Протести в Турция: "Ердоган е крадец", "оставка"

В Истанбул полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия
Обновена: 26 фев 2014 16:30 | 26 фев 2014 09:18, Елка Василева
128
Протести в Турция: "Ердоган е крадец", "оставка"
Снимка: Reuters

Скандалният запис от компрометиращ телефонен разговор между турския премиер Реджеп Ердоган и неговият син Билял предизвика протести сред част от турската общественост.

Много хора в Истанбул, Анкара и Измир излязоха снощи на протести, скандирайки „Ердоган е крадец“, „оставка“. Протести имаше в още 10 града на страната като Анталия, Чанаккале, Антакия, Коджаели.

Още по темата

В Истанбул полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне стотици демонстранти, които се бяха събрали на площада в квартала Кадъкьой на азиатския бряг. Станаха сблъсъци, антиправителствените протести на много места са продължили до късно през нощта със сблъсъци.

Турският премиер Ердоган за пръв път персонално се оказа замесен в компрометиращ запис, чиято автентичност не бе потвърдена от независим източник. В него става дума за разговор между премиера и сина му за разпределяне на около 30 млн. евро между членовете на семейството.

В реч пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието вчера Ердоган заяви, че разпространеният запис е фалшификация и е посегателство срещу премиера на Турция. Според него това е компромат, изфабрикуван от движението на мюсюлманския проповедник Фетулах Гюлен, с когото са в конфликт и подчерта, че разпространителите ще бъдат наказани.

Според основната опозиционна сила - Народно-републиканската партия, идентичността на записа не подлежи на съмнение. Лидерът Кемал Кълъчдароглу прикани премиера или да напусне страната, или да подаде оставка.

Опозицията обяви, че свиква днес протестен митинг на площада Таксим в Истанбул срещу корупцията и беззаконията на правителството.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SOCIALISTA E PEDERAZIN KATO VSI4KI COCIALISTI I SER GEQ
40
0
 
2
 
! Отговори
До СОЦИАЛИСТ преди 10 години
Нямам време. Просто надникнах във форума. И как реши, че съм ксенофоб. Та аз не написах нищо против която и да е народност или раса. Напротив. Дразня се от едностранчивият ти поглед на проблемите. И защо не търпиш чуждо мнение?Само характеризирах комунистите. Ти нали си уж социалист. Защо се засягаш?
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
COCIALISYTE AI STIGA S TIQ PRIKAZKI ZA RAVENSTVO BRATSVO SVOBODA NIKAK NE VYRVQT NA FONA NA MILQRDERITE SOCIALISTI V BYLGARIQ KOITO KRADQT VE4E 70 GODINI I O6TE SA NA VLAST I MASATA BEDNI NE6TASTNICI.AI SIKTIR S VA6IQ OLIGARXO OKOMUNIZYM.4UPKATA KRADLIOVCI.NIE GLUPACITE DA BA4KAME VIE DA STE RAVNI V MILIONITA A VA6TA MMM.CA GADNA
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато мечката играе в съсените дворове турция и украйна скоро ще играе и в нашият двор да се готвят за РАЗФОРМИРОВАНЕ руската бсп и противоконституционната дпс
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ERDOGANQ 6TE SI GO POLU4I OTDAVNA IZLIZAT KIRLIVITE MU RIZI.NARODITE KRADCI NE TYRPQT I DIKTATORI.LO6ATA NOVINA ZA NAS E 4E OT AMERIKA GLASQT NA NEGOVO MQSTO O6TE PO GADEN ISLQMIST S MNOGO PARI.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен 66 преди 10 години
До СОЦИАЛИСТ ЗА 66Вярно ли? Ха ха ха ха ха . Характерно за всички комунисти е неподправената им подлост. Тев никога не говорят истината. Дори от атеисти се направиха на вярващи в Бога християни.ПП. Поне не викай. Не ставаш по убедителен в лъжите си.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
IDVA kraia na siganska turcia
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СОЦИАЛИСТЕй, когато спрете да говорите за "***" и за това как евреите погазвали ценностите, тогава може и някой да ви повярва, че сте против ксенофобията.
33
1
 
6
 
! Отговори
ТРАКИЯ-БЪЛГАРИЯ преди 10 години
Турската пролет никога не е спирала това е страна с огромни вътрешни и външни политически и геополитечески проблеми..Изостанала морално и духовно от целия свят...Продължаваща законното избиване на милиони кюрди и не спираща война на границата със Сирия..Къде е ООН и Световната общност в този случай питам аз???
32
2
 
3
 
! Отговори
mr.twitter преди 10 години
Краят му се вижда...
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a ima li rom koito ne e kradec
30
1
 
10
 
! Отговори
соросоид преди 10 години
естествено, че Ердоган е крадец ...просто турския, както и руския народ - не са дорасли за демокрацияте си искат стопанин, който да ги дои, стриже и ***
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Четвъртият Райх ще демократизира и Турция, всеки трябва да има свободата да бъде гей, педофил и да обича леля си! Хайл Меркел!
28
2
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Ха хахаха. Чичо Таип май ще се крие в Киргистан.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТРЯБВА В ЕВРОПА ДА ДОИДЕ ЕВРОПЕСКАТА ПРОЛЕТ И ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ГЕИСКИ ЦЕННОСТИ ДА НА ЕВРОПА НО НЕ С ДОСЕГАШНОТО И УПРАВЛЕНИЕ
26
3
 
8
 
! Отговори
рикша преди 10 години
дойде и реда на турция, това е само началото на турската пролет... ако не тази година то най късно другата ще имат и те своя евромайдан
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До рикша, до 50тине е вярно навсякъде имат асфалт който даже не сме сънували
24
1
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 10 години
"Да си гледаме паничката"!"Гледай си паничаката, някои хора обичат да се информират и дори имат и упражняват лично мнение по теми, които не засягат държавата, нарича се совбода на словото.
23
3
 
5
 
! Отговори
рикша, до 50ти преди 10 години
какви реформи прави ердоган бе измислен, излез от истамбул на 20-30 км разтояние отдалечаващо се от европа освен на магистрала няма да видиш асфалт чак до туристическите дестинации, имат същата капиталистическа политика като всяка друга държава, държат бедни за да имат работна сила и имат много голямо производство и само това ги спасява, само че това на ЕС не се харесва, те искат само тяхното производство да се продава
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За разлика от нашите политици, Ердоган прави страшни реформи.Въвежда мега инфраструктурни проекти и икономиката на турция значително се покачва.Но явно властта покварява, или други сили се намесват.Да си гледаме паничката"!