Гръцкият парламент спря финансирането на Златна зора

Партията обаче остава трета по популярност в страната
Обновена: 23 окт 2013 17:41 | 23 окт 2013 09:23, Елка Василева
1
Гръцкият парламент спря финансирането на Златна зора
Задържането на лидера на Златна зора Николаос Михалолиакос. Снимка: архив, Reuters

Гръцките депутати решиха да спрат държавното финансиране на крайнодясната партия Златна зора като част от усилията на правителството да се пребори с партия, която определя като "неонацистка престъпна организация", предаде Ройтерс.

Съгласно законодателна поправка, приета рано днес с гласовете на 235 депутати в 300-местния парламент, се спира държавната субсидия на политически партии, ако техните лидери или една десета от депутатите им бъдат обвинени за участие в "престъпна организация" или "терористични действия".

Още по темата

Това решение може да лиши Златна зора от голям финансов ресурс, посочва агенцията. През 2013 г. Атина отдели 11 милиона евро за избраните партии, в това число 873 хиляди евро за Златна зора.

Партията си осигури подкрепата на близо 7 процента от избирателите на последните парламентарни избори през 2012 г., възползвайки се от страховете от нелегалната имиграция и от гнева от дълго продължаващата рецесия и висока безработица.

Социологическите проучвания показват, че рейтингът на Златна зора е спаднал след убийството на музикант рапър миналия месец и последвалото разследване. Тя обаче запазва трето място като най-популярна партия след управляващата Нова демокрация и опозиционната СИРИЗА, сочат анкетите. 

(БТА)

Вижте подробности във видеото на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Bravo преди 10 години
Tochno taka nqma extra za bokluci !