Внимание, евтино българско сирене!, алармират в Сърбия

Дневно се внасяли по 5-6 тона сирене с растителни мазнини
Обновена: 28 май 2013 18:20 | 28 май 2013 18:11, Елка Василева
33
Внимание, евтино българско сирене!, алармират в Сърбия
В Сърбия недоволстват от внос на българско сирене с растителни мазнини. Снимка: архив, Булфото

Специалисти в Пирот предупреждават гражданите да бъдат внимателни, когато си купуват млечни продукти, особено евтино сирене, което се внася контрабандно от България и се продава на улицата. Според запознати това сирене може да е вредно за здравето, пише сръбският вестник „Глас явности“.

На пазара в Пирот се продава сирене по 200-250 динара /110 динара = 1 евро/, което според преподавателя от млекарското училище в града Саша Петрович се прави от много съмнителни съставки и става дума за изкуствен продукт.

„Това е сирене, което се прави от растителни вместо от млечни мазнини. Добавя се растителна мазнина, която е много по-евтина, и мляко на прах, получавано от страни, в които добитъкът се отглежда по по-различен начин от при нас и самото това мляко на прах е спорно заради химическия си състав“, обяснява Петрович.

По думите му в спорното сирене се добавят и различни соеви брашна, както и свързващи вещества. За да се обединят всички посочени компоненти, които са вече готови продукти, в продукт, който се продава като сирене, до голяма степен се използват и химически добавки, което е изключително рисково в хранителната промишленост.

„Използват се различни полифосфати, емулгатори, нитрати, нитрити, калиев нитрат. Всички тези вещества, ако се добавят в строго контролирани количества, не са опасни за здравето. В големи количества обаче те са изключително канцерогенни. Хората тук умеят да разпознават традиционното бяло сирене, което има дупки и се държи в саламура. Изкуствените сирена са идеални при срязване, нямат никакви дупки, гладки са, нямат твърдостта на истинското сирене и се разпадат, когато ги натиснеш с вилица“, казва Петрович.

Идентично е и твърдението на собственика на млекопреработвателно предприятие „Стара планина“ от Димитровград Зоран Николов. „По моя оценка всеки ден от България в Сърбия влизат между пет и шест това такова сирене, което е опасно, особено за децата. За появата на опасното сирене предупредих всички компетентни инспекции и държавните органи. В съседна България има изискване то да се маркира, така че да се посочват последиците от употребата му, какъвто е случаят с цигарите“, каза Николов за Танюг.

Той посочва още, че такова сирене се продава по пазарите в градовете в Южна Сърбия по 150-200 динара за килограм. Цената на килограм сръбско краве сирене на пазара в Пирот е от 400 до 450 динара, а килограм овче сирене струва и до 600 динара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Makedonec преди 10 години
До СръбинSrbin, nemas pravo da zboris, imate kriminalna prehrambena ekonomija, a se' nekoj drug vi e kriv. Pred eden mesec istoto go tvrdevte, deka sirenjeto ZDRAVJE od Makedonija e vestacko sto ne e tocno. Ako nekoj pravi kriminal so hrana, toa e Srbija.
25
0
 
3
 
! Отговори
ETNA преди 10 години
До Анонимен 26За какво говориш? В Сърбия, дори по времето на войната, живееха по-добре от нас. И сега има страшно много българи, които работят в Сърбия. Щото е много зле там.
24
0
 
2
 
! Отговори
ETNA преди 10 години
И ние купувахме едно сирене от бг магазина, което имаше вкус на лекарство (ама буквално). И аз си мисля да се обадя тук в организацията на потребители и да подам сигнал за това сирене, защото въпреки, че е бг продукт, щом продава тук, значи тукашните власти трябва да имат правомощия да го махнат от пазара, ако е опасно. Сега започнахме да купуваме някакво по-скъпо, което идва в кутия. Дано да е по-добре.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямат проблеми - ще им го направим скъпо тутакси.
22
0
 
3
 
! Отговори
Apollon преди 10 години
Да бъде забранено българското сирене с растителни мазнини. Единствено в Сърбия знаят за вредните съставки на българското сирене - тук в България се мълчи.
21
0
 
11
 
! Отговори
111 преди 10 години
До 11 Надявам се, че поне знаеш къде се намира на картата Сърбия, защото от писанията ти е ясно, че не си бил тази държава - доматите им са истински, както и всичко друго, което си продават, независимо от това дали е хранителни или промишлени стоки. Но те си отстояват интересите за разлика от нас - ние имаме стандарти, но пък нямаме контрол нито входящ нито изходящ. След последните промени, които бяпа направени фермера (доколкото може да се нарече такъв) сам трябва да извика ветеринарния лекар.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма продукт в български магазин, който да е истински! Само соя, лепила, овкусители и набухватели. А доматите и краставиците пускат една бяла лепкава смес - това са хормоните, с които са ги тъпкали.После се чудим що имало 250 хиляди бездетни двойки, вени с мустаци и мъже с цици!
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Vnimanie, 36% bezrabotica v Srbiq. Vnimanie, jizneniq standart v Srbiq e 2 puti po nisuk ot nashiq.Vnimanie - SRBE NA VRBE
18
1
 
17
 
! Отговори
бугарин преди 10 години
Прави са, српските продукти са далеч по-качествени от нашите в момента.Тук все още се намира добро сирене за 6-7 лв/кг, надявам се, да не изчезне след време.В Сърбия качествените продукти са по-скъпи от безобразните ментета тук, но по-евтини от качествените тук, до колкото такива все още има.Ядем си евробоклуци, търпим "горките" производители да кръщават пилетата с вода, само и само да е йовтинко. А по-добре двойна цена, но не мислим.
17
2
 
13
 
! Отговори
Всезнайко преди 10 години
И кое ни кара да сме сигурни, че само българското сирене е с растителни мазнини. Тарикати и андрешковци им навсякде по света ...
16
1
 
9
 
! Отговори
batevale преди 10 години
То остана ли нещо ,с което да не сме се изложили?! Къде е БДС? -- Раздържавен !...И други раздържавяват,но не "разграждат двора". Както DIN в Германия , ISO в САЩ и ГОСТ в Русия дават авторитет на произведените стоки ,така в България липсата на стандарт води до своеволия в производството и големи излагаций пред света.Като пример бих дал Панагюрската луканка--производители много ,а вкусът на колбаса се различава драстично от спомена за него....................
15
5
 
18
 
! Отговори
666 преди 10 години
Сега няма в български магазин да се продава истинско сирене освен ако ти не си го правиш, а аз сега ям точно такова собствено производство и съм сигурен в продукта!
14
4
 
31
 
! Отговори
bolka преди 10 години
"Изкуствените сирена са идеални при срязване, нямат никакви дупки, гладки са, нямат твърдостта на истинското сирене и се разпадат, когато ги натиснеш с вилица, казва Петрович."Ха, ха, хааа! В момента хапвам българско сирене, купено днес от фирмен магазин на голям производител с цена 8,60 лв/кг. И отговаря дословно на описаните по-горе качества.Та се питам какъв неевтин *** хапвам, мислейки, че е сирене
13
3
 
55
 
! Отговори
Ню Йорк преди 10 години
За това половин Кюстендил пазарува сирене, салами и тн от Македония. Защото е по вкусно и по евтино другари политици. Уморихте го тоя Български народ ама не забравяйте, че той ще ви го върне. Продажни ла*на
12
6
 
18
 
! Отговори
damata преди 10 години
...от запада а само беди и нещастия а ние търчим с бясна скорост натам и приемаме техните " атлантически ценности"
11
6
 
32
 
! Отговори
damata преди 10 години
Тази всичката работа е в резултат на " демократизирането " ни .Унищожиха се по заповед на европа стадата от овце *** и сега им ядем *** и се чудим защо има толкова болни от рак и други кръбни заболявания!Един килограм сирене се прави от 6-7л мляко! и сега ми кажете от къде е това голямо количество на сирене по магазините като в селата няма стада и хора дето да ги отглеждат?Нивите са пустиня или пък са засяти с нефуражни посеви с една дума за България нищо и никога хубаво не е дошло от з
10
8
 
23
 
! Отговори
Бесило за управляващ преди 10 години
Всеки ден ставаме повече и повече за смях. ***,гнусна политическа класа
9
8
 
19
 
! Отговори
OllO преди 10 години
Те не се притесняват, че се продават хранителни продукти покрай пътя, посред лято, тръгнали да се тюхкат за растителните мазнини. Хем те си правят контрабанда с внос на фалшиво сирене, хем българите им виновни пак. Че като го купуваш и си го носиш на родата, пък и да изкараш някой-друг динар, хапвай си го или си го мажи на главата, ама без да цивриш!
8
2
 
14
 
! Отговори
rrrr преди 10 години
само няма да лнасяме и да консумираме европейските *** та малко и да изнесем и вкараме някой лев в българия
7
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кога ще бъде прекратено производството на този фалшификат? Човек едвам може да си намери истинско сирене при толкова наводнен от палмови продукти пазар.