Плевнелиев: България подкрепя евроинтеграцията на Турция

Президентът обсъди с колегата си Гюл енергийното сътрудничество
Обновена: 28 ное 2012 16:41 | 28 ное 2012 16:00, Елка Василева
489
Плевнелиев: България подкрепя евроинтеграцията на Турция
Плевнелиев бе посрещнат с военна церемония в Анкара. Снимка: БТА

За България сътрудничеството с Турция в енергийната сфера е стратегически важно, заяви президентът Росен Плевнелиев, който е на двудневно официално посещение в Турция, на съвместна пресконференция с колегата си Абдулах Гюл.

Държавният ни глава каза, че България е готова интерконекторната връзка между България и Турция да се развива като част от газопровода „Набуко“ и „да работим денонощно. Сигурен съм, че в Брюксел и в Европа в следващите месеци ще се взимат важни решения по тази тема“, каза Плевнелиев.Интерконекторът е много важен и ние винаги обръщаме внимание за това колко е важен този проект за нас, каза още президентът Плевнелиев. Той приветства изграждането на Трансанадолския газопровод TANAP, който ще допринесе за енергийната сигурност на цяла Европа.

България подкрепя Турция за европейската интеграция и ще сподели своя опит, декларира държавният ни глава.

България и Турция тепърва ще работят за още по-голямо развитие на икономиките си и в интерес на гражданите, каза Плевнелиев.

Двамата президенти са декларирали днес добросъседство, което е за пример. Искаме да запретнем ръкави и да постигнем заедно повече, каза Плевнелиев.

Когато Турция е номер 1 като туризъм за българските граждани и номер 2 за експорт, когато въпреки кризата оборотите растат ежедневно и достигат над 3 млрд. евро, което е рекорд, няма как да не се гордеем, че сме постигнали това заедно, каза Плевнелиев.

Искаме да работим за мир, за развитие, строим магистрали, железопътни линии, газови връзки, които са от значение за Европа, Азия и света, поставяме си високи цели, посочи още той.

От своя страна Абдулах Гюл заяви, че отношенията между България и Турция могат да се определят не само като приятелски и добросъседски, а като много по-напреднали. Като пример за отличните отношения Гюл посочи факта, че около 1 млн. български туристи посещават Турция годишно. Това е двустранно и говори за отличните отношения.

Търговският стокообмен е 3 млрд. евро, а целта е да се достигнат 10 млрд. евро в скоро време. Насърчават се инвестициите. Пред нас има много общи проекти – пътища, магистрали, енергетика, каза Гюл.

Българският държавен глава отбеляза, че Гюл е бил първият президент, който му се е обадил, когато е спечелил изборите и той няма да забрави това.

Въпросът за непризнаването на българските дипломи е бил поставен на днешната среща на двамата президенти. Плевнелиев е информирал президента на Турция Гюл, че България винаги е била регионален образователен център, но и в момента се ползва с репутацията на такъв център. Считаме, че това е временен проблем и министрите ще намерят решение, каза Плевнелиев. От своя страна Гюл каза, че проблемът с дипломите трябва да се разглежда като временен и ще се намери решение.

След пристигането си по-рано днес в Анкара президентът Плевнелиев, който бе посрещнат с военна церемония на летището в Анкара, положи венец в Мавзолея на Кемал Ататюрк.

По-късно през деня българският държавен глава ще се срещне с турския министър-председател Реджеп Ердоган и с председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек. В Анкара ще се проведе и среща президента Росен Плевнелиев с представители на изселнически организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


489
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
4
 
3
 
! Отговори
HB преди 11 години
greshite ne DPS se podmokri ot kef a vashite jeni tva koga shte razberete be piyanduri
315
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Bibi Natanjahu e ministur-predsedatel na aziatska durjava.
314
1
 
8
 
! Отговори
Исмаил до 382 преди 11 години
Ами от Сулейман Великолепни е останало това че другите назначени везири на балканите ходят и поздравяват войската на Турция на турски"Мараба аскер":)
313
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
Izrael e nai-zapadnata aziatska durjava,kato izklu4im egipetskija Sinai.
312
1
 
6
 
! Отговори
bg преди 11 години
Rusia e evropeiska,Turcia i Izrael sa aziatski.
311
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво е останало от "великия "Сюлейман
310
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЪНЯТ НА БЪЛГАРИНАНе модерна държава, а разруха ще види българинът, ако се събуди и погледне своето Отечество.Ще види, че Светата Православна църква е заменена с турски сериали, в които АЛЛАХ се превежда като ГОСПОД!Ще види, че България не е Република, а акционерно американо-израелско дружество с изпълнителен директор безименният български новобогаташ.Ще види, че София не е столица, а коптор за диви селяни, *** чужденци и терористи!Ще види, че градовете и селата не са на българите, а на *** банди, турските терористи и местните робовладелци!Ще види, че семейството ни не е българско, а на Европата мъжът е прислужница и майка, а съпругата лоша господарка!Ще види, че икономиката на България е на анадолски контрабандисти и на премиерските корумпирани спекуланти.Ще види, че нашата България е страна на Моловете, ИНТЕРНЕТА и на дрогата!Ще види, че болниците са на погребалните агенции и на фирмите за трансплантации на органи!Ще види, че училищата са за укротители на изоставени деца и подивели пубери!Ще види, че армията, полицията и специалните ни служби не служат на България, а на корумпирани чиновници, престъпни босове и чуждите разузнавания!Ще види, че българската телевизия не е българска, а на ислямските националисти!Ще види, че университетите ни се водят от антибългарски *** и неграмотни юпита!Ще види, че пътищата са на проститутките и мъртъвците, а улиците на казината, секс-магазините и на ***!Ще види, че България не е ГЕРБ на българската благоденстваща нация, а нещо друго, непознато и измъчено, без род и име!Ако се пробуди българинът и погледне своето отечество ще види, че то не е на българите, а на неговите предатели и врагове!А види ли това, веднага ще дочуе две думи, повтарящи се до повръщане в България. Две заклинания, които всички медии излъчват като спасение от убийствата, катастрофите, гнусните новини, негативните послания и порнографията:Аз дадох, Аз реших, и така докато българинът оглупее.Отново чакаме нещо да пуснат, да разрешат, да позволят или забранятДано не оглупее и не заспи БЪЛГАРИНЪТ в oнзи робски сън отпреди 132 години и да приеме своето окаяно Отечество, за мечтаната от Левски цветуща Република.Петър Мотков
309
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
Prirodata v Mala Azia ne e suzdadena ot turcite.Moze bi ne e suzdadena i ot gurcite.
308
0
 
7
 
! Отговори
до исмаил преди 11 години
Виртуална история за комплексари.Истинските лидери пишат история с делата си
307
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
"Velikolepnija vek"e odobren ot cenzurata na NATO-OTAN.
306
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Plevneliev i Gul da pozdravat albancite za dneshnija im praznik.
305
8
 
8
 
! Отговори
ТАКА Е! преди 11 години
"ВЕЛИКОЛЕПНИЯ ВЕК" ....е супер филм!ЩЕ СИ ГО ТЪРСЯ НА ДИСК!
304
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз обичам Турция!Лятото, там е чудесно.Не разбирам изобщо , защо трябва да ги мразя...това "Партийно поръчение" ли е....?Не разбирам от "политически простотий" и не ме интересуват!В Анталия е супер!
303
5
 
9
 
! Отговори
Исмаил преди 11 години
Тъкмо гледах Великолепния век.Валиде султан е коляма работа.да се омириш толкова снахи от които има и рускини си е изкуство.Затова и баба Мара комшииката не пропуска този филм.
302
2
 
4
 
! Отговори
do 339 преди 11 години
Koy si ti ve gol zadnik,4e 4aka6 prezidenta da te pita?Ama vie se vzehte mnogo naseriozno,goli i bosi hodqt,ama 4akat prezidenta tqh da pita.
301
8
 
5
 
! Отговори
Какви българи сте бе преди 11 години
.....историческите си данни от Историята на България , не пазите - а, търсите от турските кондики и книги подробности за собствената си История!Ако не е била Турция ,щели сте да се затриете като нация ,бе .....засрамете се!Немаше и История да имате....щяхте да сте азиатска република на Русия!
300
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЕРИАЛИТЕ ЧЕСТО СА ВРЕДНИ, А ТУРСКИТЕ МНОГО ВРЕДНИ! "Да, филмите са снимани изключително добре. Аплодисменти за операторите, за декорите, за костюмите и грима. Но! Филмът носи послание. Трябва да носи послание. Не да промива мозъци и да насажда лъжлива представа. Преди време се наложи да поостана в Германия. В пика на истерията Листопад. Знаете колко са турските емигранти там. Те не се социализират. Те не стават част от Германия. Живеят в турските квартали, работят в турски фирми, четат турски вестници, ходят в турски кафенета. Настояват момичетата да са забулени. И Европа им позволява това! Европа позволява в сърцето й да се тъпчат основни човешки права и свободи, фундамента на идеята за Европа............................Манипулацията и лъжата в тези сериали е огромна. И това ги прави вредни. Защото създава неверен образ, лъжливо впечатление. Уви, в България вече расте второ поколение, отгледано с чалга и простащина. Не гледайте *** сериали, моля ви. Светът е пълен с тях. Тъповатите Отчаяни съпруги, пълни с интриги и мръсно бельо. Безумната глупост Двама мъже и половина, чиито продуценти могат да бъдат съдени за морални вреди и неспасяеми поражения върху менталното здраве дори на ***.Това са филми, които не оскърбяват интелигентността и културата ми.Дали са си признали зверствата в България. И не само. Турция се опитва да се справи с не толкова симпатичното наследство на Османската империя"Написано от МАРИЯ ЮВИГИ
299
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
363, ti bolnalisi da nyama6 temperatura ili nesi spala skoro sas mijati ti znae6li turciya ot kolko godini demokraciya 6ofira
298
4
 
9
 
! Отговори
:) преди 11 години
Абе сами ходите да се гъзите после Турция ви виновна!Вие българите само това можете дупене..
297
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
,,Турция допусна забрадките в училищата и премахва униформите''-Такаааа,да очакваме ли и в България,щом подкрепяме Турция за ЕС,да се въведат забрадки и в българските училища.Или директно да въведат ислямската за официална религия в Родината ни.