"България и Гърция като бивша Югославия от 90-те"

Експерт от САЩ предупреждава за сериозен обществен конфликт у нас
26 юни 2013 22:00, Елка Василева
74
"България и Гърция като бивша Югославия от 90-те"
19 февруари 2013 г., Орлов мост. Снимка: Булфото

България, Гърция и Турция – трите страни членки на НАТО, са изправени пред сериозни вътрешни конфликти, като техният изход може да има дестабилизиращ ефект, който да се отрази на съседните страни. През изминалите 20 години негативният балкански стереотип на етнически конфликти и дезинтеграция на държавите изплува на повърхността при разпадането на бивша Югославия. От северните и западните части на Балканския полуостров обаче сега епицентърът на конфликтите се измести в неговите източни и южни части. По този начин главните конфликтни точки вече не включват бивша Югославия, оценява известният анализатор Януш Бугайски, пише вестник „Нова Македония“ под заглавие „Гърция и България като бивша Югославия от 90-те години“.

Вестникът публикува снимка, текстът под която гласи: „Центърът на София неотдавна приличаше на военна зона заради сблъсъците на демонстранти и полицията“.

„Докато сблъсъците в България и в Гърция са предизвикани от икономически проблеми и корупция на държавно ниво, в Турция конфликтът е свързан с несигурното положение на държавата в по-широк европейски контекст“, изтъкна Бугайски в анализ за интернет изданието на катарската телевизия „Ал Джазира“.

Според Бугайски в България е възможно междуетническо напрежение. „Равнището на официалната корупция е толкова високо, че според критиците престъпните мрежи държат държавата като свой пленник. Неотдавна социалистическата администрация разгневи обществото, назначавайки съмнителен медиен магнат за шеф на държавната сигурност“, каза Бугайски.

Според анализатора България е заплашена от сериозен обществен конфликт, който се разпалва от тежката икономическа ситуация и опасността от междуетнически безредици. Коалиционното правителството начело със социалистите включва и турското Движение за права и свободи, смятано от мнозина за корумпирана организация.

„Ако бесът на обществото се превърне в национализъм, то голямото турско малцинство в България може да се окаже в позицията на жертвен агнец“, предупреждава Бугайски.

Той припомни, че и самата Турция е изправена пред болезнено решение за определяне на политическата посока и обвързване в международен план. В този контекст неотдавнашното възмущение на обществото демаскира дълбокия разкол между либералните привърженици на светската държава и ислямистите, засилвайки съмненията за шансовете на страната за членство в ЕС.

„Постепенното движение към авторитаризъм и засилена ислямизация може да отчуждят Турция от западните й съседи и още по-силно да я въвлекат в напрежението в Близкия изток. Премиерът Ердоган направи няколко критични стъпки към превръщането на Турция в ислямска държава, в която са преплетени политиката и религията. Управляващата партия разшири контрола си върху ключовите обществени институции и намали влиянието на армията като защитник на светския характер на държавата, арестувайки стотици висши военни“, каза Бугайски.

Във връзка със ситуацията в Гърция Бугайски припомни, че политическите лидери на двете най-големи клиентелистки групи – социалистите и тези от Нова демокрация, дълги години са криели размера на държавния дълг на Гърция. Когато през 2008 г. финансовият балон се спука, стана ясно, че гръцката икономика е в лошо състояние. Бугайски допълни, че вместо да обяви фалит, да напусне еврозоната и да живее в рамките на собствените си фискални възможности, Атина реши да потърси помощ от богатите членки на ЕС.

„Гърция избра най-лошото от двата свята – все по-голям дълг, за който са нужни по-строги мерки за икономии, в комбинация с нерешителния подход на държавата към развитието. Без всеобхватно преструктуриране на икономиката, намаляване на непродуктивния обществен сектор, отнемане на мощта на квазикомунистическите синдикати и стимулиране на частния сектор, Гърция не може да бъде конкурентна на глобалния пазар. Без никаква надежда за икономическо оздравяване Гърция ще продължи да е заплашена от популизъм и национализъм“, посочи Бугайски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
Balkanec преди 10 години
Америка и хегемонията и ни докараха на това дередже! Господ бавно убива ПРОКЛЕТАТА сащ! Скоро ще има възмездие! Лемон Брадърс бяха пионерите на кражбата на световно ниво! Те си УБИХА собственоръчно хората в Световния Търговски Център! Тези нагли Хамериканци,имислиха Бин Ладен-никога не е имало такъв! Те го Убиха-ха ха? Къде как? Никой не разбра? Хванали го били? Самолетите дето се блъснаха в кулите-маймуни ги управляваха? Като врага-Русия не е враг вече,измислиха си несъществуващ!
63
0
 
3
 
! Отговори
А.С. преди 10 години
До Народен юнакТака е ! На някои много им се иска да пренасочат народното негодувание !"Кукловодите" усещат ,че все по-вече хора "режат конците" и им "показват вратата"!Ако Бугайски беше нормален анализатор ,щеше да знае ,че поводите за протестит са различни ,но причините са .....осъзнаването на хората !
62
0
 
4
 
! Отговори
лудият мунчо преди 10 години
НЕВЕДОМИ СА ПЪТИЩАТА ЕВРЕЙСКИ,КЪМ НОВИ "ОБЕТОВАНИ" ЗЕМИ.ПЪРВО ПЕПЕЛ,А СЛЕД ТОВА ДИАМАНТИ...ОТ ИЗПЕПЕЛЕНИТЕ.
61
2
 
22
 
! Отговори
ioannidis преди 10 години
Смятайте, щом американските мишки го казват това, значи това би следвало да е нещо като "предупреждение" за някаква "пролет", която ще се опитат по късно и тук да направят.
60
1
 
6
 
! Отговори
sosed преди 10 години
До american boyNe e vazno dali NOva Makedonija e izvor (iztochnik) za Bugajski. Toa sto kazal e vistina. Bugajski e gjubre i ***, no za zal kazuva nesto sto mislat vo Vasington. Zatoa sosedi, pamet vo glava. Makedoncite, BUgarite, Grcite i Srbite da stapat vo sojuz, inaku bivsa Jugoslavija kje bide vistina, a segasna Albanija i Turcija kje imaat zaednicka granica. Ne e vazno koj istoriski lik na kogo pripagja, tuku segasnosta i idninata.
59
8
 
4
 
! Отговори
алилиии преди 10 години
с други думи - купувайте възелин и кроете фесове. Кой нема у главата, има у г ъзо - стара турска поговорка.
58
2
 
16
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Това полско Go'wno Бугайски е изключителен ***! Лошото е, че написаното с плашещ симптом, че вече са решили да ни спретнат нещо. Точно сега е моментът да се замислим и да спасяваме България! Това може де стане само при работещ Парламент, Правителство и Правораздавателна система. Да не стане така, че тези, които сега бодро развяват националния трибагреник, всъщност клатят общата ни лодка! Тяхната е лесна - утре ще се скрият като мишоци.
57
0
 
23
 
! Отговори
дядо Данчо преди 10 години
Явно задействат задокеанския *тски сценарий-България на четири части!!!
56
0
 
23
 
! Отговори
Vankata преди 10 години
До heybgАми явно интересът, клати феса - имaте ли армия, за да се сърдите на американците, като техни твърде равноправни партньори, които май всъщност, най-вече Ви помогнаха и да си я доразпродадете, за да не можете и да им се разсърдите на тях, че и на техните катарски партньори?!!!:)Някой ни включи на Втора - чудя се кога ли ще останем без всякакви спирачки, напук на автоматиката?!
55
0
 
17
 
! Отговори
Vankata преди 10 години
2: Ако днес нямаше "Атака", а ДПС беше дискредитирана поради криминалния си характер, от нейното неособено интелигентно мнозинство в партията, тогава нямаше топ-даун да могат да се слагат такива етикети, от държава, като Катар, която обича салафистите и уахабитите, и поддържаше тесни контакти с нашата "Държавна сигурност" и ВКРазузнаване - явно кръгът на Прехода се затваря от нашите Кукловоди, с помощта на катарските им приятели - сещате се какво ни предстои, и кой раздава картите, нали?!!!:)
54
3
 
7
 
! Отговори
heybg преди 10 години
Защо публикуват такива смотани анализаторски недоразумения? Авторът не е наясно с текущото състояние и "живее късно". Генерализира обобщения, необосновани с нищо! Американското посолство би трябвало да посъветва такива първо добре да се информират, после да мислят и тогава да публикуват!
53
0
 
16
 
! Отговори
Vankata преди 10 години
1: Този платен Януш Бугайски, от Катар, всъщност изцяло подклажда амбициите в "Ал Кайда" редиците, за реванширане на българите и по-малко на гърците, нещо за което предупреди и шефа на ЦРУ, преди атентата в Бургас, вследствие на който "Ал Кайда", въвлече "Хизбула" в обяснителен режим пред ЕС!!! Странното е, че Катар всъщност се ползва с широката подкрепа на САЩ, а В Югославия анклавите изникнаха по Западно-източен сценарий?!
52
1
 
26
 
! Отговори
Явор преди 10 години
Аз по-голяма простотия от тази статия не съм чел никога! Само не мога да разбера защо ни филмират и ни тласкат към етнически размирици... Не наиграха се.
51
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много глупав анализ. Авторът дори не е направил разлика между протестите през февруари и сега... А за етническото напрежение да не говорим - и дума не може да става за ситуация като в Югославия!
50
1
 
14
 
! Отговори
смешници преди 10 години
кви ги плещите бе ей! я си гледайте собствената колиба, че дето се намесите само проблеми създавате! като в бивша Югославия?! ми нея кой я беше създал бе? тарикати!
49
0
 
8
 
! Отговори
ТоранагаСама преди 10 години
51, в уравнението с Милошевич хърватина Туджман къде го изпусна? Да добавим и какво НАТО направиха на албанците преди да бомбардират сърбите? От всички Милошевич може да е бил побъркан (те повечето сърби са такива шовинисти), ама накрая той нямаше особен избор. Питай по-добре сърбите какво мислят за него и тогава го обявявай за престъпник. А Аркан? Аркан е отражение на мутрите при нас от 90-те години, с тази разлика, че "играеше" във военно време.
48
3
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
47 каква по точно представа имаш за случилото се във СФР Югославия,в която управляваше комуниста Милошевич,нима след промените в Соц.лагера той не се опита именно размахвайки националистическата карта да запази властта за себе си и за партията си , нима в съюзните Републики не се проведоха референдуми , на които гражданите не поискаха отделяне , нима това не стана и в бивша Чехословакия , но там не бяха КОМУНИСТИ на власт,на теб известно ли ти е какво вършеха Тигрите на Аркан мъжът на Цеца Велич
47
2
 
9
 
! Отговори
ТоранагаСама преди 10 години
Имам един призив само (включвам и ГРАМОТНИЯТ 44.. беше 46, после стана 44 - все тая). Вземете си направете труда да проверите кой въобще е този Бугайски и след това си правете изводи коя медия е платена, и кой македонски вестник го бил измислил това. Типове като този служат просто да подхранват дестабилизирането на региона ни. Не от днес, вчера или онзи ден, а от поне 10 години насам.
46
1
 
14
 
! Отговори
gio преди 10 години
хаха как само прокарват идеята за етническо напрежение и се опитват с това да си остане статуквото. Вече сериозно се замислям дали нещата не идват повече отвън, а не единствено наши. Познавам и съм говорил с етнически турци и хората мислят, като нас и имат същите, като нашите проблеми, но явно не само на ДПС, който периодично подмятат темата за възможно етническо напрежение се цели да се манипулира и да се прокарват интереси главно от икономическо естество.
45
1
 
13
 
! Отговори
вие в час ли сте преди 10 години
Днес бг вие от както ви продадоха на *** и пощуряхте публикувате някакъв македонец дето казва че България Гърция и Турция ще се разпаднат щото хората протестирали по икономически причини..... след такава глупост мисля че коментара е излишен има лъжа по-голяма лъжа и съветска пропаганда