Турските АЕЦ ще свият вноса на газ със 7,2 млрд. долара

Япония ще строи втората турска АЕЦ в черноморския окръг Синоп
Обновена: 5 май 2013 16:21 | 5 май 2013 16:14,
211
Турските АЕЦ ще свият вноса на газ със 7,2 млрд. долара
Премиерите на Турция и Япония при подписването на споразумението. Снимка: Ройтерс

Бъдещите атомни централи на Турция, които ще заработят през 2019 г. и 2023 г., ще помогнат на страната да намали вноса на енергоносители със 7,2 милиарда долара годишно. Това сочат изчисления, публикувани в турския информационен уебсайт World Bulletin.

Всяка година Турция плаща тази сума, за да произведе необходимото й количество енергия от природен газ.

Турция започна да полага усилия за сдобиване със собствени ядрени мощности още през 1960 г., но постигна реален напредък, когато подписа споразумение през 2010 г. с руската компания Росатом за изграждане на атомна централа в Мерсин, на брега на Средиземно море.

Страната предприе тези дни втора голяма стъпка в тази посока, сключвайки споразумение с Япония за изграждането на атомна централа в черноморския окръг Синоп, което бе обявено вчера на пресконференция от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и неговия японски колега Шиндзо Абе. Планира се тази централа да бъде готова през 2023 г., когато се навършват 100 години от основаването на турската република.

98% от горивата, които внася Турция, се използват за производство на енергия. Анкара планира да замени колкото е възможно повече от производството на енергия от природен газ с атомна енергия, като целта е увеличаване на дела на ядрената енергия в общото количество енергия на 15% до 2030 г.

Очаква се новите атомни централи да осигуряват годишно обща мощност от 80 милиарда киловатчаса, за които Турция в момента купува 16 милиарда кубични метра газ срещу 7,2 милиарда долара.

Страната се стреми да се сдобие с инсталирана мощност от 110 000-130 000 мегавата през 2023 г., когато се очаква потреблението на енергия да достигне 500 милиарда киловатчаса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още по темата: АЕЦТурцияикономии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЗЛОДУЙ НЕ Е ВЕЧЕН НЕКА ТУРЦИТЕ СТРОЯТ А НИЕ ПАК СИ БЪРКАМЕ В НОСА БЕЛЕНЕ ЩЕ ГО ИМА РАНО ИЛИ КЪСНО
104
4
 
14
 
! Отговори
zz преди 10 години
Големи са турците
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
125 загледах се и аз не ми се рови сега , ние имаме 12 000 мвт те да имат тогава 110 000 -130 000 би могло това е 10 пъти повече което е нормално
102
0
 
6
 
! Отговори
до 119 преди 10 години
Турците са националисти.Явно имат и закони свестни.Социализма не е само там.Има го и в Сингапур и в други страни,но хората не го наричат социализъм.Турските бизнесмени в България си правят каквото искат.Няма закони в страната ни.Пример с добива на дървени въглища.Ниско заплащане на работниците,ужасни условия на труд,дим и замърсяване на околната среда,изсичане на горите .Никакъв контрол.До там води безхаберието.
101
0
 
0
 
! Отговори
ставри преди 10 години
нещо цифрите дали не са сбъркани?
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Между другото в Америка има вече фалирали АЕЦ.
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарите не разбраха че развитието трябва да е в мозъка на човека,а не в мегаломански проекти с петолъчки по фасадите.
98
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още малко и комуноидно корпуме проекта ще стане факта.Ама като стане проблем с АЕЦ-а искам БСП и АТАКА заедно с електората си там при радиацията.
97
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
120 няма да купуваш от Турция защото тя собствените си нужди не може да задоволи а ти още дълго време ще се чудиш какво да правиш свръхпроизводствения капацитет.И малко повече разум какво значи " руски пари " нима тези пари да нямат своята цена , няма пари на този свят които да нямат цена , но явно не си ходил на училище
96
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След години ще купуваме и ток от Турция.Нека гражданите кажат ,кое е по изгодно на пазара-да продаваме или купуваме.Защо Турция строи с руски пари ? Пари има ,но не са там ,където трябва.Политиците лъжат и за Белене,че не бил изгоден проект-думите на писателя П.Христозов
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
V Turcia ako samo edin 4ovek ot semeystvoto e osiguren ostanalite ,decata ,roditeli nqma zna4enie polzvat bezplatna medicinska pomosht,v momenta v sveta ako ima nqkade komunizum tova e v Turciaako roditel po4ine neomujenata mu dashterq polu4ava negovata pensiya dokato se omuji.
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
115 не се безпокой Йово ще сеоправим им енергия колкото щеш и технологии има колкото щеш , така че не се коси , не знам дали разбра специалисте , че реакторите не могат да работят дълго време на понижена мощност стават рисковои да не говорим че сега както е загасен единия ако се наложи да спре и другия , полсе няма палене защото няма пара , какво ли щехме да правим днес с още 2000 Мвт по цена около 10 цента за квч и като нняма потребление , онова там не се гаси като кола , не е толкова просто
93
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
V Turcia ako edin rabotnik e rabotil v edno predpriqtie da re4em 15 god pri uvolnenie ot rabotodatelq polu4ava kompensacia nay malko 20,25 hil liri a pri pensionirane ako si rabotil 20 god v edno i sahto mqsto polu4avash nay malko 60 hil liri okolo 50 hil lv nay malko,a pri nas tuk v BG kvo davat?
92
0
 
12
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Турция строй два АЕЦ-а и проектира трети(на река Резово) а ние строим панели и ВЕИ и после се чудим защо ни е скъп тока. Погледнете си сметките там графа АЕЦ няма но има графа зелена и кафява енергия. сега нямаме нито 7-8 блок на АЕЦ Козлодуй нито 1-2 на АЕЦ Белене а през 2019 изтича срока на 5-6 Блок на АЕЦ Козлодуй и още през 2004 г. от Брюксел намекнаха да не си правим илюзии, че ще ни ги удължи някой експлоатационният им срок. Зелената енергиен мафия работи яко тука за сметка на гражданите.
91
1
 
4
 
! Отговори
До 110 маймуно преди 10 години
За индекс на човешко развитие и степен на икономическа свобода съм чувал и то по добре от тебе.То се отнася за нас българският народ по-всички негативни показатели сме на 1 място.погледни нашите медии само това тръбят ,да не говорим за чуждите медии и чуждите иследователски центрове. Погледни вождовете за другото не питай!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! те и ние се пръскаме по шевовете от акъл, айде бягай и се скри някаде .
90
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BG Turcia ima vazmojnost i pari da gi postroi,nie kvo imame decata ni ne mogat da izplatqt tia 20 miliarda
89
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
83 w Германия няма 5 млн турци а 1 млн направи си справката а и ако 5 млн правят 400 млрд БВП , въпреки ,че ти не знаеш и какво е БВП , то те биха били най богатите на света а не са , егати експерта и онези дето сте му нафршкали плюсове
88
10
 
3
 
! Отговори
шибаняк 104 преди 10 години
Абе ***, ти за индекс на човешко развитие и степен на икономическа свобода чувал ли си? Турция е на последно място по тези значими показатели! А 2-ата армия я навряхме в най-тъмното място на кучето през Балканската война!
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие разбрахте ли сега големия бартер, каква била цялата работа Бойко затваря АЕЦа и ни кара да правим газова елктроцентрала. Турците пък правят АЕЦ за да намалят потреблението на газ и да им излезе по евтино и сега тоя газ ще го продават на нас, понеже ние сме балами и ще ни излиза бая по скъпо от АЕЦа.....
86
1
 
16
 
! Отговори
Бартер преди 10 години
Ей как да направим бартерна зделка със комшиите ,да им дадем Бойко,Станишев,Волен,Доган,Костов,Куневица и всички останали политици за един Ердоган.