава каза, че България е готова интерконекторната връзка между България и Турция да се развива като част от газопровода „Набуко“ и „да работим денонощно. Сигурен съм, че в Брюксел и в Европа в следващите месеци ще се взимат важни решения по тази тема“, каза Плевнелиев.Интерконекторът е много важен и ние винаги обръщаме внимание за това колко е важен този проект за нас, каза още президентът Плевнелиев. Той приветства изграждането на Трансанадолския газопровод TANAP, който ще допринесе за енергийната сигурност на цяла Европа.

България подкрепя Турция за европейската интеграция и ще сподели своя опит, декларира държавният ни глава.

България и Турция тепърва ще работят за още по-голямо развитие на икономиките си и в интерес на гражданите, каза Плевнелиев.

Двамата президенти са декларирали днес добросъседство, което е за пример. Искаме да запретнем ръкави и да постигнем заедно повече, каза Плевнелиев.

Когато Турция е номер 1 като туризъм за българските граждани и номер 2 за експорт, когато въпреки кризата оборотите растат ежедневно и достигат над 3 млрд. евро, което е рекорд, няма как да не се гордеем, че сме постигнали това заедно, каза Плевнелиев.

Искаме да работим за мир, за развитие, строим магистрали, железопътни линии, газови връзки, които са от значение за Европа, Азия и света, поставяме си високи цели, посочи още той.

От своя страна Абдулах Гюл заяви, че отношенията между България и Турция могат да се определят не само като приятелски и добросъседски, а като много по-напреднали. Като пример за отличните отношения Гюл посочи факта, че около 1 млн. български туристи посещават Турция годишно. Това е двустранно и говори за отличните отношения.

Търговският стокообмен е 3 млрд. евро, а целта е да се достигнат 10 млрд. евро в скоро време. Насърчават се инвестициите. Пред нас има много общи проекти – пътища, магистрали, енергетика, каза Гюл.

Българският държавен глава отбеляза, че Гюл е бил първият президент, който му се е обадил, когато е спечелил изборите и той няма да забрави това.

Въпросът за непризнаването на българските дипломи е бил поставен на днешната среща на двамата президенти. Плевнелиев е информирал президента на Турция Гюл, че България винаги е била регионален образователен център, но и в момента се ползва с репутацията на такъв център. Считаме, че това е временен проблем и министрите ще намерят решение, каза Плевнелиев. От своя страна Гюл каза, че проблемът с дипломите трябва да се разглежда като временен и ще се намери решение.

След пристигането си по-рано днес в Анкара президентът Плевнелиев, който бе посрещнат с военна церемония на летището в Анкара, положи венец в Мавзолея на Кемал Ататюрк.

По-късно през деня българският държавен глава ще се срещне с турския министър-председател Реджеп Ердоган и с председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек. В Анкара ще се проведе и среща президента Росен Плевнелиев с представители на изселнически организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


489
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
9
 
12
 
! Отговори
ПО -ДОБРЕ ,ТУРЦИЯ... преди 11 години
....ОТКОЛКОТО В БЪЛГАРИЯ ПАК ДА ВЛЯЗАТ ОНИЯ *** РУСКО-АЗИАТСКИ ПИЯНИЦИ И ДА НИ НАЛОЖАТ СКАПАНИЯ СИ КОМУНИЗЪМ!В РАМКИТЕ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ , БЪЛГАРИЯ СЕ Е ЗАПАЗИЛА КАТО НАЦИЯ И ГРАНИЦИ!ВСИЧКИ НЕЩАСТИЯ НА БЪЛГАРИЯ, ИДВАТ ОТ ....РУСКАТА ПРОСТОТИЯ И ПРИМИТИВИЗЪМ--НАРЕЧЕНА -- "руски комунизъм"!ТОВА КОЕТО НАПРАВИХА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ---НИ ТУРЧИН НЕ ГО Е ПРАВИЛ, НИ ВИЗАНТИЕЦ!АМАН!
295
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пишете на кирилица ееееей !!!!!!! Какво правите в БЪЛГАРСКИ сайт неграмот
294
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ABE HORA NAVASVIE MNOGO TRUDNO DEMOKRACIYATA DANEE OT TOVA CE TRYABVA VSEKI DASI DIGNE GIZA OT MEHANATA I DA RABOTI MIRZELI SAS MIRZELI VI&TE VSICKI RAZVITI STRANI TAM HORATA NESE DELYAT I SA CESTNI
293
2
 
8
 
! Отговори
Илияна преди 11 години
Росене, каква Турция бе човеко, тия даже не са физически на картата на Европа?! За какво да ги подкрепям?! Десет пъти излъгаха за тоя пуст ТЕЦ и накрая пак тяхното! А с фанатичната им религия, едва ли ще се впишат в демократичната идея на Общността!
292
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стоп на циганизирането и ислямизирането на България.Стоп на чалгата,турските сериали,новините на турски език.Забрана на партии насаждащи етническа и религиозна омраза в православна България.Да се отнемат незабавно паспортите на всички ***, които се срамуват от българския си произход, правейки се на велики траки,османотураки и т.н.
291
2
 
8
 
! Отговори
отговорност преди 11 години
Плевнелиев,напусни този пост докато не е станало късно.Това вече е мъжка постъпка.
290
3
 
9
 
! Отговори
Васил Златарски преди 11 години
Братя.Пазете целокупноста на България, като зеницата на окото си! Цялото змийско котило на т.н. тракедонисти автохтонисти, цели разпокъсване на България. Пъклените планове на тези псевдо патриоти трябва в зародиш да се задушат,преди да е станало късно. Тези нехранимайковци подмолно подготвят Косовския сценарий за България.Съединението прави силата!
289
8
 
6
 
! Отговори
Rom4eto преди 11 години
Balgarite sa Volgogradski Romi , tipi4no Romka rabota
288
6
 
5
 
! Отговори
strah me e.... преди 11 години
galam strah ot Osmanskata Imperia
287
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
komunistitasa jadni za kriv samo sas tovse hranyat dostasa ogladneli nesa malko 22 godini
286
3
 
6
 
! Отговори
Hristianin преди 11 години
v Gemania veski pla6ta ''Danak carkva'' v Balgaria nema takova ne6to , zna4e nema Hriastiani
285
2
 
8
 
! Отговори
До 349 преди 11 години
Що да стават войни бе анадолски "интелект"?Или, който не е съгласен с вас и не ви харесва трябва да му обявите война?Ей заради това примитивие не ви искат при белите хора и никога няма да сте сред тях!
284
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
po dobre sas turciya i evropa da ima dar slovo ot kolkoto komunisti cip na ustata tovaeee tejkoto za komunistite nesa sviknali nyakoy daim se obajda
283
6
 
7
 
! Отговори
ГУРУ ТРАКИЕЦА преди 11 години
*** АРКАДАШЛАР!НИЕ ТРАКЕДОНИСТИТЕ, СМЕ ТРОЯНСКИЯ КОН НА ПАНТУРКИЗМА И МАМА ТУРАКИЯ.ВЕЛИКОЛЕПНИЯ ВЕК, ВЕЛИКОЛЕПНИЯ ВЕК!АНАДЪН МУ?
282
0
 
8
 
! Отговори
Бахурчо преди 11 години
Тука има некакво Анадолченгене дето пише глупости само!
281
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ZARADI TAKIVA GLUPACI STAVAT VOYNITE VAV SVETA ATI HORA FA&ISTI KOMUNISTI RASISTI SQKVI HORA KOITO SA NE&TASNI I ISKAT I DRUGI DASA NE&TASNI
280
0
 
4
 
! Отговори
до 343 преди 11 години
Не те е срам да обиждаш сънародниците си,безроднико!
279
6
 
7
 
! Отговори
Мархаба , аркадашлъ. преди 11 години
НИЕ СИ ОБИЧАМЕ КОМШИЙТЕ !Не вярвайте на червени *** приказки !Няма да си разваляме дослука ....заради разни комунистически чапкъни!
278
3
 
11
 
! Отговори
Гаден фес преди 11 години
България е пълна с мръсни продажни *** наричащи се турци!!!
277
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
PREZIDENT ZA PRIMER kakvo nemu haresvate kato nevi ustroyva hodete pri bratu6kitesi komunyagi