Македония приема да подпише договор за добросъседство с България

Министър Попоски предлага работата да започне час по-скоро
5 дек 2012 15:46, Елка Василева
28
Македония приема да подпише договор за добросъседство с България
Македония приема да подпише договор за добросъседство с България. Снимка: архив, Reuters

Македония приема българското предложение за подписване на договор за добросъседски отношения и сътрудничество и е готова веднага да пристъпи към сформиране на съвместна работна група. Това пише македонският външен министър Никола Попоски в отговор на писмото, изпратено преди дни от българския му колега Николай Младенов, в което са поставени три условия за продължаване на подкрепата на София за евроинтеграцията на Македония, пише македонският вестник „Дневник“.

Още по темата

Попоски изразява желание българските и македонските представители да се срещнат възможно по-скоро и предлага работна група за сътрудничество да синтезира и операционализира целите и действията в една обща рамка. Според него след това може да се пристъпи към сформиране на съвет във формата съвместни заседания на двете правителства.

В писмото си Попоски изразява задоволство от зачестилата комуникация, която прераства по думите му в същински и конкретен диалог, основаващ се на европейските принципи и ценности. Този диалог според македонския министър ще допринесе „ние като съседи да се гледаме без предразсъдъци и да действаме  като истински и искрени приятели“.

Попоски отново декларира, че Македония е за изграждане и развитие на добросъседските отношения и изграждането на мостове за сътрудничество с България. Той се обявява за изграждане на „общо европейско бъдеще, базирано на европейските принципи и ценности и при зачитане на взаимните чувствителности. Всички отворени въпроси и различия ще успеем да преодолеем чрез взаимното си уважение и доверие и със зачитане на европейските ценности, на демократичните принципи и на човешките права“, се казва в писмото на Попоски до Младенов.

Първото условие, което постави Младенов, е да бъде подписана спогодба за добросъседски отношения и сътрудничество по най-висшите европейски стандарти, която да се базира на Декларацията от 1999 г., подписана от двете правителства. Втората стъпка трябва да е изграждане на необходимата инфраструктура за засилено сътрудничество, както и създаване на съвместни работни групи за подобряване на отношенията в ключовите области. Като трето се предлага сформиране на съвет на високо равнище във формата годишни междуправителствени срещи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
26
 
! Отговори
марга преди 11 години
като ги подкрепим и влязатв ес ще забравят какво са говорили20 год ги слушахме как говорят срещу българия как се подиграват с българскитетуристи на влизане и излизане от македония случая сп митроватвърдо не на македония за ес
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не го заслужават!
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да уточним, БРЮМакедония, държава само Македония няма:)
4
3
 
14
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
ТЕ ЕВРОПЕЙЦИТЕ НАС ЩЕ ИЗГОНЯТ ОТ ЕС. ,А ТЕЗ *** ИСКАТ НИЕ ДА ИМ СЪДЕЙСТВАМЕ !!
3
1
 
21
 
! Отговори
$ преди 11 години
Сега искат, защото трябва да ги подкрепим за ЕС. След като ги приемат пак ще започнат да говорят срещу България!
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вето на македония заради терора над българите там! никакво приятелство с тези сърбо-македоноиди. ничий суверинитет не е по- важен от живота и сигурността на обикновенните граждани.
1
4
 
25
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
ТВЪРДО НЕ!!!!!!