715 задържани по време на протестите в Турция

Води се разследване за 110 обидни публикации в пресата и социалните медии
24 юли 2013 13:55, Елка Василева
5
715 задържани по време на протестите в Турция
Снимка: архив, Reuters

По официални данни 715 души са били задържани от полицията в Истанбул по време на масовите протести в града в защита на каузата за парка „Гези” на площад „Таксим”. Това съобщиха от прокуратурата. Постоянен арест е поискан за 179 демонстранти, съобщи Bulgaria On Air.

В същото време вътрешният министър Муамер Гюлер предупреди полицията за използването на сълзотворни капсули, полицейски и електрошокови палки. Постоянен арест е поискан за 179 демонстранти, а съдът е постановил арест на 41 души, съобщават от прокуратурата.

Впоследствие след обжалване на по-горна инстанция 10 души от тях са освободени. Отделно от това на 57 от задържаните демонстранти е наложена мярка за неотклонение „подписка”.

Истанбулската прокуратура е започнала също така разследване на 110 случая на обидни публикации в пресата и социалните медии. По-голямата част от тези разследвания са заради обидни публикации към представители на висшето държавно ръководство, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

Междувременно министърът на вътрешните работи Муамер Гюлер изпрати окръжни указания до всички валийства, в които обръща внимание на полицията за по-внимателно и прецизирано използване на сълзотворни капсули, полицейски и електрошокови палки. В указанията се забранява стрелбата с пушки за изстрелване на газови капсули на разстояние по-малко от 40 метра от протестиращите, както и използването на палки и други подобни средства, изработени от материали, нерегламентирани в наредбите и правилниците за дейността на полицията.

Обръща се внимание на полицаите постоянно да следят за обстановката на протестите и да не допускат цивилни лица да малтретират демонстранти. Цивилните полицаи се задължават да носят опознавателни полицейски жилетки, когато са ангажирани в полицейска акция на различни митинги, посочва още турската медия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
sam59 преди 10 години
pajivyom uvidim
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
размисли на нашия вътрешен министър- ей, що не съм министър на МВР в Турция
1
5
 
2
 
! Отговори
Да преди 10 години
Ашколсун,машаалах аскер/Бойко,помагай!/...е това ни чака и нас след година...като си изберемтехен човек и за министър-председател/президент/ и т.н....Не че има особено значение,де...що се отнася до разпределянето на баницата!