Две от най-големите банки в Гърция са на крачка от национализация

Сливането на National Bank of Greece и Eurobank е под въпрос
Обновена: 8 апр 2013 15:30 | 8 апр 2013 14:20, Елка Василева
14
Две от най-големите банки в Гърция са на крачка от национализация
Операцията, при която NBG трябваше да погълне Eurobank, е спряна. Снимка: архив, Reuters

Плановете за сливане на две от най-големите банки в Гърция – National Bank of Greece и Eurobank, са под въпрос. Операцията, при която NBG трябваше да погълне Eurobank, е спряна и няма да продължи, докато двете финансови институции не си набавят достатъчно капитал, пише Ройтерс.

През февруари NBG придоби 84,3 на сто от капитала на Eurobank чрез размяна на акции като част от плана за консолидация на банковия сектор в Гърция. Такава се налага заради тежката криза и дълбока рецесия в страната.

Планът обаче предизвика известни притеснения у Тройката – Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, за това, че сливането ще създаде банка, която ще е твърде голяма в съотношение с брутния вътрешен продукт на Гърция.

„Окончателното решение за сливането ще бъде взето от Фонда за финансова стабилност на Гърция“, е заявил официален представител на страната, пожелал анонимност.

NBG и Eurobank, които са представени и в България съответно чрез Обединена българска банка и Юробанк И Еф Джи, се нуждаят от общо 15,6 млрд. евро свеж капитал, за да стабилизират показателите си за капиталова адекватност в съответствие с изискванията на централната банка.

За момента международните кредитори са одобрили схема за рекапитализация, според която повечето от парите ще дойдат от фонда за стабилност, а в замяна той ще получи акции и конвертируеми облигации.

За да останат частни банки, двете финансови институции трябва да гарантират, че поне 10 на сто от новите акции, които ще бъдат предложени, ще бъдат купени от частни инвеститори.

„Двете банки са изпратили писма до централната банка, в които се казва, че те едва ли ще могат да осигурят 10% от нужните средства от частни инвеститори“, посочва източникът на Ройтерс. Това означава, че и двете вероятно ще попаднат под управлението на държавния фонд.

Източникът е потвърдил и друга информация – че двете банки ще търсят начини за рекапитализация независимо една от друга. След като набавят парите, фондът за стабилност ще трябва да реши дали може да се премине към сливане на NBG и Eurobank.

Очаква се делът на NBG в Eurobank да бъде силно разводнен като резултат от набавянето на нов капитал, а анализаторите очакват масирани разпродажби на акциите на двете банки днес.

В петък акциите на Eurobank пропаднаха с 21 на сто до 0,15 евро за брой и обща оценка 82,94 млн. евро. Пазарната капитализация на NBG пък се сви с 11,1 на сто до 0,52 евро за акция и общо 637,83 млн. евро, показват данните на Ройтерс.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Lili преди 11 години
До BUMER Поне се научи да пишеш грамотно!
11
0
 
0
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 11 години
До Гошо ТъпотоСидеров никога не е бил, не е и няма капацитет да бъде прав по който и да е било въпрос.Възможно най-крайната форма на невежество, съчетана с некомпетентност и глупост. Само за сравнение - спрямо него ББ звучи като Аристотел.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правете депозити на високи лихви в гръцките банки, като ви е толкова мозъка в главите!!!
9
4
 
1
 
! Отговори
прозрял преди 11 години
Да,това е спасението-държавен контрол над всичко,вкл.банки и застр.д-ва....сами видяхме,че частната собственост не е адекватна да се справя с нищо
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега какво,Мариана Лацис ще е на Трудовата борса.......
7
6
 
12
 
! Отговори
Брат Карамазов преди 11 години
Сега е момента всички българи вложители в гръцки банки да изтеглят парите си. Някога прожектираха италиански филм "Утре ще бъде късно"
6
8
 
8
 
! Отговори
BUMER преди 11 години
Ако мислите че в БГ.Банките имат пари в трезорите жестоко се лъжите.Да само виртоални! 1. Лоши кредити когато ядохте кюфтаци. 2.Банките са нагачкани с недвижими имоти
5
2
 
8
 
! Отговори
Jon преди 11 години
Правете депозити в Пощенска банка и ОББ братя българи. Не случайно френската Кредит Агрикол се отдръпна от Гръцкия пазар в лицето на Емпорики Банк.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
национализация, за да може държавата да спаси банката с държавни пари, докато банкерите се радват на откраднатото!
3
4
 
23
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Сидеров пак ще излезе...прав.Щом мързеливите гърци са...прозряли,че требе национализация за да се спре източването и кражбите и ще го направят,нашите палячовци-политици са в шах.Можело значи и това да стане и е време;ако е останало все още нещо...недоокрадено.
2
4
 
19
 
! Отговори
BUMER преди 11 години
Вятара духа към БГ депозити! Засега слаб но умерен.
1
4
 
22
 
! Отговори
Толераст седераст преди 11 години
Как така национализация?Ами какво ще каже Европа и чиновниците в Брюксел?