Освобождават кюрдския бунтовнически лидер Йоджалан?

Той може да излезе от затвора заради здравословни проблеми
10 юли 2013 12:18, Елка Василева
43
Освобождават кюрдския бунтовнически лидер Йоджалан?
Абдула Йоджалан в съдебната зала. Снимка: архив, Reuters

Лидерът на кюрдските бунтовници Абдула Йоджалан, който излежава доживотна присъда в затвора на остров Имралъ в Мраморно море, може да излезе на свобода по здравословни причини. За подобна възможност съобщи информационният портал на Патриотичния съюз на Кюрдистан на иракския президент Джалал Талабани, предаде ИТАР-ТАСС.

Освобождаването на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ според турския печат е възможно, след като в последно време някои осъдени бяха освободени или изтърпяването на наказанието им беше отложено поради хронични здравословни проблеми. Тази практика подтикна ПКК, нейното политическо крило и прокюрдската Партия на мира и демокрацията да предприемат стъпки за това Йоджалан да бъде подложен на изследвания и да бъде представен медицински доклад.
   
Представителят на политическото крило на ПКК Дияр Камишло заяви, че „освобождаването на Йоджалан е изключително важно за успеха на мирното урегулиране“ на кюрдския въпрос в Турция. Той посочи, че в резултат на неблагоприятните условия в затвора Йоджалан има болки в очите, както и други проблеми от медицинско естество.

Според вестник „Миллиет“ съюзът на медиците на Турция е поискал от властите разрешение Йоджалан да бъде медицински освидетелстван в затвора.

Кюрдският бунтовнически лидер Абдула Йоджалан призова през март тази година бойците си да прекратят военните действия и да се изтеглят от Турция като част от мирен процес.  „Обръщам се към милионите и обявявам: всички, които държите оръжие, напуснете Турция“, каза в обръщението си лидерът на забранената в Турция Кюрдска работническа партия - ПКК Йоджалан. През месец май въоръжените подразделения на кюрдските бунтовници започнаха изтеглянето си от Турция към убежищата си в Северен Ирак в рамките на първата огромна крачка в мирен процес, който слага край на десетилетия кървав конфликт, отнел живота на десетки хиляди души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
14
 
! Отговори
БГ преди 10 години
НА ТУРЧИН НИКОГА НИКАКВО ДОВЕРИЕ !!!
29
2
 
16
 
! Отговори
до 32 и 33 преди 10 години
Гаргоооо, гарго, много си се вдървил в зандана, който живееш !!!
28
17
 
8
 
! Отговори
До 31,30,29,... преди 10 години
От писанията ти личи, че си на много ниско интелектуално равнище.Отивай да четеш и да се учиш!
27
14
 
5
 
! Отговори
ХЕИ преди 10 години
Анонимния, изплакни си устата с 15% разтвор на мравчена киселина че Ястребовски лошо се е наакал в нея
26
7
 
16
 
! Отговори
до 28 преди 10 години
В Интернет все още се разнасят воплите на ***. Ако искаш мога да ти напомня какво казва тя за произхода ти.
25
8
 
18
 
! Отговори
мега велик tr.ястреб преди 10 години
Турски НационалистЕдна резана карабинка отишла на небето. Дедо Боже и казал: Казвай си имената. -Абдул Султанов Абдулов -отвърнал абдала. Дедо Боже запитал :- Арабела ?, Пакистани?, Башкир?... каква националност ? ... -Турче- отвърнал карабинерът.-Ааа тогава казвай си останалите до двадесет и пет имена- настоял Стареца-*** българите ми върнаха само три- изпулила се резаната карабина.
24
8
 
18
 
! Отговори
до 28: преди 10 години
"...Тука си прав - най-голямо доверие имах на баща си, и сега излиза наяве, че през цялото време той е еб-ал майка ми!... ***! Каквото повикало,такова се обадило.
23
19
 
9
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До до 25 Ястреб:По великата проЗтотия на коментара ти стигам до извода, че си един мега велик българин. Дали греша?
22
8
 
17
 
! Отговори
до 25 Ястреб: преди 10 години
Майчин езикЕдна резана карабинка умряла и отишла на небето. Дедо Боже започнал да и извежда девиците: първа, втората, трета ... на резаната карабина и потекли лигите ...70, 71 -та и извел дедо Боже последната 72 девственица.-Ами жината !? с нея нема ли да сме заедно у Рая- изпулил се резняка-аз нея, таковата, само ***, по турски ...-Ами турчетата, тогава от кой са ?- запитал го дедо Господ-Ми, треба да са от Българчетата, ама майчиният им език е турски, нъл тъй-успокоил се карабинера.
21
7
 
16
 
! Отговори
до 19 преди 10 години
Получило се е комична ситуация - турчин да дава акъл на себе си. Но от друга страна си е в реда на нещата, когато някой се стреми да дава акъл на друг, който сам го няма. И един здравен съвет - помогни с малко вазелин от своя на надупените Ердоган и Егемен Багъш. Не е човешко все пак да се правиш, че няма такава ситуация и да ги пренебрегваш.
20
19
 
7
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Mohamed"NA TURCHIN NIKOGA NIKAKVO DOVERIE !!!"Тука си прав - най-голямо доверие имах на баща си, и сега излиза наяве, че през цялото време той е еб-ал майка ми!
19
6
 
13
 
! Отговори
3434 преди 10 години
С идването на власт на хан Борис, българите напълно се славянизираха и за жалост си загубиха турския характер. Лека полека не остана държавно управление и от иго на иго.
18
12
 
20
 
! Отговори
Mohamed преди 10 години
NA TURCHIN NIKOGA NIKAKVO DOVERIE !!!
17
6
 
7
 
! Отговори
bg преди 10 години
Ruskoto pravitelstvo e ustanovilo 4e djihadistkite sunitski muslemi sa izpolzvali himi4eskoto orujie v Siria.
16
15
 
14
 
! Отговори
bg преди 10 години
Kurdite sa po-dobri hora ot turcite.
15
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сус! Ур*спу кьопек амдж*к.
14
16
 
12
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До до 11Чоджуум, да спориш с българин отностно държавни работи е като да спориш с хипопотам относно аеронавтика. От историята, както и от настоящето положение на българския бантустан знаем, че мега великите българи си нямат и понятие от държавно управление. За това през цялата ви история някой друг трябва да ви управлява.Остави настрана защо Турция не е в еврейо-пейския съюз, ами се концентрирай как да спасите бантустана български от игото на този съюз.Честит ти Рамазан!
13
10
 
4
 
! Отговори
Михаил(Мемет) преди 10 години
Ала,алаа,алааа! Чок калабалък, потурнак мислиман *** на куп тук бре.
12
9
 
17
 
! Отговори
до 999 преди 10 години
Който се дупи 51 години, той е *** много пъти !!!ПРИЯТНО ЗЛОБЕЕНЕ ОТ ЗАНДАНА НАРЕЧЕН "ТУРЦИЯ".
11
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Злобни и комплексирани българи=***.