"България и Гърция като бивша Югославия от 90-те"

Експерт от САЩ предупреждава за сериозен обществен конфликт у нас
26 юни 2013 22:00, Елка Василева
74
"България и Гърция като бивша Югославия от 90-те"
19 февруари 2013 г., Орлов мост. Снимка: Булфото

България, Гърция и Турция – трите страни членки на НАТО, са изправени пред сериозни вътрешни конфликти, като техният изход може да има дестабилизиращ ефект, който да се отрази на съседните страни. През изминалите 20 години негативният балкански стереотип на етнически конфликти и дезинтеграция на държавите изплува на повърхността при разпадането на бивша Югославия. От северните и западните части на Балканския полуостров обаче сега епицентърът на конфликтите се измести в неговите източни и южни части. По този начин главните конфликтни точки вече не включват бивша Югославия, оценява известният анализатор Януш Бугайски, пише вестник „Нова Македония“ под заглавие „Гърция и България като бивша Югославия от 90-те години“.

Вестникът публикува снимка, текстът под която гласи: „Центърът на София неотдавна приличаше на военна зона заради сблъсъците на демонстранти и полицията“.

„Докато сблъсъците в България и в Гърция са предизвикани от икономически проблеми и корупция на държавно ниво, в Турция конфликтът е свързан с несигурното положение на държавата в по-широк европейски контекст“, изтъкна Бугайски в анализ за интернет изданието на катарската телевизия „Ал Джазира“.

Според Бугайски в България е възможно междуетническо напрежение. „Равнището на официалната корупция е толкова високо, че според критиците престъпните мрежи държат държавата като свой пленник. Неотдавна социалистическата администрация разгневи обществото, назначавайки съмнителен медиен магнат за шеф на държавната сигурност“, каза Бугайски.

Според анализатора България е заплашена от сериозен обществен конфликт, който се разпалва от тежката икономическа ситуация и опасността от междуетнически безредици. Коалиционното правителството начело със социалистите включва и турското Движение за права и свободи, смятано от мнозина за корумпирана организация.

„Ако бесът на обществото се превърне в национализъм, то голямото турско малцинство в България може да се окаже в позицията на жертвен агнец“, предупреждава Бугайски.

Той припомни, че и самата Турция е изправена пред болезнено решение за определяне на политическата посока и обвързване в международен план. В този контекст неотдавнашното възмущение на обществото демаскира дълбокия разкол между либералните привърженици на светската държава и ислямистите, засилвайки съмненията за шансовете на страната за членство в ЕС.

„Постепенното движение към авторитаризъм и засилена ислямизация може да отчуждят Турция от западните й съседи и още по-силно да я въвлекат в напрежението в Близкия изток. Премиерът Ердоган направи няколко критични стъпки към превръщането на Турция в ислямска държава, в която са преплетени политиката и религията. Управляващата партия разшири контрола си върху ключовите обществени институции и намали влиянието на армията като защитник на светския характер на държавата, арестувайки стотици висши военни“, каза Бугайски.

Във връзка със ситуацията в Гърция Бугайски припомни, че политическите лидери на двете най-големи клиентелистки групи – социалистите и тези от Нова демокрация, дълги години са криели размера на държавния дълг на Гърция. Когато през 2008 г. финансовият балон се спука, стана ясно, че гръцката икономика е в лошо състояние. Бугайски допълни, че вместо да обяви фалит, да напусне еврозоната и да живее в рамките на собствените си фискални възможности, Атина реши да потърси помощ от богатите членки на ЕС.

„Гърция избра най-лошото от двата свята – все по-голям дълг, за който са нужни по-строги мерки за икономии, в комбинация с нерешителния подход на държавата към развитието. Без всеобхватно преструктуриране на икономиката, намаляване на непродуктивния обществен сектор, отнемане на мощта на квазикомунистическите синдикати и стимулиране на частния сектор, Гърция не може да бъде конкурентна на глобалния пазар. Без никаква надежда за икономическо оздравяване Гърция ще продължи да е заплашена от популизъм и национализъм“, посочи Бугайски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя *** дето е писал статията, така и не си е дал за 2 стинки усилие, да разбере, че в България никой няма проблем с турците, които си живеят, работят си, и си гледат свеото като всеку човек, а протестите са срещу крадливите нагли от ДПС? Не е толко трудно да се направи разликата, обач трябва да се мисли, а с такива статии се прави "журналистическа патаклама"! И нашите *** публикуват такива писания!
23
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пича пише в духа на господстващите от векове доктрини. Който може да чете го разбира и се подготвя себе си и семействотоси за предстоящи събития. Който не може да чете - пие сутрешно кафе, ходи по жълтите павета и пак е прецакан и без пари.
22
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако всички виртуални наркомани си зарежат фейсбука, напрежението ще спадне драстично, както тук, така и в други страни.
21
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какви лагери говорите бе ей, няма да ги хрантутим по тия лагери, в гетата и *** му е майката, като факли ще са и за една вечер ще се реши проблема, след това за по-малко от година ще се видят резултатите, кражбите ще намалеят драстично, нападенията, ще има пари за помощи, толкова ми е писнало от тия джагали, че предпочитам политиците да крадат парите за помощи от колкото да ги даваме на ***, за да се кучат още.
20
2
 
69
 
! Отговори
Естет до 19 преди 10 години
Одисей, ти виждал ли си образован ***?! Нека ти подскажа - има, сигурно са 0,00001% от всички, като характерното за тях е едно, не се имат за *** и се срамуват да се определят като такива! Запомни едно - *** не искат да се образоват, не искат да работят, не искат да се развиват! Или ти доминираш над тях, или те над теб, средно положение няма! Да, има и изключения, но са единици, останалите разбират само от бой и строг ред, иначе се превръщат в ***!
19
7
 
47
 
! Отговори
J* преди 10 години
Рядко *** и неграмотна статия (анализ) ... Скоро не бях чувал по-некомпетентен "експерт".
18
4
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв е тоя *** за какъв етнически проблем говори. Проблема е политически. Нека си гледа неговата кошарка, че става смешен.
17
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Етнически проблем няма! Всичко е много просто - *** или трябва да започнат да работят, да си плащат сметките и да не крадат, или трябва чукат камъни в Белене! Чисто и демократично, САЩ си имат Гуантанамо, ние си имаме Белене!
16
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо трябва да се измисля етнически проблем в България, на кой му е нужен! Абсурдно е да се говоеи за етнически проблеми в страни членки на ЕС, особено при положение, че говорим за все по-единна Европа. Явно говорим за някакви по-виши интереси :(
15
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Уточнениепий си хапчетата БЕ, урците са много работливи и честни хора
14
23
 
22
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
9 сложих ти плюс заради иказването ти за турците абсолютно си прав , наистина протеста ни е срещу комунистите и ченгетатат които са в основата на нашата мафия включително и ръководството на ДПС , само че може би трябваше да спреш до тук защото според мен после изобщо не си прав , днес България е едно много по хубаво място за живеене в сравнение с онази социалистическа БГ , да комунистите са виновни да не сме още по добре , но тях вие сами си ги избирахте , дано ви дойде акъла най-сетне
13
6
 
43
 
! Отговори
Притеснен преди 10 години
Когато чета подобни "анализи" от "специалисти", се убеждавам в две неща: 1 трябва да си купя оръжие; 2 цялата протестна ситуация, арабска пролет-балканско лято, е брилянтна операция на ЦРУ.
12
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото за Македония един техен албанец беше казал на нас българите че ако дойдем днес ще си разделим Македонията на две,ако дойдем обаче утре цяла Македония ще си остане за Албания....
11
7
 
13
 
! Отговори
Кервана си върви преди 10 години
факт при средна цена заЕврапа 387 $ за 1000 куб. най-скъпогазпром продава на Мак 564$ Полша525$ България 501$ Бг ползва 2,9 млрдкуб. м всяка година Русия ни прибира290 000 000 $ над средната цена за ЕСЗа подр. ВИЖ izvestia.ru/news/544100 Знаем кой източва Газпромhttps://youtube/watch?v=UySDT5AWD74&feature=youtube_gdata_playerЗа милиардите източени през АЕЦБелене няма да говоря
10
10
 
44
 
! Отговори
zeddd преди 10 години
"Експертите" от САЩ да си гледат тяхната държава, която е на прага да рухне с 11 трилиона долара задлъжнялост и няколко щата с все повече засилващо се желание да се отделят. Не си виждат техните неразбории, но тръгнали съвети на целия свят да дават...
9
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
М Да !!!! Откровен "македон" е автор на статийката. Странно, как не си е сменил фамилията "Бугайски" !?!?
8
6
 
80
 
! Отговори
Уточнение преди 10 години
Само да уточня, че протестите не са срещу българите от турски произход. Турците са много работливи и честни хора, които са в същото положение като всички граждани - унизени, лъгани и потъпквани от политиците ни, а срещу всички политически формации, които се оказаха ялови и за 23-24 години успяха да направят от рая пустиня. Вината е на всички партии и политически лидери без изключение.
7
7
 
12
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
6 ние не можеме да бъдеме по-демократични от Щатите , нито по Конституцията ни която плаче за нова , нито като правна система нито като иституции , май у нас хората вече 13 ден скачат по улиците срещъ съществуващата система
6
6
 
38
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Унитарната държава съществува като единна политико-териториална общност. В нея действат единна за цялата страна конституция, система от държавни органи и правна система. Унитарни държави са Франция, България, Турция, Гърция, Италия, Япония и др.------------------------------------------------Тази статия смърди н евтина македоснка пропаганда нито една от изброените държави няма нищо общо с бивша Югославия , явно лицето от статията си няма понятие от ситуацията на Балканите или лъже най-откровен
5
5
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност ... България е доста по-демократична от Америка в момента ...опитайте да окупирай конгреса в Америка или да замерваме сенатори ...българския народ е мъдър и ще успее ... въпреки "доброжелателите" ни от Америка и от Русия.