Освобождават кюрдския бунтовнически лидер Йоджалан?

Той може да излезе от затвора заради здравословни проблеми
10 юли 2013 12:18, Елка Василева
43
Освобождават кюрдския бунтовнически лидер Йоджалан?
Абдула Йоджалан в съдебната зала. Снимка: архив, Reuters

Лидерът на кюрдските бунтовници Абдула Йоджалан, който излежава доживотна присъда в затвора на остров Имралъ в Мраморно море, може да излезе на свобода по здравословни причини. За подобна възможност съобщи информационният портал на Патриотичния съюз на Кюрдистан на иракския президент Джалал Талабани, предаде ИТАР-ТАСС.

Освобождаването на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ според турския печат е възможно, след като в последно време някои осъдени бяха освободени или изтърпяването на наказанието им беше отложено поради хронични здравословни проблеми. Тази практика подтикна ПКК, нейното политическо крило и прокюрдската Партия на мира и демокрацията да предприемат стъпки за това Йоджалан да бъде подложен на изследвания и да бъде представен медицински доклад.
   
Представителят на политическото крило на ПКК Дияр Камишло заяви, че „освобождаването на Йоджалан е изключително важно за успеха на мирното урегулиране“ на кюрдския въпрос в Турция. Той посочи, че в резултат на неблагоприятните условия в затвора Йоджалан има болки в очите, както и други проблеми от медицинско естество.

Според вестник „Миллиет“ съюзът на медиците на Турция е поискал от властите разрешение Йоджалан да бъде медицински освидетелстван в затвора.

Кюрдският бунтовнически лидер Абдула Йоджалан призова през март тази година бойците си да прекратят военните действия и да се изтеглят от Турция като част от мирен процес.  „Обръщам се към милионите и обявявам: всички, които държите оръжие, напуснете Турция“, каза в обръщението си лидерът на забранената в Турция Кюрдска работническа партия - ПКК Йоджалан. През месец май въоръжените подразделения на кюрдските бунтовници започнаха изтеглянето си от Турция към убежищата си в Северен Ирак в рамките на първата огромна крачка в мирен процес, който слага край на десетилетия кървав конфликт, отнел живота на десетки хиляди души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
12
 
! Отговори
до 11 преди 10 години
Докога рошава чоджум гарго ще си затваряш очите пред нелицеприятните истини за Турция ? Погледни как Ердоган и Егемен Багъш са се надупили с молба за членство на килимчето пред вратата на ЕС. ВЕЧЕ 51 ГОДИНИ СТОЯТ ТАКА НАДУПЕНИ, ГАРГО РОШАВА. Това се казва турско лицемерие.ПРИЯТНО ЗЛОБЕЕНЕ ОТ ЗАНДАНА НАРЕЧЕН "ТУРЦИЯ".
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Генералите да резервират килията за Ердоган.
8
13
 
20
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До #5Чоджуум, на Турция не и трябва еврейо-пейски съюз. Вие си се наслаждавайте на тази привилегия да сте бантустанците на съюза, да ви яхат ****ерунгели от Страсбург и педофили от Брюксел, да бъдете рай за техните пияндета и сексуални девианти. Мерси, не сакаме нито на Юропата съюза, нито на юробантустанеца съвета.Хайде къш, че вече дотегна с тези твои копи-пейст коментари.Честит ти Рамазан!
7
18
 
21
 
! Отговори
3434 преди 10 години
За правата на кюрдите в Турция, турците в България само могат да мечтаят.
6
16
 
24
 
! Отговори
3434 преди 10 години
Убиеца на бебета и деца Абдула Йоджалан причини загуби от над 300 000 000 000 долара на Турция. СМЪРТ!
5
8
 
24
 
! Отговори
yoyo:) преди 10 години
Смърт за предателя на съветска Турция президента Реджеп Таййип Ердоган!! Ердоган е най продажният човек който е виждал историята
4
17
 
26
 
! Отговори
3434 преди 10 години
СМЪРТ ЗА ТЕРОРИСТА!
3
9
 
11
 
! Отговори
bg преди 10 години
Amerikanskite *** go predadoha.
2
18
 
17
 
! Отговори
до 999 преди 10 години
ПРИЯТНО ЗЛОБЕЕНЕ ОТ ЗАНДАНА НАРЕЧЕН "ТУРЦИЯ".
1
25
 
19
 
! Отговори
до 999 преди 10 години
Чоджум, светът всеки ден вижда "демокрацията" на зандана "Турция". Част от тази "демокрация" е призива на Йоджалан от затвора след многогодишни обработки. СВЕТЪТ ОТДАВНА ЗНАЕ ИСТИНАТА ЗА ТУРЦИЯ, ЗАТОВА И ТЯ ЧАКА ВЕЧЕ 51 ГОДИНИ НА КИЛИМЧЕТО ПРЕД ВРАТАТА НА ЕС, ЧИННО ДЪРЖЕЙКИ В РЪКА МОЛБАТА ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕС. ПРИЯТНО ЧАКАНЕ,999.