Скопие нямало проблем със съседите, те изкривявали картината

Македонският президент отхвърли обвиненията в национализъм
Обновена: 18 дек 2012 17:11 | 18 дек 2012 17:10, Елка Василева
220
Скопие нямало проблем със съседите, те изкривявали картината
Георге Иванов. Снимка: архив, Reuters

„Винаги съм реагирал и ще продължа да реагирам, когато се посяга на който и да е аспект от нашата идентичност, тъй като идентичността е от онези основни категории, по които не можете да правите компромис с никого. Това са неща, по които никой на този свят не разговаря, а ние не искаме и няма да разговаряме“. Това заяви президентът на Македония Георге Иванов в годишното си обръщение към парламента.

Акцент в речта на Иванов бяха външнополитическите предизвикателства пред Македония. Той не скри разочарованието си от резултите от Европейския съвет по-рано този месец, на който не беше определена дата за започване на преговори за присъединяване на Македония към ЕС. Иванов заяви, че блокадите и пречките са във вреда на целия регион.

Още по темата

„Република Македония винаги е вярвала и на практика е прилагала позицията, че диалогът е незаменим, особено за добросъседските отношения, които все пак са двупосочна улица. Ние трябва да си помагаме, а не да си пречим. Блокадите и пречките са във вреда и на тези, които блокират, а най-голямата жертва е целият ни регион", каза Иванов.

"Напълно сме отворени към всички наши съседи. Ще продължим да настояваме да развиваме добросъседските отношения. Неприемливи са обвиненията от когото и да е за уж някакъв иредентизъм и национализъм, който да идва от Македония. Тъй като животът е кратък, а съседът е вечен“, заяви президентът.

Македонският държавен глава призова да не се създава лъжлива представа за положението на добросъседските отношения.

„Реалната ситуация е, че македонското общество няма никакъв проблем с нито една съседно общество. През каква изкривена призма трябва да гледаме, за да видим в това реално сътрудничество липса или недостиг на добросъседски отношения? Страните от нашия регион просто не могат да си позволят миналото да продължи да им краде настоящето и бъдещето“, каза македонският държавен глава. 

Изразявайки личното си разочарование от факта, че не беше определена дата за започване на преговори за приемане на Македония в ЕС, Иванов заяви, че всички, които са работили за приемането на тези заключения от срещата, са сгрешили, и благодари на страните, които застанаха зад македонските интереси.

„Като че старите извехтели балкански маниери, балкански интереси, аспирации и разделения все още оцеляват и се налагат при резултатите от срещите на върха на ЕС“, каза македонският държавен глава.

През тази година, подчерта Иванов, срещу Македония се отправят абсурдни или обидни изявления от страна на неколцината „дежурни“ политици от съседните страни, за междуетническите и междусъседските отношения.

„Тези изявления за всекидневна политическа употреба нито са можели, нито в бъдеще ще могат да нарушат вековните добросъседските отношения на народите в нашия регион. Нашите връзки със съседните страни са дълбоки, те са роднински, приятелски, делови, спортни, културни, духовни връзки“, каза Иванов.

Въпреки всичко оставаме верни на нашата евроатлантическа насоченост, декларира македонският президент. Ще си сътрудничим близко с Европейската комисия и ще продължим нашите вътрешни реформи. Нашата политика е била и ще бъде европейска политика, заяви Георге Иванов в годишното си обръщение към парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
13
 
! Отговори
Pismen преди 11 години
Мнозина е се запрашаат: За каков национален сепаратизам овде се зборува? Не се мисли ли да се создава сега нова македонска народност? Но тоа нешто е вештачко и како такво е трае ден до пладне. Ами каква нова, т.е. македонска народност, кога ние, нашите татковци, дедовци и прадедовци се викале ***? Кръсте Мисирков
176
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Дали ние го нарекуваме себеси *** или Македонци не е важно, бидеи ние секогаш е се посветуваме од Србите и е имаме бугарско самосвест" Кръсте Мисирков
175
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия са много зле горките. Ако следите реакциите и глупостите на политиците им .Няма начин да не ви направи впечетление че те изобщо не знащят за какво става на въпрос.Те си имат някаква монотонна простотия излизат и я рецетират .Правят се на слепи и глухи и че не виждат и не чуват че това е може би краят и. Ако Българската държавна машина поиска със лек натиск и маневри може да отнеме правото и на суверенен народ и да си доиде всичко на място и да се спре със тоя цирк
174
2
 
6
 
! Отговори
до BG-681 преди 11 години
Ти си постваш това под всяка статия за Македония. И да ти кажа пак същото като завчера: Защо го правиш? Какво доказваш с това, че античните македонци са били гърци? Това светът го знае, не го знаят българите населяващи област Македония. ВЛИЗАЙ В ТЕХНИТЕ ФОРУМИ И ГО ПОСТВАЙ ТАМ !И друго: КАКВО ОБЩО ИМА МЕЖДУ ДРЕВНИТЕ И СЪВРЕМЕНИ МАКЕДОНЦИ, ОСВЕН, ЧЕ ЖИВЕЯТ В ЕДИН И СЪЩИ КРАЙ ?
173
1
 
6
 
! Отговори
MaTPoca преди 11 години
До BG-681Люлеели са се на дърветата като макаци само твоите баби и дядовци......Вземи прочети малко история, ама не тази, дето си я учил в прогимназията да ти стане ясно какво са творили българите по това време. Жалко за подписа ти.Извинявам се, че не е по темата, ама тоя ме вбеси...
172
1
 
9
 
! Отговори
Лила преди 11 години
НЯМА ДЪРЖАВА С ИМЕ МАКЕДОНИЯ,ДОРИ И БУШ ОПИТА ШАМАРА НА ГЪРЦИТЕ, СПОМНЯТЕ СИ НАЛИ В БУКУРЕЩТ,
171
1
 
8
 
! Отговори
до макетата преди 11 години
вижте какво учат в РУСИЯ за Българската държава и култура!!!youtube/watch?v=duQU1O-GKOs
170
1
 
11
 
! Отговори
До тъпаците от Макед преди 11 години
youtube/watch?v=duQU1O-GKOsРуснаците признават България за свой учител по държавност
169
0
 
1
 
! Отговори
До 177 преди 11 години
Сам ли си цъкна плюсчето.. блъска на комплекси :)
168
0
 
14
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
167
1
 
10
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Македония без гримД-р Божидар ДИМИТРОВДинастията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики. Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри.Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от не малка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават македонски пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) - елинистически. Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация. В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
166
2
 
3
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
БГ-НАУКААкадемик Проф. Васил ГюзелевАкадемик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие.Нападения и заселване на славяните на Балканския полуостровСлавяните и прабългарите идват в балканските провинции на Византия през 6-ти и 7-ми век след христа както всички други варварски народи преди тях със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят.
165
13
 
3
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Когато Гърците са създавали европейската цивилизация и през 776 год. преди христа са провеждали олимпийски състезания ние славяните и прабългарите сме се люлели на клона хванати с опашката по-казахстанските степи мастурбирайки като дивите маймуни-макаци и лаели като кучета и мяукали като котките до 9-ти век след христа, диви и варвари без азбука и писменост!
164
2
 
0
 
! Отговори
До 177 преди 11 години
Казах - най вероятно..Сам по себе си този израз, изваден от контекста е от глупав по глупав..Може би теб не те бива в използването на цитати по подходящ начин :)
163
0
 
4
 
! Отговори
Грък преди 11 години
Аристофан ........глупав ?Май разбираш от сатира колкото гъ*ът ми от духова музика !
162
0
 
0
 
! Отговори
До 174 преди 11 години
Акцента в израза относно гърка и мързела не е в/у художествената му стойност а в/у достоверността на израза :)А иначе.. в онзи израз за трака.. верно само рима има.. иначе е глупав като автора му най вероятно :)Да не говорим за припяващият си го :)
161
3
 
8
 
! Отговори
До 168 преди 11 години
Или пък сърби.. море нема сърби у Македоня ли?У всеки македонец има посаден сърбин.. у мозъка му :)
160
0
 
1
 
! Отговори
Грък преди 11 години
До До грък-о (155)Само звучи !Поне да имаше и рима ! Карууцарите са по-талантливи от теб !
159
0
 
6
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Жоро Антиката да си държи устата затворена, че като си я отвори и занирисва на сръбско мъжко млеко!
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 169Ми не знам, предполагам, че си мислят за турците. Тези чужди униформи в България заради шиптарите ли ги каним?