Пада забраната за забрадки в учрежденията в Турция

Турският премиер иска жените да раждат не по три, а по четири деца
Обновена: 2 окт 2013 12:04 | 30 сеп 2013 21:46, Елка Василева
159
Пада забраната за забрадки в учрежденията в Турция
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Турският премиер Реджеп таип Ердоган обяви, че е възможно да бъде намален 10-процентният праг за влизане на политическите партии в парламента. Той предложи премахване на забраната за носене на забрадки от жените, които работят в държавните учреждения с изключение на полицията, съда, прокуратурата и военните институции, предаде БНР.

Тези предложения бяха направени в рамките на дългоочаквания пакет за реформи в страната, които турският премиер обяви публично днес.

Една част от реформите се отнася до разрешаването на кюрдския проблем по мирен начин - процес, който включва и разрешаване на обучение на кюрдски език в турските училища. Частните училища вече ще могат да предлагат образование на кюрдски език, което досега беше забранено, заяви Ердоган. Либерализацията на чуждоезиковото обучение ще обхваща и други езици и диалекти, допълни той.

Предлагат се и реформи в образованието, премахването на задължителните училищни униформи и др.

В пакета реформи се съдържат и предложения във връзка с подобряването на социалната среда на турските роми и инфраструктурата на ромските селища. Въпреки очакванията обаче не бяха обявени реформи по отношение на общността на алевитите - мюсюлманско либерално малцинство, което настоява за равноправие със сунитите.

Не се оправдаха и очакванията на Вселенската патриаршия за евентуално откриване на Гръцката православна семинария, която бе закрита преди 42 години от турската държава.

По-рано Ердоган коригира собствения си съвет за раждаемостта, препоръчвайки на жените да раждат по четири, а не по три деца, съобщи "Тудейс заман". Ердоган предупреди преди време, че ако продължи сегашната тенденция, населението на Турция ще започне да застарява след 2030 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Той предложи премахване на забраната за носене на забрадки от жените"-Предложи, защото е ***!Връща назад постигнатото от Ататюрк! Кемал Ататюрк сигурно се обръща в гроба сега! Да бъдеш мюсюлманин не значи да караш жена си да носи забрадка! Жалко е когато исляма се тълкува от ***!
99
5
 
11
 
! Отговори
Osman pa6a преди 10 години
Da jivee velika TURCIYA
98
1
 
12
 
! Отговори
Долунай преди 10 години
До 999* (128) " Едно време и Тодор Живков искаше!Имаше работа за всички.Имаше пари." - Много сектори бяха незаконно затворени за малцинствата.Имаше "черна" работа за всички.Некадърни българи (особенно в смесените райони) или турци-агенти на ДС бяха на високи постове.Пари, колкото да сме равни в беднотията.
97
3
 
10
 
! Отговори
oguz han преди 10 години
da jivee velika Turciq
96
0
 
8
 
! Отговори
до прост българин преди 10 години
Няма място за старите кучета!Партията ти е напълнила главата с ***.Търсят те ...
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ататюрк до daedyti si nay tipoto bezgribna4no v toa novinarski sayt.sko4i ot nqkade ,ama padni virhu glavata si[tenekienata]
94
10
 
2
 
! Отговори
Ататюрк до daedy преди 10 години
Domuz, Domuz, явно няма развитие при теб. А аз, като баща на всички турци, и тази вечер ще трябва да навестя някои твои близки, които уж ги криеш в Турция. Резултата пак оставям на теб. Докато чакаш опитай се да отговориш на 121.
93
2
 
10
 
! Отговори
dady преди 10 години
До КССNe razbrah?nikoy ne me zaka4a li?ya pro4eti komentarite po nadolu.A?ne o4akvay ot men umereni ili pozitivni komentari sled kato pri publikuvaneto na novina svirzana s Turciq vsi4ki po4vat da pluyat i da pi6at necenzurno.ako ti se zasqga6 zna4i moje da razbere6 i nas.
92
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
при селянина от правец нямаше *** *** салафисти, талибан, потурнак тракедонци,тюркоци и подобна ***.Целия народ се чустваше възроден.
91
7
 
4
 
! Отговори
до 120 лицемерният преди 10 години
турски терорист :турски башибозук изпратен в Сирия, убийства на християни и на християнски свещенници в самата Турция. ВАРИ ГО, ПЕЧИ ГО, ДИВАКА СИ ОСТАВА ДИВАК !!!ХАХАХЕХЕХИХИХОХОХУХУ !!!
90
5
 
11
 
! Отговори
до бълг. талибанин преди 10 години
до *** българин( долния постинг ) "Имаш повече права от нас!"....ХАХАХАХА !!!Напиши ги тези права и ние да ги знаем. ... ХАХАХАХА !!! 7-8 минути новини. ...ХАХАХАХА !!! ...Кюрдския е 24 часа. ... ХАХАХАХА !!!
89
12
 
7
 
! Отговори
до daedy преди 10 години
DOMUZ, DOMUZ, пак си се появил за да плещиш поредните си глупости !!!
88
8
 
11
 
! Отговори
dady преди 10 години
До до daedya taka 6te 4ete6 vsi4ko koeto ti pi6e golemiq Tur4in.ina4e 6te ima pak boy po svinskata ti zurla.VIVA ERDOGAN
87
13
 
6
 
! Отговори
до daedy преди 10 години
DOMUZ, DOMUZ, пак си се появил за да плещиш поредните си глупости !!!
86
12
 
10
 
! Отговори
до dady преди 10 години
dady,dady! Плод на спукан партиен презерватив в клуба на ОФ-то.
85
9
 
9
 
! Отговори
dady преди 10 години
za sajalenie tq e v turciq.ne moje6 .ama az sim tuka i s udovolstvie 6te prodiljavam da obra6tam vnimanie na maykati.a 6tqh da zabravq skoro 6te ima6 brat4e.o6te edin osmanliq.sorry
84
9
 
5
 
! Отговори
Ататюрк до daedy преди 10 години
Аз пък ще продължавам да навестявам *** като баща на всички турци и ще напълня къщата ти с много братчета и сестричета. Дано поне едно да не е тъпо изродче като тебе.
83
8
 
8
 
! Отговори
dady преди 10 години
6te si pi6a na latinski i tva e.ne ma kefi bilgarskiya.pak ti 6te prodaljava6 da 4ete6 ok.got marka
82
5
 
5
 
! Отговори
Ататюрк до daedy преди 10 години
който продължава като последният *** да пише на латиница и да си мисли, че някой го чете. Дано поне да се радваш на новите си братчета и сестричета.
81
4
 
6
 
! Отговори
до 124 преди 10 години
Никога в тази Родина няма да се търпят *** като теб, които лицемерничат с "моята Родина", а в същото време крещят за "велика Турция" и за откъсване на части от тази Родина. ДИВАЦИ ДА КАЗВАТ ЗА ДРУГИТЕ, ЧЕ СА ПРОСТИ - ХАХАХАХА !!!