Протести в Турция: "Ердоган е крадец", "оставка"

В Истанбул полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия
Обновена: 26 фев 2014 16:30 | 26 фев 2014 09:18, Елка Василева
128
Протести в Турция: "Ердоган е крадец", "оставка"
Снимка: Reuters

Скандалният запис от компрометиращ телефонен разговор между турския премиер Реджеп Ердоган и неговият син Билял предизвика протести сред част от турската общественост.

Много хора в Истанбул, Анкара и Измир излязоха снощи на протести, скандирайки „Ердоган е крадец“, „оставка“. Протести имаше в още 10 града на страната като Анталия, Чанаккале, Антакия, Коджаели.

Още по темата

В Истанбул полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне стотици демонстранти, които се бяха събрали на площада в квартала Кадъкьой на азиатския бряг. Станаха сблъсъци, антиправителствените протести на много места са продължили до късно през нощта със сблъсъци.

Турският премиер Ердоган за пръв път персонално се оказа замесен в компрометиращ запис, чиято автентичност не бе потвърдена от независим източник. В него става дума за разговор между премиера и сина му за разпределяне на около 30 млн. евро между членовете на семейството.

В реч пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието вчера Ердоган заяви, че разпространеният запис е фалшификация и е посегателство срещу премиера на Турция. Според него това е компромат, изфабрикуван от движението на мюсюлманския проповедник Фетулах Гюлен, с когото са в конфликт и подчерта, че разпространителите ще бъдат наказани.

Според основната опозиционна сила - Народно-републиканската партия, идентичността на записа не подлежи на съмнение. Лидерът Кемал Кълъчдароглу прикани премиера или да напусне страната, или да подаде оставка.

Опозицията обяви, че свиква днес протестен митинг на площада Таксим в Истанбул срещу корупцията и беззаконията на правителството.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
0
 
! Отговори
pesimista преди 10 години
До СОЦИАЛИСТegatimetevniciteedinubitpolicajnqma